Δευτέρα, 1 Αυγούστου 2016

8792 - Ταξίδι στο Άγιο Όρος (6ο μέρος)

Προηγούμενα: 1ο2ο3ο4ο, 5ο 
Αιμίλιος Γάσπαρης 
(Αγιορείτικα Στοιχεία από ένα ταξίδι στη δεκαετία 70-80)
«Είναι η ώρα της θάλασσας, είναι της άνοιξης που ήσυχη, καθώς ο καιρός, κατεβαίνει και  φέρνει τη θάλασσα των χελιδονιών, στρωμένη με σκιερούς δρόμους αιωνόβιων δέντρων, που κατεβαίνει, καθώς ταιριάζει ο καιρός, ήσυχη εκεί που τις εικόνες έφεραν τα κύματα στα βλέμματα ανθρώπων ευσεβών, που βλέπουν πάνω από τα καθημερινά και τα εφήμερα.  Ψηφίδες  χρωμάτων εφάρμοσαν τα στρείδια στο φίλημα εκείνο που ματώνει, που στράγγισαν της θείας προσταγής την ουσία, κάθε στέρηση και κάθε αποκλεισμός μια υπομονή της ψυχής και του κορμιού τα θαύματα.

8791 - Επαγγελματίες φωτογράφοι φωτογραφίζουν το Άγιο Όρος (2) Χαρισιάδης Δημήτρης

8790 - «Σώσον Κύριε τον λαόν σου» (Δανιηλαίοι – Καρακαλληνοί)Οι χοροί των Δανιηλαίων και Καρακαλληνών ψάλουν σε αργό ειρμολογικό μέλος το απολυτίκιον του Σταυρού «Σώσον Κύριε τον λαόν σου». Πρόκειται για μέλος που εμπεριέχεται στη μουσική έκδοση «Μουσικόν Απάνθισμα», με προσόμοια και απολυτίκια αργά, χρήσιμα για τις αγιορειτικές αγρυπνίες. Την σύνθεση εποίησε ο Μοναχός Χρυσόστομος, Πρωτοψάλτης του Πρωτάτου, στις αρχές του 20ου αι. κατά μίμηση του ειρμολογίου του Ιωάννου Πρωτοψάλτου.

8789 - Γέροντος Σωφρονίου Σαχάρωφ: Βίος του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου σε ηχητική απόδοση (μέρος 44ο)

Βίος του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου μέρος 44ο. 

Ανάγνωση από το ομώνυμο βιβλίο του Αρχιμανδρίτου Σωφρονίου Σαχάρωφ, εκδ. Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας.
Η ηχογράφηση έγινε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού.

Διαβάζει η κυρία Όλγα Κοκκίνου.  Περισσότερα

Προηγούμενα:

8788 - Η Βηματάρισσα Παναγιά!

Του Σπύρου Συμεών για την Romfea.gr
Και λένε πως ο Αύγουστος είναι το Πάσχα του καλοκαιριού μιας και είναι ολάκαιρος αφιερωμένος στην Μητέρα του Παθόντα, Ταφέντα και Αναστάντα Χριστού, σε αυτήν την γλυκειά μητέρα που όλοι μας επικαλούμεθα σε κάθε δύσκολη μας στιγμή και μπρος της προστρέχουμε.
Την γλυκύτατη Παναγιά.
Μήνας αφιερωμένος σε αυτήν που αποτέλεσε ''Παραδείσου θυρών ανοικτήριον'' μιας και κάθε μέρα μέχρι την η Αυγούστου ψάλονται οι παρακλήσεις της σε όλους τους ναούς από άκρη σε άκρη ολόκληρης της Ορθόδοξης εκκλησίας.
Μια Παναγία μεσίτρια στον Υιόν της για εμάς, μια Παναγία με εκατοντάδες εκατομύρια θαύματα, μια Παναγιά με δεκάδες χιλιάδες εικόνες προς τιμήν της μα και συνάμα πολλές εκκλησίες και μοναστήρια.
Μια Παναγία που έχει δικό της Περιβόλι εδώ στην Γη και εκεί την υμνούν καθημερινώς ωσάν προστάτιδά τους.
Εκεί γυναίκα άλλη δεν χωρεί παρά μόνο η Αγνή Μαριάμ, η μητέρα του Χριστού και Θεού μας, η μητέρα όλων των ανθρώπων.
Δεκάδες θαυματουργές εικόνες της φυλάσσονται στο περιβόλι της η κάθε μία έχει την δική της ιστορία μα και πολλά θαύματα που τα μαρτυρούν τα δεκάδες τάματα που εναποθέτουν μπρός της.
Εξέχουσα θέση στην Μονή Βατοπεδίου, την μονή με τις επτά (7) θαυματουργές εικόνες της Παναγιάς, έχει η λεγομένη Βηματάρισσα Παναγία.

8787 - Τρύφων ιερομόναχος Πατερίτσας

(Φωτογραφία: Hans Vorbach)

Τρύφων ιερομόναχος Πατερίτσας (γ.1912)
Τις φωτογραφίες δημοσίευσε η  Αγιορειτική Προσωπογραφία: http://athosprosopography.blogspot.gr
Σχετικά:

8786 - Μοναχός Ιλαρίων Ξενοφωντινοσκητιώτης (1877-1 Αυγούστου 1957)

[…] Γράφει ο ίδιος: «Πολλάκις διασχίζων τας φάραγγας και συλλέγων ρίγανιν ή επί των δαφνών αιωρούμενος η τα εν τω Όρει τούτω τω Αγίω λιθάρια εις τοίχον συναρμολογών, εστιχούργουν νοερώς εν η δύο η και πλείονα τροπάρια και απομνημονεύων αυτά, τα έγγραφον το εσπέρας, και ούτως εργαζόμενος επί σειράν ετών, συνεπλήρωσα το ανά χείρας υμών πρώτο τεύχος». […] Περισσότερα