Τρίτη, 16 Αυγούστου 2016

8878 - «Εικαστικά ταξίδια στο Άγιον Όρος» με τους Doug Patterson και Tim VynerΓια πρώτη φορά τα έργα των δύο ζωγράφων παρουσιάζονται σε μία κοινή έκθεση στο Βελιγράδι, στο πλαίσιο του 23ου Διεθνούς Συνεδρίου Βυζαντινών Σπουδών!

8877 - Η Κοίμηση της Θεοτόκου στο Δοχειαρίτικο Μετόχι της Ιεράς Μονής Θεοσκεπάστου Σοχού Θεσσαλονίκης (Φωτογραφίες - Βίντεο)


Του Ηλία Προύφα ilproufas@gmail.com
Μέσα σε κλίμα κατάνυξης και σύμφωνα με το Αγιορείτικο τυπικό πραγματοποιήθηκε και φέτος ο εορτασμός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Ι.Μ Θεοσκεπάστου Σοχού Θεσσαλονίκης. 
Οι λατρευτικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν την παραμονή του Δεκαπενταύγουστου με αγρυπνία και κορυφώθηκαν την κυριώνυμο ημέρα της εορτής με πανηγυρική Θεία Λειτουργία και την περιφορά του επιταφίου της Παναγίας.

8876 - Εκδημία Μοναχής στο Δοχειαρίτικο Μετόχι της Ι.Μ. Θεοσκεπάστου Σοχού Θεσσαλονίκης


Του Ηλία Προύφα
Το απόγευμα της Κυριακής 14 Αυγούστου εξεδήμησε προς Κύριον μέσα στο Δοχειαρίτικο μετόχι της Ι.Μ. Θεοσκεπάστου Σοχού Θεσσαλονίκης η υπέργηρη αδελφή της Μονής Μόνικα σε ηλικία 101 ετών.
Πλήρης ημερών και αφού κοινώνησε το πρωί της ίδιας ημέρας των αχράντων μυστηρίων από το χέρι του Δοχειαρίτη Ιερομανάχου π. Αμφιλοχίου παρέδωσε την ψυχή της στον κύριο.
Η εξόδιος ακολουθία τελέσθηκε το πρωί του Δεκαπενταύγουστου μετά το τέλος της θείας λειτουργίας προεξάρχοντος του Καθηγουμένου της Ι.Μ. Δοχειαρίου Αγίου Όρους κ.κ. Γρηγορίου.
Δείτε τις σχετικές φωτό:

8875 - Επαγγελματίες φωτογράφοι φωτογραφίζουν το Άγιο Όρος (6) Tomasz Mościcki


8874 - Ιερομόναχος Ιγνάτιος Προβατιανός (1871 - 16 Αυγούστου 1959)

[…] Στο υπ’ αυτού συντεθέν βιβλίο περί της σκήτης του, ο φιλίστορας και φιλάγιος Γέροντας, γράφει με ωραία γλώσσα περί του «θεοδοξάστου και μακαρίου συλλόγου, των εν τη Ιερά Γλωσσία διαπρεψάντων και αγωνισαμένων Οσίων και θεοφόρων Πατέρων, ων οι αγώνες και τα θεοειδή εν τη κατά Χριστόν φιλοσοφία παλαίσματα, ως λαμπάδες φαειναί και πυρσοί ακοίμητοι, εκ του ιερού και Υψικαρήνου Άθωνος έλαμψαν και πάσαν την οικουμένην κατηύγασαν και έως της συντέλειας του αιώνος καταυγάσουσιν, οίτινες εισί: Θεόληπτος ο Φιλαδέλφειας, Νικηφόρος ο Νηπτικός ο εν τη Κρανία, Γρηγόριος ο Βυζάντιος ο περιβόητος εις την αρετήν και νήψιν, Νείλος ο εξ Ιταλίας και ο Σελιώτης Ηλίας, Κάλλιστος ο Καταφυγιώτης ο εκ του Προβάτας Κελλίου “Καταφυγή” του Τιμίου Προδρόμου. Οικείοι δε και γνωστοί τούτων, αλλά και ομότροποι εν πάσιν, οι προς την Γλωσσίαν γειτνιάζοντες, η θαυμασία των πατέρων δυάς, Σάββας τε και Γερμανός, Γαβριήλ και Αθανάσιος οι προφητικού χαρίσματος αξιωθέντες. Θεοδόσιος ηγούμενος της ιεράς μονής Φιλοθέου ο έπειτα Τραπεζούντος μητροπολίτης. Κάλλιστος και Ισίδωρος οι πατριάρχαι Κωνσταντινουπόλεως και μαθηταί Γρηγορίου Σιναΐτου εν τη σκήτη του Μαγουλά. Γρηγόριος Στραβολαγγαδίτης και Κλήμης ο εξ Αμαλφηνών, μαθητής Γρηγορίου του Σιναΐτου. Φιλόθεος ο πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως, ο κατασβέσας και τον τελευταίον σπινθήρα της βαρλααμικής αιρέσεως, τον διά Προχόρου του Κυδώνη αναφθέντα. Αλλά πάντων τούτων προεξέχει και πάντας υπερλάμπει, η δόξα της αγιορειτικής αδελφότητος και το καλλώπισμα της μοναδικής πολιτείας, ο πλήρης ελλάμψεως του Αγίου Πνεύματος και κατάκαρπος των πνευματικών καρπών ο μέγας Γρηγόριος ο Παλαμάς…». […] Περισσότερα

8873 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες την 16η Αυγούστου