Σάββατο, 6 Αυγούστου 2016

8817 - Πανηγυρική Αγρυπνία απόψε στην Ιερά Σκήτη της Αγίας Άννης. Της Πανηγύρεως θα προστεί ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων (φωτογραφίες από την άφιξή του στο Άγιο Όρος)

        Αγρυπνία απόψε στην Ιερά Σκήτη της Αγίας Άννης.
Τιμάται η Κοίμησις της Αγίας Άννης, μητρός της Υπεραγίας Θεοτόκου (25 Ιουλίου / 7 Αυγούστου).
Της Πανηγύρεως θα προστεί ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων κ.κ. Θεόφιλος, ο οποίος ξεκίνησε σήμερα το προσκύνημα στο Άγιο Όρος από τον σεπτό Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές. 
(φωτογραφίες)

8816 - Μοναχός Τρύφων Καψαλιώτης (1892 - 6 Αυγούστου 1978)

[…] Τη χαρά και την ειρήνη του φτωχού κι εγκαταλειμμένου Γερο-Τρύφωνα δεν είχαν ούτε πλούσιοι ούτε άρχοντες. Τον συντρόφευαν και τον υπάκουαν τα στρουθιά τ’ ουρανού. Το Κελλί του ήταν ένα αχούρι, που έμπαζε από παντού νερό και αέρα, τα ρούχα του παλιά και λερωμένα, η τροφή του χόρτα και πάλι χόρτα. Κι όμως δεν παραπονιόταν για τίποτε. Ήταν ικανοποιημένος, ευχαριστημένος και αληθινά χαρούμενος. Έκλαιγε για τις αμαρτίες του. Οίκτηρε τον εαυτό του. Τι έκανα εγώ, έλεγε, μπροστά στους μεγάλους άθλους των άγιων; Προσευχόταν με άκοπα, γλυκά, θερμά δάκρυα, κατά τον όσιο ’Ιωάννη της Κλίμακος, ο αφανής και άδοξος αυτός ασκητής της αιγοτρόφου Καψάλας. […] Περισσότερα

8815 - Το Ύστατο Χαίρε στον Ηγούμενο Ιερεμία από την ιστοσελίδα του Μοναστηριού του

Ο Γέροντας Ιερεμίας κοιμήθηκε στις 2 το μεσημέρι της 4ης Αυγούστου 2016 με πλήρη συνείδηση, διαυγές και λαμπερό μυαλό σ’ έναν ειρηνικό και ήσυχο θάνατο, έχοντας λάβει την Θεία Κοινωνία δεκαπέντε λεπτά πριν. Σύμφωνα με τους αδελφούς και τους γιατρούς που ήταν δίπλα του, δεν βίωσε την λεγόμενη «αγωνία» του θανάτου.
Η κηδεία του έγινε την επομένη, Παρασκευή 5 Αυγούστου, παρουσία του Πρωτεπιστάτη του Αγίου Όρους Γέροντα Βαρνάβα, Ηγουμένων, αντιπροσώπων των Αγιορειτικών Μονών και Κελλιών και πλήθους Μοναχών και λαϊκών.

8814 - Η Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Παραμυθίας, από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος Αγίου Αθανασίου Κερκύρας


Πλήθος κόσμου υποδέχθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 5 Αυγούστου 2016 αντίγραφο της Θαυματουργής εικόνας της Παναγίας της Παραμυθίας από την Ι.Μ.Μ.  Βατοπεδίου Αγίου Όρους, στην Ιερά Μονή Παντοκράτορος Αγίου Αθανασίου (Αγρός), στη βόρεια Κέρκυρα.
Τη Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας μας υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκτάριος, ο οποίος και προεξήρχε της λιτανεύσεως που πραγματοποιήθηκε με τη συνοδεία Φιλαρμονικής και με τη συμμετοχή κλήρου και λαού.

8813 - Γέροντος Σωφρονίου: «Λόγος εις την Μεταμόρφωσιν του Κυρίου»

ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΘΑΒΩΡΙΟΥ ΦΩΤΟΣ
Και ούτω (με το Βάπτισμα και το Χρίσμα) κατέστημεν σκήνωμα του Θεού του Υψίστου, τα δε σώματα ημών ναός του Αγίου Πνεύματος.
Και ιδού, παρά ταύτα, είμεθα πτωχοί των πνεύματι. Εντός των ορίων της γης υπάρχει ακόρεστος πείνα και άσβεστος δίψα Θεογνωσίας, διότι ο αγών ημών είναι να φθάσωμεν τον Άφθαστον, να ίδωμεν τον Αόρατον, να γνωρίσωμεν τον επέκεινα πάσης γνώσεως. Η ορμή αύτη αυξάνει ακαταπαύστως εις έκαστον άνθρωπον, όταν το Φως της Θεότητος ευδοκήση να καταυγάση αυτόν, έστω και δια τινος αμυδράς προσεγγίσεως Αυτού, διότι τότε εις τους νοερούς ημών οφθαλμούς αποκαλύπτεται εν ποία αβύσσω διαμένομεν. Η όρασις αύτη καταπλήττει όλον τον άνθρωπον, και τότε η ψυχή αυτού δεν γνωρίζει ανάπαυσιν και δεν δύναται να εύρη αυτήν, μέχρις ότου ελευθερωθή πλήρως από του περικρατούντος αυτήν σκότους, μέχρις ότου το Φως τούτο πληθυνθή εν τη ψυχή και ενωθή μετ’ αυτής τοσούτον ώστε Φως και ψυχή να γίνουν έν, προκαταγγέλον την θέωσιν ημών εν τη Θεία δόξη.