Τρίτη, 27 Σεπτεμβρίου 2016

9055 - Πρακτικά της Προκαταρκτικής Επιτροπής των αγίων Ορθοδόξων Εκκλησιών της συνελθούσης εν τη εν Αγίων Όρει ιερά μεγίστη μονή του Βατοπεδίου (8-23 Ιουνίου 1930)

Ιερά Μονή Βατοπαιδίου.
Τα μέλη της Προκαταρκτικής Επιτροπής
των Ορθόδοξων Εκκλησιών (8-23 Ιουνίου 1930).
Φωτογραφία: Προκόπιος ιεροδιάκονος ΚαρεώτηςΠρακτικά της Προκαταρκτικής Επιτροπής των αγίων Ορθοδόξων Εκκλησιών της συνελθούσης εν τη εν Αγίων Όρει ιερά μεγίστη μονή του Βατοπεδίου (8-23 Ιουνίου 1930). 
Κωνσταντινούπολη 1930

Πηγή Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

9054 - Η εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού στην Αθωνιάδα ΑκαδημίαΣτην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία γιορτάστηκε και φέτος πανηγυρικά η Παγκόσμιος Ύψωσις του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού.
Σήμερα, Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου (14 Σεπτεμβρίου με το παλαιό ημερολόγιο), εψάλη ο Όρθρος της εορτής, στο τέλος του οποίου πραγματοποιήθηκε η τελετή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού από τον Πρόεδρο της Σχολικής Εφορείας, ιερομόναχο π. Γεώργιο Βατοπαιδινό.

9053 - Εγκαινιάστηκε ο πρώτος Ναός του Οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου στην Ουκρανία


9052 - Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός: «Η ανάγκη σεβασμού και στήριξης της πολύτεκνης οικογένειας»

Την Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου, ο Καθηγούμενος της Ι.Μ.Μ.Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ, παρευρέθηκε σε εκδήλωση βράβευσης αριστούχων παιδιών πολύτεκνων οικογενειών, που έλαβε χώρα στην Ένωση Πολυτέκνων Αλεξανδρουπόλεως. Απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους, επεσήμανε την ανάγκη σεβασμού και αναγνωρίσεως της πολύτεκνης οικογένειας και τόνισε την σημασία του μυστηρίου του εκκλησιαστικού γάμου που είναι η βάση για τη δημιουργία μιας σωστής και ευλογημένης οικογένειας. Συνέχεια

9051 - Μεγάλες ψαλτικές μορφές του Αγίου Όρους: Ιερομόναχος Δανιήλ Δανιηλαίος και διακο-Διονύσιος Φιρφιρής

Ιερομ. Δανιήλ Κατουνακιώτης

Στη συνέντευξη που λάβαμε από τον π. Δαμασκηνό, Γέροντα της Καλύβης αγίων Αναργύρων Νέας Σκήτης, μας μίλησε στο πρώτο μέρος για το συνθετικό τάλαντο του μακαριστού π. Δανιήλ των Δανιηλαίων (†1951) και στο δεύτερο μέρος για την εμβληματική μορφή της νεώτερης αγιορειτικής ψαλτικής παράδοσης και πολύτιμη πηγή του «καρεώτικου» λεγόμενου ύφους, μακαριστό διάκο-Διονύσιο Φιρφιρή (†1990).

9050 - Μια έκθεση σταθμός για το Άγιον Όρος