Κυριακή, 14 Αυγούστου 2016

8869 - Άγιον Όρος. Ιστορία, Παράδοση, Τουρισμός


Προβατάκης Θεοχάρης,
Άγιον Όρος. Ιστορία, Παράδοση, Τουρισμός.
Θεσσαλονίκη, χ. χ.

Πηγή Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

8868 - Ο Τυρναβίτης Νεόφυτος Χρηστόπουλος Ιβηρίτης

Από την Κωνσταντινιά Πατσή
Τυρναβίτης σπουδαίος δάσκαλος και λόγιος με πολυσχιδή δραστηριότητα, ιερομόναχος και προηγούμενος στη Μονή των Ιβήρων του Αγίου Όρους.
Υπήρξε φιλόβιβλος, κωδικογράφος και καλλιγράφος, αλλά και συνθέτης Κανόνων. Διετέλεσε ιεροκήρυκας και διδάσκαλος σε σχολεία της Θεσσαλίας (Τύρναβος, Τρίκαλα), της Δυτικής Μακεδονίας (Κοζάνη) και στη Βλαχία κατά το πρώτο τέταρτο του 18ου αι. Ό Χαρίσιος Μεγδάνης σημειώνει γι' αυτόν: «ὁ Νεόφυτος Ἱερομόναχος ἦτον δέ ὁ ἀνήρ κεκοσμημένος (...) μέ παιδείαν διαφέρουσαν (...), περιπατητικός τά μαθήματα, καί μετά τά γραμματικά καί ποιητικά ἐδίδασκεν εἰς τούς μαθητάς του τήν σειράν τῶν ἀριστοτελικῶν ἐπιστημονικῶν μαθημάτων κατά τήν ἀνάπτυξιν τοῦ Κορυδαλέως, καί ἐξόχως τούς ἐξήσκει εἰς τήν ῥητορικήν (...)».
Λιγοστές είναι οι πληροφορίες για τη ζωή, τις σπουδές, τη διδακτική και τη συγγραφική του δραστηριότητα.

8867 - Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης στο Άγιο Όρος (φωτογραφίες)

Τετραήμερο προσκύνημα στο Άγιον Όρος, από την Δευτέρα 8 Αυγούστου έως την Πέμπτη 11 Αυγούστου, πραγματοποίησε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.
Ο Θεοφιλέστατος μετέβη στο Άγιον Όρος κατόπιν προσκλήσεως του Ιερού Κελλίου Αγίων Αρχαγγέλων του Κομβολογά προκειμένου να συμμετάσχει στη Θεία Λειτουργία και να παραστεί στο τεσσαρκονθήμερο Μνημόσυνο του Μακαριστού Ιερομονάχου Γέροντος Δαυίδ.
Κατά την άφιξή του στο Περιβόλι της Παναγίας το Θεοφιλέστατο και τη συνοδεία του υποδέχθηκε ο εκ Πατρών καταγόμενος αρχιμανδρίτης π. Αρτέμιος Τρεμπέλας, Γέροντας του Ιερού Κελλίου Άγιος Νικόλαος ο Ψαράς Καρυών. Ο π. Αρτέμιος φιλοξένησε το Θεοφιλέστατο και τη συνοδεία του στο κελλίον του κατά την παραμονή τους στο Άγιον Όρος και τους συνόδευσε σε όλα τα ιερά τους προσκυνήματα.

8866 - Σημαντική προσφορά της Αγιορειτικής Βιβλιοθήκης. Όλα τα τεύχη του περιοδικού ΠΡΩΤΑΤΟΝ σε ψηφιακή μορφή!


Μπορούμε να τα διαβάσουμε εδώ: http://athoslibrary.blogspot.gr

8865 - Ιερομόναχος Χριστόφορος Προδρομίτης (1822-14 Αυγούστου 1916)[…] Μιλούσε άπταιστα λατινικά και γαλλικά. Δίδαξε στις Σέρρες, την Αλιστράτη και το Μελένικο, καθώς επίσης επί διετία στη σχολή της μονής Ιβήρων.
Το 1879 διορίσθηκε καθηγητής στην Αθωνιάδα Σχολή, όπου δίδαξε επί οκταετία «μετ’ απαραμίλλου ζήλου και λίαν ευδοκίμως, τον βαθύτατον σεβασμόν και την απεριόριστον εκτίμησιν και αΐδιον ευγνωμοσύνην αποκομίσας ού μόνον των μαθητών αυτού αλλά και συμπάσης της αγιορειτικής αδελφότητος», κατά τον Ιερομόναχο Χριστόφορο Δοχειαρίτη. Κατά την παραμονή του στο Άγιον Όρος παρέμεινε στο Χιλανδαρινό Κελλί «Άγιος Νικόλαος» και το Κουτλουμουσιανό «Τίμιος Πρόδρομος», πάνω από τις Καρυές. […] Περισσότερα

8864 - Ιερομόναχος Χαρίτων Βιγλιώτης (1836 - 14 Αυγούστου 1906)


[…] Από εκεί πέταξε για την έρημο του Περιβολιού της Παναγίας το 1870. Τον φιλοξενούν τα σπήλαια των οσίων Νείλου του Μυροβλύτου, Πέτρου του Αθωνίτου και Αθανασίου του Αθωνίτου, η έρημος του Αγίου Βασιλείου, η Κερασιά, το Καρμήλιο, η μονή Κωνσταμονίτου. Αποκτά φιλόθεη τριμελή συνοδεία. Γράφει, αντιγράφει, υμνογραφεί:
«Την αγρυπνίαν αγάπα, νηστείαν, δάκρυα,
ευχάς και ψαλμωδίας και Γραφών την μελέτην,
γενού ταπεινόφρων και γαληνός,
και τον τύφον απόρριπτε,
μή σε νικήση ο φθόνος και των παθών,
ακρασία η ψυχόλεθρος». […] Περισσότερα

8863 - Μοναχός Σάββας Χιλανδαρινός (1908 - 14 Αυγούστου 1989)

[…] Μόλις τελείωνε η πρωινή ακολουθία, δεν ξεκουραζόταν, αλλά έπιανε αμέσως δουλειά. Διακόνημα είχε να επισκευάζει πορτοπαράθυρα και ό,τι άλλο είχε ανάγκη επιδιορθώσεως, μπαλώματος ή  συντηρήσεως. Το Χιλανδάρι το έβλεπε σαν σπίτι του και το φρόντιζε με άγάπη και σοφία, έστω πρόχειρα και προσωρινά. Είχε ένα δικό του ξυλουργείο, που το αγαπούσε σαν το κελλί του. Δεν είχε καινούρια μηχανήματα, ούτε ήταν υπέρ των καινοτομιών. Ήταν σαν ένας παλιός, υπομονετικός κι επιμελής μάστορας, που δεν άφηνε να μεγαλώσει το κακό της φθοράς στα ξύλα και τους τοίχους. Από τότε που ήλθε στο Χιλανδάρι, δεν βγήκε ποτέ στον κόσμο. Μια φορά που ήλθε η κόρη του στην Ελλάδα, κάνοντας τον περίπλου του Αγίου Όρους, και ζήτησε να τον δει, πήγε με βάρκα στο πλοίο, την είδε, τον είδε, και δίχως να πει τίποτε γύρισε πίσω. […] Περισσότερα