Παρασκευή, 30 Σεπτεμβρίου 2016

9069 - Νικόλαος Δοχειαρίτης και η συμβολή του στην ψαλτική τέχνηΣτρουμπάκης Μιχαήλ, 
Νικόλαος Δοχειαρίτης και η συμβολή του στην ψαλτική τέχνη. 
Αθήνα 2007

Πηγή Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

9068 - Αγρυπνία απόψε στον Ι.Ν. Αγίου Θωμά Λάρισας για την Παναγία Γοργοϋπήκοο


Του Ηλία Προύφα ilproufas@gmail.com
Κατανυκτική αγρυπνία θα πραγματοποιηθεί απόψε  στον Ιερό Ναό του Αγίου Αποστόλου Θωμά Λάρισας με αφορμή τον αυριανό εορτασμό της Παναγίας Γοργοϋπηκόου. 
Στην ιερά αγρυπνία η οποία θα ξεκινήσει περίπου στις 8μμ και θα περατωθεί στις 12.30 - 1 τα ξημερώματα οι πιστοί θα έχουν την ευλογία να προσκυνήσουν αντίγραφο της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Γοργοϋπηκόου από την Ι.Μ. Δοχειαρίου που φυλάσσεται στον Ιερό Ναό.

9067 - Η Βερονίκη στο πλευρό του Γέροντα Απολλώ. Το όνειρο της Ιταλίδας Καθηγήτριας Πανεπιστημίου για την περιπέτεια της υγείας του Δοχειαρίτη ΓέρονταΤου Ηλία Προύφα ilproufas@gmail.com
  Στην μεταστροφή της στην ορθοδοξία μέσω ενός ασυρμάτου, την γνωριμία της με την Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους, την πνευματική της σχέση με τον ασθενούντα Δοχειαρίτη Γέροντα Απολλώ και το πρόσφατο όνειρο για την περιπέτεια της υγείας του που την οδήγησε εσπευσμένα στην Ελλάδα, αναφέρεται σε επιστολή της που μας έστειλε η γνωστή και στη χώρα μας Καθηγήτρια του Βασιλικού Πανεπιστημίου του Λονδίνου Veronica della Dora.
Η ''Δοχειαρίτισα'' Βερονίκη όπως είναι πλέον γνωστή, είναι καθηγήτρια Ανθρωπογεωγραφίας στο Royal Holloway του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

9066 - Αγιορείτες Άγιοι, η Μνήμη των οποίων τιμάται τον Οκτώβριο

Στο Άγιον Όρος δεν γεννήθηκε κανένας άγιος, ούτε όλοι εκοιμήθησαν εδώ. Φιλοξενήθηκαν όλοι για λίγο ή πολύ. Αγάπησαν τον ιερό τόπο...
Έζησαν στον Άθωνα από τον 9ο αιώνα και αρκετοί έδρασαν ποικιλόμορφα σε όλο τον Ορθόδοξο κόσμο. Βέβαια δεν είναι αυτοί οι μόνοι που ευαρέστησαν τον Θεό και δοξάσθηκαν από Αυτόν. Υπάρχει κι ένα πλήθος αγνώστων σ' εμάς αγίων, που απολαμβάνουν τους μισθούς των καμάτων τους στη Βασιλεία των Ουρανών... (Μοναχός Μωυσής, Αγιορείτης) 

Αγιορείτες Άγιοι, η Μνήμη των οποίων τιμάται τον Οκτώβριο: