Σάββατο, 17 Σεπτεμβρίου 2016

9013 - «Ζωγραφίζοντας στο Άγιον Όρος 1990-2008» του Μάρκου Καμπάνη


Το Βυζαντινό Μουσείο - Byzantine Museum στην Αθήνα φιλοξένησε το 2010 την αναδρομική έκθεση «Ζωγραφίζοντας στο Άγιον Όρος-1990-2008» του Μάρκου Καμπάνη, που είχε παρουσιαστεί την προηγούμενη χρονιά στην Αγιορειτική Εστία της Θεσσαλονίκης στα πλαίσια των 44ων Δημητρίων. 
Μια υπενθύμιση των έργων γίνεται από την διαδυκτιακή Ελληνο-Αμερικανική ιστοσελίδα Politismos Museum. (Markos Kampanis: Painting on Mount Athos)

9012 - Εις την Κυριακήν μετά την Ύψωσιν του Τιμίου Σταυρού (†Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Καψάνης)

Ομιλία του μακαριστού π. Γεωργίου Καψάνη, 
στην τράπεζα της Ιεράς Μονής Γρηγορίου Αγίου Όρους, το 1985.
Ακούσαμε και πάλι σήμερα, αδελφοί μου, στο Ιερό Ευαγγέλιο τον λόγο του Κυρίου· «ει τις θέλει οπίσω μου ελθείν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθείτω μοι» (Ματθ. ιστ’ 24). Αυτή είναι η Κυριακή μετά την Ύψωσι του Τιμίου Σταυρού. Προχθές είχαμε την εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού. Και γι’ αυτό η Εκκλησία σήμερα πάλι για τον Σταυρό μιλάει. Τον Σταυρό του Κυρίου, που πρέπει να γίνη και δικός μας σταυρός. Διότι αν και εμείς δεν σηκώσουμε τον σταυρό τον δικό μας, αν δεν συμμετέχουμε στον Σταυρό του Χριστού, τι Χριστιανοί είμαστε; Διότι Χριστιανός είναι εκείνος ο οποίος μιμείται τον Χριστό, εξ ου και Χριστιανός. Και μιμείται τον Χριστό σε όλη του την ζωή, ακόμα και στον σταυρικό Του θάνατο. Και συσταυρούται με τον Χριστό, για να συναναστηθή μαζί Του και να περιπατήση «εν καινότητι ζωής» (Ρωμ. στ’ 4), καθώς λέγει ο θείος Απόστολος Παύλος.

9011 - Λαχανόκηποι στη Σιμωνόπετρα