Δευτέρα, 22 Αυγούστου 2016

8905 - Αγία και Μεγάλη Σύνοδος (Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους)

Μία σύνοδος (αγία και μεγάλη ή ο,τιδήποτε άλλο) μπορεί να γίνει σε ένα νησί μέσα στο πέλαγος. Μια σύνοδος μπορεί επίσης, παραδόξως, να γίνει σε ένα πέλαγος μέσα σε ένα νησί. Νησί είναι ο άνθρωπος, πέλαγος είναι ο εσωτερικός κόσμος του.
Εάν το έσω πέλαγος είναι ειρηνικό, θα γίνει απάνεμη οδός επικοινωνίας. Εάν μάλιστα γίνει ύδωρ ζωής, θα υπερχειλίσει, δροσίζοντας και ποτίζοντας τις άλλες ψυχές. Εάν όμως παραμείνει μια τρικυμισμένη και θολή θάλασσα, θα καταδικάσει τον άνθρωπο ξερονήσι άγονης γραμμής.

8904 - Γέροντας Βαρθολομαίος Εσφιγμενίτης: «Ένα στασίδι μας χωρίζει από τον ουρανό»

Αξιωθήκαμε για μια χρονιά ακόμη να έρθουμε εδώ στο ευλογημένο μοναστήρι του Κουτλουμουσίου επί τη εορτή της Θείας Μεταμορφώσεως και να μετέχουμε του μεθεορτίου εσπερινού και του κτητορικού μνημοσύνου.
Ευχαριστώντας τον Άγιο Καθηγούμενο και  τους πατέρες της Μονής για την ευκαιρία που μας έδωσαν να μετέχουμε στην χαρά της πανηγύρεως, θα ήθελα να καταθέσω μία σκέψη για τον θάνατο, ο οποίος όχι μόνο σαν έννοια αλλά και σαν λέξη έχει απομακρυνθεί εσκεμμένα από την ζωή μας, ώστε όταν έρθει και μας «χτυπήσει την πόρτα» θα μας είναι «άγνωστος» και θα μας βρει απροετοίμαστους.

8903 - Το Άγιο Όρος σκέφτεται κι αγωνιά για τη Θράκη και θα μας το αποδείξει σύντομα.

«Το Άγιο Όρος αγαπά τη Θράκη. Αγωνιά για την Θράκη κι αυτό θα μας το αποδείξει. Μου το διαβεβαίωσαν. Και μόνο, όμως, ότι προσεύχονται για όλους εμάς είναι σημαντικό»
«Το Άγιο Όρος σκέφτεται κι αγωνιά για τη Θράκη, τη Ροδόπη και την περιοχή μας και θα μας το αποδείξει, όπως μου είπαν σύντομα.»
Μητροπολίτης Μαρωνείας καὶ Κομοτηνῆς κ. Παντελεήμων

8902 - Η Ιερά Μονή Δοχειαρίου και αι προς το δούλον Έθνος υπηρεσίαι αυτής

Χριστοφόρος ιερομόναχος Κτενάς (1864-1931)

Κτενάς Χριστοφόρος αρχιμ.,
Η εν Αγίω Όρει ιερα, βασιλικη, πατριαρχικη και σταυροπηγιακη μονή του Δοχειαρίου και αι προς το δούλον Έθνος υπηρεσίαι αυτής (963-1921). 

Αθήνα 1926

Πηγή Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

8901 - Ο πληθυσμός του Αγίου Όρους διαχρονικάΣιδηρόπουλος Γεώργιος,
«Διαπιστώσεις, αιτιάσεις και παραδοχές γύρω από τον πληθυσμό του Αγίου Όρους στη διαχρονία», 
Το Βήμα των Κοινωνικών Επιστημών 61 (2013), σ. 187-212. Βόλος 2013

Πηγή Αγιορειτική Βιβλιοθήκη