Πέμπτη, 25 Αυγούστου 2016

8927 - Γέροντας Μάξιμος Ιβηρίτης: «Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, ο κυματοθραύστης του δυτικού άθεου διαφωτισμού και του Οθωμανικού σκοταδισμού»

15ο Πνευματικό Συμπόσιο 
«Ο Άγιος Κοσμάς, Αντίσταση στην απειλή του Ισλάμ»
Ιερά Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή 
Αγίου Κοσμά Αιτωλού Αρναίας
Ομιλητής ο Γέροντας Μάξιμος Ιβηρίτης.
Τρίτη 23 Αυγούστου 2016

8926 - «Ανατολικό Ζήτημα και Άγιον ΄Ορος. Ο ελληνορωσικός ανταγωνισμός (1913)»

Ενδιαφέρον βιβλίο του Καθηγητή Κωνσταντίνου Κ. Παπουλίδη, Πολιτικού Διοικητή του Αγίου Όρους (1991-1992), από τις εκδόσεις Κυριακίδη
γράφει ο Σταύρος Καμαρούδης, 
Αναπληρωτής Καθηγητής Νέας Ελληνικής Γλώσσας και της Διδακτικής της Π.Τ.Δ.Ε.- 
Φλώρινα, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
Μόλις εκδόθηκε, (Μάιος 2016),  ένα ενδιαφέρον  βιβλίο, το οποίο ρίχνει άπλετο φως σε πτυχές ενός άγνωστου διπλωματικού, γεωπολιτικού θα λέγαμε με τη σημερινή ορολογία, παιγνίου. Ευσύνοπτο, σε μικρό σχήμα και 72 μόλις σελίδες, μαρτυρεί τη βαθιά γνώση του Καθηγητή Κωνσταντίνου Κ. Παπουλίδη, Πολιτικού Διοικητή του Αγίου Όρους (1991-1992), γνωστότατου μελετητή  των διαχρονικών σχέσεων των δύο λαών, ήδη από τον ένατο αιώνα έως τις ημέρες μας.
Το βιβλίο αποτελείται από τρία κεφάλαια και ένα παράρτημα με φωτογραφίες κυρίως εγγράφων από τα  Γενικά Αρχεία του Κράτους - Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας αλλά και σχετικού δημοσιεύματος της εφημερίδας Νέα Ημέρα των Αθηνών της εποχής (8/10/1913).  Στο πρώτο κεφάλαιο εξετάζεται διεξοδικά ο ρόλος του Ρώσου διπλωμάτη Boris V. Serafimov, ένα είδος "Προξένου'" στο ΄Αγιον ΄Ορος, ο οποίος  παρέμενε συνεχώς από τα μέσα του 1913 στη Σκήτη του Αγίου Ανδρέα, δίπλα από την πρωτεύουσα, τις Καρυές, η ενεργός ανάμειξή του υπέρ των Ρώσων μοναχών, και, τέλος, η απομάκρυνσή του, κατόπιν εντόνων διαμαρτυριών της Ιεράς Κοινότητος, στα μέσα Δεκεμβρίου του 1913. (Ας σημειωθεί Συνέχεια

8925 - Διευκρινίσεις για το ζήτημα της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου

Η Ιερά Μονή Εσφιγμένου Αγίου Όρους είναι μία από τις είκοσι κυρίαρχες πατριαρχικές και σταυροπηγιακές Ιερές Μονές, που συναπαρτίζουν την μοναστική πολιτεία του Αγίου Όρους Άθω, υπό την πνευματική εποπτεία της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.
Βρίσκεται σε πλήρη εκκλησιαστική κοινωνία με τα υπόλοιπα αγιορειτικά καθιδρύματα, το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, του οποίου το Άγιον Όρος αποτελεί κανονικό έδαφος, και με κάθε άλλη κανονική τοπική ορθόδοξη Εκκλησία.

8924 - Φωτογραφίες από την Έκθεση της Αγιορειτικής Εστίας στο Βελιγράδι

Doug Patterson & Tim Vyner. Εικαστικά ταξίδια στο Άγιον Όρος
Την Παρασκευή 19 Αυγούστου 2016, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης με ζωγραφικά έργα του Doug Patterson & Tim Vyner με τίτλο «Εικαστικά ταξίδια στο Άγιον Όρος» στον εκθεσιακό χώρο «Atrium» της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου Βελιγραδίου. Με την εν λόγω Έκθεση, η Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης, συμμετέχει επίσημα στο πρόγραμμα των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων του 23ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου Βυζαντινών Σπουδών, το οποίο πραγματοποιείται από τις 22 έως τις 27 Αυγούστου 2016, στη πρωτεύουσα της Σερβίας.

8923 - Αφιέρωμα στο μακάριο Γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή (2ο -τελευταίο- μέρος)

Όμως καιρός είναι πλέον να κάνουμε λόγο για τη μεγάλη αρετή του Αγίου που είναι η νοερά προσευχή. Αν τον ρωτούσε κανείς τον Άγιο, «τι εργόχειρο κάνετε;», θα απαντούσε «νοερά προσευχή». Όλη η στάση της ζωής του ήταν έτσι ετοιμασμένη, ώστε να βοηθάει τη νοερά προσευχή για να βοηθήσει και η ίδια στη συνέχεια τη ζωή του. Για τον Άγιο Ιωσήφ η νοερά προσευχή έχει δύο θεμέλια, την κατά Θεόν υπακοή και την ταπεινοφροσύνη. Είναι παράλογο να ασχοληθεί κανείς με τη νοερά προσευχή, αν δεν βάλει πρώτα ως θεμέλιο αυτές τις δύο περιεκτικές αρετές.
Πάρα πολλοί ενθουσιάζονται με τη νοερά προσευχή, από αυτά που άκουσαν ότι βίωσαν οι Άγιοι, αλλά επειδή δεν βάλανε ως θεμέλιο τις δύο αρετές που προαναφέραμε, δυστυχώς δεν είδανε καρπούς. Κατά τους Αγίους Πατέρες, η νοερά προσευχή είναι η τέχνη των τεχνών και η επιστήμη των επιστημών.

8922 - Η θαυματουργός Γοργοϋπήκοος του Αγίου Όρους
Παναγιώτου Αθανάσιος, 
Η θαυματουργός Γοργοϋπήκοος του Αγίου Όρους. 
Καρυές 1969

Πηγή Αγιορειτική Βιβλιοθήκη