Σάββατο, 13 Αυγούστου 2016

8862 - Ταξίδι στο Άγιο Όρος (8ο μέρος)


Προηγούμενα: 1ο2ο3ο4ο5ο6ο, 7ο
Αιμίλιος Γάσπαρης 
(Αγιορείτικα Στοιχεία από ένα ταξίδι στη δεκαετία 70-80)
Στιγμές στο Όρος. Πρώτες
Αφήσαμε μεσημεριάτικα την Ιερισσό. Το καραβάκι μας έφερνε στο Άγιο Όρος. Είχε γεμίσει άντρες, κληρικούς και λαϊκούς με κατεύθυνση την έξοδο από τον Στρυμονικό κόλπο. Γαλάζια, κατακάθαρα νερά κι ουρανός φωτεινός. Πίσω μας οι τελευταίες εικόνες από τα βουνά της Μακεδονίας. Μπροστά διαγράφονται πια οι αθωνικές ακτές κα το Ιερό βουνό. Πολλή συγκίνηση για τούτο το ταξίδι. Οι πλαγιές του βουνού γέρνουν κατάφυτες προς τη θάλασσα. Αλλού μικρές παραλίες και αλλού απόκρημνα και κάθετα βράχια.

8861 - Ιερομόναχος Δανιήλ Κατουνακιώτης (1880 - 13 Αυγούστου 1951)

Προερχόμενος από το Φρένελι Κυδωνιών της Μικράς Ασίας ήλθε περί το 1900 στο Άγιον Όρος, αφού εργάσθηκε για ένα διάστημα στο Κάϊρο της Αίγυπτου κοντά στους θείους του, στην υπακοή του πολυεναρέτου Γέροντος Δανιήλ του Σμυρναίου (†1929), στο ησυχαστήριο των Όσιων Αγιορειτών Πατέρων-Δανιηλαίων στα Κατουνάκια. Εδώ εκάρη μοναχός και χειροτονήθηκε διάκονος και πρεσβύτερος και χειροθετήθηκε Πνευματικός.
Διακρινόταν για την απλότητα των τρόπων του, την ευκοσμία των ηθών, τη χρηστότητα και την τέλεια αμνησικακία του. Ωφελούσε όλους όσοι τον πλησίαζαν, ακόμη και με μόνη τη σεμνότητά του, την καλή συναναστροφή του και καλοκαγαθία του. Είχε χάρισμα καλλιφωνίας και ήταν εξαιρετικός ιεροψάλτης. Κυρίως όμως είχε την υψοποιό ταπείνωση, τη μακαρία αγαθότητα και απλότητα κι έτσι αναδείχθηκε ενάρετος μοναχός, ευλαβής ιερεύς και στοργικός Πνευματικός πατέρας.

8860 - Το αυτοδιοίκητο του Αγίου Όρους και τα επ᾽ αυτού δίκαια του Οικουμενικού Πατριάρχου


Αγγελόπουλος Αθανάσιος,
Το αυτοδιοίκητο του Αγίου Όρους και τα επ᾽αυτού δίκαια του Οικουμενικού Πατριάρχου.
Αθήνα 1995

Πηγή Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

8859 - Μητροπολίτης Ναθαναήλ Κώου (1919 - 13 Αυγούστου 1978)

Ναθαναήλ μητροπολίτης Μιλητουπόλεως (1919-1978),
σχολάρχης της Αθωνιάδας (1953-1967)
(Φωτογραφία: Chrysostomus Dahm, 1957)

http://athosprosopography.blogspot.gr
Ο σχολάρχης Ναθαναήλ μετά των καθηγητών 
και ιεροσπουδαστών (1958)
Ο σχολάρχης Ναθαναήλ μετά των αποφοίτων (1960)


Γράφει ο Καρπάθου Αμβρόσιος περί αυτού: 
[...] «Ο Ναθαναήλ δεν υπήρξε μόνον ένας στυλοβάτης και θεμελιωτής του έργου της Αθωνιάδος, υπήρξε και λαμπρός παιδαγωγός εις Χριστόν και εις κατά Θεόν γνώσιν και επιστήμων πολλών αποφοίτων, αλλά και ο σοφώς προνοήσας διά τον καταρτισμόν διδακτικού προσωπικού της Αθωνιάδος. Ζων παράδειγμα βίου εναρέτου ο ίδιος και πρότυπο διδασκαλίας και σχολαρχίας».[...] Περισσότερα