Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2016

9115 - Ο Άθως και τα μοναστηριακά του ιδρύματα μέσ᾽ από παληές χαλκογραφίες και έργα τέχνης. - Athos and its monastic institutions through old engravings and other works of art


Μυλωνάς Παύλος, 
Ο Άθως και τα μοναστηριακά του ιδρύματα μέσ᾽ από παληές χαλκογραφίες και έργα τέχνης. 
Αθήνα 1963

Mylonas Paul, 
Athos and its monastic institutions through old engravings and other works of art. 
Athens 1963

9114 - Χαρμολύπη της Ρωμιοσύνης. Μουσικό ταξίδι στην Παράδοση με την Αδελφότητα Θωμάδων


ΔΕΙΓΜΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΟ CD  «ΧΑΡΜΟΛΥΠΗ ΤΗΣ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ».
ΜΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΟΣ ΘΩΜΑΔΩΝ (ΣΚΗΤΗ ΜΙΚΡΑΣ ΑΓ.ΑΝΝΗΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ).
ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ 10 ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ, ΕΡΜΗΝΕΥΜΕΝΑ ΚΑΤΑ ΤΟ ΥΦΟΣ ΤΟΥ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΤΡΟΠΟΥ.
Η ΘΕΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΑΦΟΡΑ ΤΙΣ ΑΛΗΣΜΟΝΗΤΕΣ ΠΑΤΡΙΔΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΡΩΜΙΟΣΥΝΗΣ ΜΑΣ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΚΑΙ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ.
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:

9113 - Είναι δωρεά του ΘεούΚάθε αγαθό προέρχεται από τον Θεό. Δεν υπάρχει αγαθός λογισμός που δεν είναι από τον Θεό, ούτε πονηρός που δεν είναι από τον διάβολο. Ό,τι καλό λοιπόν διανοηθείς, πεις ή κάνεις, όλα είναι δωρεά του Θεού. «Παν δώρημα τέλειον άνωθέν εστι καταβαίνον». Όλα είναι δωρεά του Θεού· δικό μας δεν έχουμε τίποτε.
Όσιος Ιωσήφ ο Ησυχαστής

9112 - Αγιορείτες συντάκτες περιοδικών

Οι πληροφορίες που ακολουθούν είναι από το βιβλίο του Ι. Μ. Χατζηφώτη,
 Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΖΩΗ ΣΤΟ ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ, εκδ. Δημ. Ν. Παπαδήμα, Αθήνα, 1999.
Θεόκλητος μοναχός Διονυσιάτης. Η ψυχή του αγιορειτικού  περιοδικού «Αθωνικοί Διάλογοι», αλλά και αρθρογράφος και σχολιογράφος, υπέρμαχος του μοναχικού ιδεώδους και της ορθοδόξου παραδόσεως. Δημοσιεύματά του έχουν δει το φως στην «Αγιορειτική Βιβλιοθήκη», την «Παράδοση» κλπ. Διετέλεσε πολλές φορές Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους. Προσωπικότητα με πανορθόδοξη ακτινοβολία, βραβεύθηκε από την Ακαδημία Αθηνών για το έργο «Μεταξύ Ουρανού και γης». Μελέτησε επίσης τη ζωή και το έργο του Αγίου Νικοδήμου Αγιορείτου, Αγίου Γρηγορίου Παλαμά, Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης, του Μακρυγιάννη κ.ά., μετέφρασε πατερικά και φιλοκαλικά κείμενα. Εργάσθηκε επίπονα για την επάνδρωση του Αγίου Όρους.

9111 - Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός: Η θέση του Γέροντος στον γυναικείο μοναχισμό

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου, Γέροντας Εφραίμ ομιλεί στην εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του ιερομονάχου Δημητρίου Καββαδία με τίτλο: «Γέροντες και Γυναικείος Μοναχισμός». Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Πολιτισμού Δυτικής Θεσσαλονίκης, Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» και τελούσε υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου.  Θέμα της ομιλίας του Πανοσιολογιωτάτου Γέροντα είναι: «Η θέση του Γέροντος στον γυναικείο μοναχισμό».

9110 - Γέροντας Ελισαίος Σιμωνοπετρίτης: Πως θα επικοινωνήσουμε με τον Θεό;

.
Πως θα επικοινωνήσουμε με τον Θεό; Η προσευχή
Ομιλεί ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Γέροντας Ελισαίος. Η ομιλία έγινε στον Άγιο Δημήτριο τον Λουμπαρδιάρη στις 8-4-2008. Ο π. Γεώργιος Σχοινάς καλωσορίζει τον Γέροντα Ελισαίο στη σύναξη των νέων του Αγίου Δημητρίου.

9109 - Ιερομόναχος Ευδόκιμος Ξηροποταμηνός (1868-10 Οκτωβρίου 1938)
Γεννήθηκε ο κατά κόσμον Ελευθέριος Παύλου Δουρουντάκης στο χωριό Γεράνι των Χανίων της Κρήτης. Εργάσθηκε ως δάσκαλος. Ήταν συμμαθητής και φίλος με τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Συνέχεια