Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2016

9024 - Πανηγυρικός Εσπερινός για την Γέννηση της Θεοτόκου στο Ιερό Χιλιανδαρινό Κελλί Μαρουδά (φωτογραφίες - βίντεο)

Σύμφωνα με το Αγιορειτικό τυπικό έγινε απόψε ο Εσπερινός της Πανηγύρεως του Γενεσίου της Θεοτόκου στο Κελλί «Μαρουδά.» Παρέστησαν ο Πρωτεπιστάτης της Ιεράς Κοινότητος, Γέρων Βαρνάβας Βατοπαιδινός, ο πρώην Πρωτεπιστάτης Γέρων Συμεών Διονυσιάτης και πολλοί Κελλιώτες Ιερομόναχοι και Μοναχοί.
Εφημέριος ήταν ο Ιερομόναχος Παλαμάς από την Ιερά Κουτλουμουσιανή Σκήτη. Στον Εσπερινό παρέστησαν πολλοί προσκυνητές φίλοι του Κελλιού από όλη την Ελλάδα. Έψαλλαν ο Πρωτοψάλτης του Πρωτάτου Μοναχός Ιάκωβος Ιβηρίτης, ο Γέροντας Επιφάνιος Μυλοποταμινός, συνοδευόμενοι από χορό Σέρβων προσκυνητών από το Κόσοβο.
Μετά τον Εσπερινό ακολούθησε πανηγυρική τράπεζα για όλους.

9023 - Τα λείψανα του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτη μεταφέρθηκαν στη Μόσχα

Τα λείψανα του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτη, έφθασαν στη Μόσχα, στο παρεκκλήσι της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονα του Αγίου Όρους, όπου τα υποδέχθηκαν εκατοντάδες πιστοί, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του Ιδρύματος του Αγίου Βασιλείου του Μεγάλου, το οποίο και διοργάνωσε το προσκύνημα. Τα λείψανα του αγίου φυλάσσονται στην Ιερά Μονή του Αγίου Παντελεήμονος στο Άγιον Όρος από το οποίο ποτέ μέχρι σήμερα δεν είχαν απομακρυνθεί. Η μεταφορά των ιερών λειψάνων στη Ρωσία και τη Λευκορωσία διοργανώθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της χιλιετούς παρουσίας της ρωσικής μοναστικής ζωής στο Άγιον Όρος.

9022 - Η έκθεση φωτογραφίας «Άθως / Τα Χρώματα Της Πίστης» στην ΚαβάλαΗ γενέτειρα του Στράτου Καλαφάτη, η Καβάλα, θα είναι ο δέκατος σταθμός της έκθεσής του «Άθως / Τα Χρώματα Της Πίστης», μετά από τη Θεσσαλονίκη, το Βερολίνο, τα Γιάννενα, την Αθήνα, το Τορίνο, τις Βρυξέλλες, την Τεργέστη, την Ρώμη και την Αγία Πετρούπολη.
Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν, την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου στις 20.30, στη Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας, στην αίθουσα του καπνεργάτη.
Η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι 20 Οκτωβρίου 2016.
Ώρες λειτουργίας:
Πρωί: ΔΕΥΤΕΡΑ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10.00 – 13.00
Απόγευμα: ΤΕΤΑΡΤΗ – ΠΕΜΠΤΗ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 18.30 – 21.00

9021 - Αγρυπνία απόψε στο Άγιο Όρος. Εορτάζεται η Γέννηση της Θεοτόκου

Νέα Σκήτη
Πανήγυρη 2009
Κελλί Μαρουδά
Πανήγυρη 2015
Νέα Σκήτη
Πανήγυρη 2009

Το Άγιο Όρος γιορτάζει αύριο τη Γέννηση της Θεοτόκου (21/8 Σεπτεμβρίου). Πανηγυρίζει η Νέα Σκήτη και πολλά Κελλιά και Καλύβες. Απόψε γίνεται Αγρυπνία σε όλες τις Ιερές Μονές και άλλα μεγάλα Καθιδρύματα.

9020 - Προσωπικές εμπειρίες από τους οσίους Παΐσιο και Πορφύριο


       Ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος Σινά κ. Δαμιανός καταθέτει στο φακό της Πεμπτουσίας τις προσωπικές του εμπειρίες από τη γνωριμία του με τους οσίους Παΐσιο και Πορφύριο. Στην συνέντευξή του μιλάει για την ευλογία που είχε να γνωρίσει τους οσίους των ημερών μας στην Μονή του Θεοβαδίστου Όρους Σινά.

9019 - Ο Άγιος οσιομάρτυς Ιλαρίων από την Κρήτη

Μαρτύρησε στην Κωνσταντινούπολη
στις 20 Σεπτεμβρίου 1804
Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 20 Σεπτεμβρίου