Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2016

9103 - Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός: «Η φιλοκαλία των Ιερών Νηπτικών ως προϋπόθεση της ορθοδόξου θεολογίας και της εκκλησιαστικής ζωής»


Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ ομιλεί στο Β΄Θεολογικό Συνέδριο με γενικό θέμα «Θέματα Εκκλησιολογίας», που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου. Θέμα της εισήγησης του Γέροντα είναι: «Η φιλοκαλία των Ιερών Νηπτικών ως προϋπόθεση της ορθοδόξου θεολογίας και της εκκλησιαστικής ζωής».

9102 - Στις 14 Οκτωβρίου (;) η ενθρόνιση του νέου Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιο Όρος

Σε ρωσική ιστοσελίδα (http://putnik.cerkov.ru) δημοσιεύεται σήμερα η είδηση της ενθρόνισης του νέου Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος, Ιεροδιακόνου Ευλόγιου, στο Άγιο Όρος. Συγκεκριμένα αναφέρει πως αυτή θα πραγματοποιηθεί στις 14 Οκτωβρίου 2016, ημέρα Παρασκευή.
Η ένστασή μας (; ερωτηματικό) για το αξιόπιστο της είδησης, αφορά την ημέρα διότι η ενθρόνιση γίνεται ημέρα Κυριακή ή ημέρα γιορτής (http://agioritikesmnimes.blogspot.gr)
Σχετικό: 9081 - Ο 58χρονος Ιεροδιάκονος Ευλόγιος Ιβάνοφ νέος Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιο Όρος

           Ευχαριστώ τον κ. Νικ. Ιγνατιάδη για το ηλεκτρονικό μήνυμα που μου έστειλε:
        «Εκείνη την ημέρα με το παλαιό ημερολόγιο η Εκκλησία εορτάζει την Αγία Σκέπη της Θεοτόκου, οπότε και πανηγυρίζει ο μεγάλος ναός της Ρωσσικής Μονής στον πέμπτο όροφο της ανατολικής πτέρυγας. Συνήθως στη μεγάλη αυτή εορτή προεξάρχει μητροπολίτης του κλίματος του Πατριαρχείου Μόσχας πλαισιούμενος και από άλλους αρχιερείς.
Είναι δεδομένο ότι κατά την Θεία Λειτουργία θα τελεσθεί και η εις πρεσβύτερο χειροτονία του νέου Καθηγουμένου και η  χειροθεσία του σε Αρχιμανδρίτη, αναγκαίες προϋποθέσεις για την εν συνεχεία ανάρρησή του στον ηγουμενικό θρόνο.
Ευχόμαστε ο νέος καθηγούμενος να φανεί αντάξιος των διοικητικών χαρισμάτων και της πνευματικότητας των προκατόχων του Μισαήλ, Ιουστίνου, Ηλιανού και Άβελ».

9101 - Λεηλασίες του Αγίου Όρους κατά τον εμφύλιο

Επιστολή την οποία απέστειλε στο περιοδικό «Αγιορειτική Βιβλιοθήκη» 
ο Φιλοθεΐτης Μοναχός Σάββας και δημοσιεύθηκε στο τεύχ. 149-151 
του Ιανουαρίου-Μαρτίου 1949, σελ. 63-64.  
Κατά τας αρχάς Οκτωβρίου συμμορία πολυμελής έως 400, έχοντες μεθ’ εαυτών και γυναίκας συμμορίτισσας εισέβαλον εις άγιον Όρος φέροντες συνάμα μεθ’ εαυτών πάμπολλα φορτηγά ζώα, διαρπάσαντες δε και εξ αγίου Όρους πολλά διεχύθησαν εις διαρπαγήν. Επικρατήσαντες επί 36 ώρας από της ι. Μονής Βατοπαιδίου έως την Μορφωνού ελήστευσαν κατ’ αρχάς όλα τα παντοπωλεία των Καρυών. Επί εξ ώρας προς τρομοκράτησιν επυροβόλουν το διοικητήριον και την αστυνομίαν. Η δε μικρά δύναμις χωροφυλάκων αντεστάθη γενναιότατα φονεύσασα 2 συμμορίτας και τραυματίσασα πολλούς εξ αυτών, οίτινες ορμήσαντες επειράθησαν να πυρπολήσουν το Διοικητήριον χύνοντες πετρέλαιον, ίνα συλλάβωσιν τον διοικητήν, αλλά διασκορπισθέντες έφυγον άπρακτοι πυροβοληθέντες υπό των χωροφυλάκων.

9100 - Το Άγιον Όρος Άθως. Αναμνήσεις - Ιστορίαι - Χιλιετηρίς.

π. Παπαδόπουλος Αναστάσιος

Παπαδόπουλος Αναστάσιος πρωτοπρεσβ.,
Το Άγιον Όρος Άθως. Αναμνήσεις - Ιστορίαι - Χιλιετηρίς.
Αθήνα 1970

Πηγή Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

9099 - Όσιος Σέργιος του Νούρμα (†1412)
Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 7 Οκτωβρίου