Παρασκευή, 2 Σεπτεμβρίου 2016

8964 - Η απλότητα ως θεϊκό στολίδι (Αρχιμανδρίτης Βαρθολομαίος Εσφιγμενίτης)

Η απλότητα είναι το στολίδι του Θεού στον άνθρωπο! Ο Θεός είναι απλός, αλλά ο άνθρωπος δυστυχώς έγινε πολύπλοκος, εξαιτίας του εγωισμού.
Μεγάλο αγώνα χρειάζεται να κάνει ο άνθρωπος για να επανέλθει στην απλότητα. Η πολυπλοκότητα έχει γίνει δεύτερη φύση των περισσοτέρων, ώστε αν βρεθεί κάποιος άνθρωπος που βιώνει την απλότητα και φέρεται απλά, αυτός να φαίνεται στα μάτια των πολλών ως λάθος.
Μπορεί να έρθει κάποιος στην θέση ενός τέτοιου ανθρώπου, ο οποίος με την απλότητά του προσπαθεί να σπρώξει και τους άλλους προς αυτήν την κατεύθυνση, με σκοπό να βοηθηθούν, συχνά όμως οι άλλοι μοιάζουν σαν το «λιωμένο τυρί»… Όσο και να το σπρώχνεις, αυτό θα χύνεται προς τα πίσω!
Τι λύπη θα εισπράττει ανθρωπίνως ένας αληθινά απλός άνθρωπος για την σκληροκαρδία και την αδιαφορία που αντιμετωπίζει, όμως η αγάπη του για τον συνάνθρωπο θα του αυξάνει τον ζήλο να συνεχίσει την προσπάθεια!

8963 - Πανηγυρικές τελετές του ιερού ναού του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου ΌρουςΣάββας μον. Φιλοθεΐτης,
Πανηγυρικαί τελεταί του ιερού ναού του Πρωτάτου εν Καρυαίς του Αγίου Όρους.
Άγιον Όρος 1936

Πηγή Αγιορειτική Βιβλιογραφία

8962 - Αρχή της Ινδίκτου στο Αντίρριο υπό την Σκέπη της Βηματάρισσας


8961 - Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης και ο νεοκαταταχθείς Άγιος Βλάσιος ο εν Σκλαβαίνοις

Ο Άγιος Βλάσιος ήταν ηγούμενος ή εφυσυχάζων επίσκοπος στην Ιερά Μονή των Εισοδίων της Θεοτόκου που βρισκόταν στην περιοχή των Σκλαβαίνων – Ζαβέρδας, νυν Παλαίρου Αιτωλοακαρνανίας. Ετελειώθει με μαρτυρικό θάνατο από Αγαρηνούς πειρατές μαζί με πέντε συμμοναστές του και πλήθος χριστιανών λαϊκών αντρών, γυναικών και παιδιών που αποτελούσαν ποίμνιο του, για την πίστη τους στο Χριστό. Τον αποκεφάλισαν αφού προηγουμένως κάρφωσαν αργά στο σώμα του πέντε καρφιά. Στην συνέχεια οι δήμιοι του προσπάθησαν να κάψουν το σώμα του, αλλά αυτό δεν κάηκε. Οι διασωθέντες χριστιανοί που έφτασαν στο σημείο έθαψαν τον Άγιο Βλάσιο χωριστά από τους πέντε συμμαρτυρίσαντες συνασκητές του, τους οποίους ενταφίασαν μαζί σε κοινό τάφο. Τους υπόλοιπους χριστιανούς τους έθαψαν φύρδην μύγδην σε μεγαλύτερο ομαδικό. Το μαρτύριο τους έλαβε χώρα την 19η Δεκεμβρίου ημέρα Κυριακή. Σε πέτρινη επιγραφή που βρέθηκε στο σημείο του τάφου του αναφερόταν το έτος 1006 μ.Χ., η οποία πιθανώς να προσδιορίζει και τον χρόνο του μαρτυρίου του.
Σιγά σιγά χάνεται και σκεπάζεται από την λήθη του χρόνου το μαρτύριο και η ιστορικότητα του Αγίου Βλασίου και των συν αυτώ, αλλά και όλων των γεγονότων τα οποία έλαβαν χώρα.

8960 - Πνευματικές εμπειρίες και διδάγματα από το βίο του οσίου Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτη


Ο π. Ακάκιος Καυσοκαλυβίτης σε ομιλία του στη Σχολή Γονέων Κατερίνης καταθέτει τις προσωπικές εμπειρίες του από τον όσιο Πορφύριο. Ας σημειωθεί ότι ο π. Ακάκιος υπήρξε υποτακτικός του οσ. Πορφυρίου, βρέθηκε κοντά στον Όσιο τους τελευταίες μήνες της ζωής του στα Καυσοκαλύβια και του έκλεισε τα μάτια.

8959 - Άθως

Ο συγγραφέας ανάμεσα 
σε δύο Αγιορείτες Μοναχούς.
Δεξιά ο Χιλιανδαρινός 
Προηγούμενος Νικάνωρ. 
Deroko Alexander, 
Athos. 
Belgrade 1967
Πηγή Αγιορειτική Βιβλιοθήκη


Ο Aleksandar Deroko (1894-1988) υπήρξε αρχιτέκτονας και συγγραφέας πολυαρίθμων βιβλίων τόσο στον τομέα της αρχιτεκτονικής, όσο και σε άλλους τομείς.
Διετέλεσε καθηγητής στο Πανεπι-στήμιο του Βελιγραδίου και από το 1956 υπήρξε μέλος της Σερβικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών, ενώ πολέμησε στο μέτωπο της Θεσσαλονίκης σαν λοχίας κατά τον Α΄Παγκόσμιο Πόλεμο.