Κυριακή, 24 Ιουλίου 2016

8758 - Στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος (το 1986), με τον φακό του Zbigniew Kosc

Ο Ηγούμενος Αρχιμ. Ιερεμίας

8757 - Αγρυπνία για τον Άγιο Παΐσιο απόψε στο Κουτλουμούσι

Αύριο 12/25 Ιουλίου, στο Άγιο Όρος θα τιμηθεί η Μνήμη του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτη.
Στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου, εξάρτημα της οποίας είναι το Κελλί Παναγούδα, στο οποίο ασκήτευσε ο Άγιος, οι Λατρευτικές εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν απόψε με Πανηγυρική Αγρυπνία.
 Στο βίντεο παρακολουθούμε αποσπάσματα από την πρώτη Ιερά Αγρυπνία που πραγματοποιήθηκε πέρυσι στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου επί τη μνήμη του Οσίου Παϊσίου, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Γρεβενών Δαυίδ.

8756 - Ταξίδι στο Άγιο Όρος (5ο μέρος)

Προηγούμενα: 1ο2ο3ο, 4ο
Αιμίλιος Γάσπαρης 
(Αγιορείτικα Στοιχεία από ένα ταξίδι στη δεκαετία 70-80)
Ένας χωματόδρομος ενώνει το μοναστήρι της Σίμωνος Πέτρας με το επίνειο των Καρυών, τη Δάφνη. Εκεί αρκετή κίνηση, ένας σταθμός υποχρεωτικός. Μαγαζιά με είδη αγιορείτικης τέχνης, με τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Επίσης εστιατόρια και αστυνομικός σταθμός. Ένα γραφικό λιμανιώτικο τοπίο. Το πλήθος, οι περισσότεροι λαϊκοί, σερβίρεται και κρέας. Περάσαμε βιαστικά με κατεύθυνση το Ρωσικό μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα. Οι ακτές γίνονται πιο ήμερες, οι πλαγιές πέφτουν γαλήνια πια στη θάλασσα, πιο ομαλά δένονται με το κύμα.

8755 - Αγρυπνία απόψε στην Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου
Η Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Τριχερούσας εορτάζεται αύριο (12/25 Ιουλίου) στο Άγιο Όρος. Στην Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου, όπου βρίσκεται η θαυματουργή εικόνα, θα τελεσθεί απόψε Αγρυπνία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του μοναστηριού, λόγω των εργασιών αποκατάστασης των ζημιών από την πυρκαγιά του 2004, ο φετινός εορτασμός δεν θα έχει πανηγυρικό χαρακτήρα.

8754 - «Άξιον εστίν» πλ. δ’ Χαρ. Παπανικολάου (Χορός Ι. Κελλίου αγ. Νικολάου Μπουραζέρη)


8753 - Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: Για τους εξορκισμούς

- Γέροντα, σήμερα έφεραν μία δαιμονισμένη και παρακάλεσαν να πούμε στον ιερέα να της διαβάση εξορκισμούς. Τι να κάναμε;
- Σ' αυτήν την περίπτωση καλύτερα να λέγατε να το κανονίση ο πνευματικός της. Για να είναι ο διάβολος μέσα της, θα πη ότι η αυτή έκανε κάποια σοβαρή αμαρτία η οι γονείς της, και έδωσαν δικαιώματα, γιατί η αμαρτία φέρνει τον διάβολο. Αν δεν μετανοήσουν και δεν εξομολογηθούν, δεν φεύγει η αμαρτία, επομένως δεν φεύγει και ο διάβολος. Η μπορεί και για κάποιον άλλον λόγο να επέτρεψε ο Θεός να δαιμονισθή.

- Βοηθιούνται, Γέροντα, οι δαιμονισμένοι με τους εξορκισμούς;
- Ανάλογα. Οι εξορκισμοί βοηθούν, όταν διαβάζονται σε ένα παιδάκι δαιμονισμένο που δεν έδωσε δικαιώματα και δεν ξέρει από εξομολόγηση ή σε έναν μεγάλο που έχασε τα λογικά του και δεν μπορεί να εξομολογηθή.

8752 - Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης: Περί των δαιμονισμένων

Oι μαύρες δυνάμεις του Σκότους. «Οι δαιμονισμένοι αντιδρούν σε οτιδήποτε ιερό»
- Γέροντα, πως μπορεί κανείς να καταλάβη αν κάποιος είναι δαιμονισμένος και όχι ψυχοπαθής;
- Αυτό και ένας απλός γιατρός, ευλαβής, μπορεί να το καταλάβη. Όσοι πάσχουν από δαιμόνιο, όταν πλησιάσουν σε κάτι ιερό, τινάζονται. Έτσι φαίνεται ξεκάθαρα ότι έχουν δαιμόνιο.
Λίγο αγιασμό αν τους δώσης η με άγιο Λείψανο αν τους σταύρωσης, αντιδρούν, επειδή στριμώχνονται μέσα τους τα δαιμόνια, ενώ, αν έχουν ψυχοπάθεια, δεν αντιδρούν καθόλου. Ακόμη και επάνω σου αν έχης έναν σταυρό και τους πλησίασης, ανησυχούν, ταράζονται.
Κάποτε σε μια αγρυπνία στο Άγιον Όρος μου είπαν οι πατέρες ότι έχουν τον λογισμό πως κάποιος λαϊκός που ήταν εκεί είχε δαιμόνιο.

8751 - Μοναχός Κοσμάς Καυσοκαλυβίτης (1874 - 24 Ιουλίου 1952)