Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου 2016

9084 - Τρία έτη χωρίς τον γέροντα Χρυσόστομο

Για τον μακαριστό Καθηγούμενο της μονής Εσφιγμένου γέροντα Χρυσόστομο Κατσουλιέρη
Τρία χρόνια συμπληρώσαμε σήμερα 3/10/2016 από την προς Κύριον εκδημία του αοιδίμου πατρός ημών και καθηγουμένου Χρυσοστόμου.
Τρία χρόνια διανύσαμε ήδη από την στιγμή που η αγαπώσα καρδία του έπαυσε να χτυπά, αλλά συνέχισε να μιλά, με τον μοναδικό τρόπο που αυτή γνωρίζει, της αγάπης, στις ψυχές όλων, όσοι είχαμε την ευτυχία να γευθούμε από το μέλι της χάριτος που έσταζε από αυτήν προς όλους!
Μπορεί να μην ακούμε εδώ και τρία χρόνια από το στόμα του την προσφιλή του έκφραση «χρυσάφι μου», αλλά έγινε ο ίδιος χρυσάφι για να πλουτίζει ως ανεκτίμητος θησαυρός τις καρδιές όλων μας!

9083 - Από τη δική μας «οφθαλμοφανή» αλήθεια στην εμπιστοσύνη του Πέτρου (Γέροντας Βαρθολομαίος Εσφιγμενίτης)

«Επί τω ρήματί σου χαλάσω το δίκτυον» (Λουκ. 5, 5). Μπορεί να καταλάβει κανείς των ανθρώπων το μεγαλείο που κρύβει αυτή η φράση; Μπορεί να πιστέψει τι θα κερδίσει όταν την βάλει στην ζωή του;
Αυτή η φράση βγήκε από το στόμα του Πέτρου προς τον Χριστό όταν του είπε να πάρει πάλι το πλοίο του και να ρίξει τα δίχτυα του. Είναι γνωστός ο διάλογος του Χριστού με τον Πέτρο. Όλη την νύχτα ψαρεύαμε και δεν πιάσαμε τίποτα, «επί τω ρήματί σου χαλάσω το δίκτυον….», επειδή το λες Εσύ θα ρίξω πάλι τα δίχτυα μου, ήταν η απάντηση του Πέτρου, δείχνοντας εμπιστοσύνη στον λόγο του Χριστού.

9082 - Ημερομηνία φωτογραφίας: 3 Οκτωβρίου 1913. Ιστορική ημέρα για την τύχη του Αγίου Όρους

Αναμνηστική φωτογραφία έξω από το ναό του Πρωτάτου, μετά την υπογραφή του ψηφίσματος της Ιεράς Συνάξεως 
(3 Οκτωβρίου 1913) περί ενσωματώσεως του Αγίου Όρους στο ελληνικό κράτος
(Φωτογραφία: Προκόπιος ιεροδιάκονος)
http://athosphotoarchive.blogspot.gr