Σάββατο, 16 Ιουλίου 2016

8711 - Αθωνιάς Ακαδημία. Προβληματισμοί για την προστασία ενός ιστορικού ερειπίουΜαμαλούκος Σταύρος, 
«Αθωνιάς Ακαδημία. Προβληματισμοί για την προστασία ενός ιστορικού ερειπίου», 
ΕΤΕΠΑΜ. Πρακτικά 2ου Πανελλήνιου Συνέδριου Αναστηλώσεων, (χ.σ.). 
Αθήνα 2012

Πηγή Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

8710 - Η παραγωγή του λαδιού στη Μονή Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους


Μαμαλούκος Σταύρος, 
«Η παραγωγή του λαδιού στη Μονή
Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους», 
Ελιά και Λάδι,
Δ´ Τριήμερο εργασίας, Καλαμάτα 1993, σ. 251-270. 
Αθήνα 1996

Πηγή Αγιορειτική Βιβλιοθήκη


8709 - Άγιον Όρος. Οι διακινητές τουριστών εξασφαλίζουν τα πάντα στους πελάτες τους, πλην ίσως μιας θέσης στον Παράδεισο.

Άγιον Όρος χωρίς... ταλαιπωρία
Η εικόνα του προσκυνητή-μοναχικού οδοιπόρου με το καπελάκι, το ορειβατικό μπαστούνι στο χέρι και το σακίδιο στους ώμους, που διασχίζει τα κακοτράχαλα μονοπάτια του Άθω, συναντάει στον δρόμο μια βιβλική φυσιογνωμία μοναχού ασκητή με ντορβά στην πλάτη και καταλήγει κατάκοπος σ’ ένα μοναστήρι, μια σκήτη ή ένα κελί προτού δύσει ο ήλιος και τον αφήσουν οι καλόγεροι να περάσει τη νύχτα έξω, σπανίζει πλέον, αν δεν έχει εκλείψει παντελώς, στο Άγιον Όρος.
Τώρα, ένα προσκύνημα είναι εύκολη υπόθεση, αρκεί να πληρώσει κανείς καλά. Με πεντακόσια και κάτι ευρώ, περνάει μια άνετη εβδομάδα στο «Περιβόλι της Παναγίας» χωρίς βασανιστικές πεζοπορίες, με προσκυνήματα σε εμβληματικούς αγιορείτικους τόπους και εξομολογήσεις σε σεβάσμιους πατέρες, έχει τη βοήθεια ξεναγού και τη δυνατότητα, επιστρέφοντας στην κοσμική κοινωνία, εκτός από την εξαγνισμένη (;) ψυχή να μεταφέρει μοναδικές εμπειρίες και ενθυμήματα. Με 499 ευρώ έξι μέρες, με 175 τρεις μέρες, κ.ο.κ.

8708 - Οι άγιοι Γέροντες στο Σώμα της Ορθοδόξου Εκκλησίας μας

Μοναχός Αρσένιος, Σκήτη Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους
Επειδή κατά καιρούς σχολιάζεται από μερικούς αδελφούς ορθοδόξους χριστιανούς η λέξη γεροντισμός, θέλοντας να μας δείξουν πως αυτοί που αναζητούν γέροντες προχωρημένους στην αρετή με χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, υπερβάλλουν κατά τη γνώμη τους. Διότι ισχυρίζονται, πως αρκεί ο πνευματικός πατέρας που έχει ο καθένας για να καλύψει τις πνευματικές του ανάγκες. Όμως ανάγκη είναι να ξεκαθαρίσουμε ποιος είναι ο ρόλος του Πνευματικού- εξομολόγου και ποιος ο ρόλος του χαρισματούχου Γέροντος.
Όμως, τι σημαίνει Γέροντας φωτισμένος από το Θεό και χαρισματούχος; Γέροντας φωτισμένος σημαίνει καθέδρα της διακρίσεως, σημαίνει φάρος φωτεινός στο πηχτό σκοτάδι, σημαίνει οδηγός των πλανεμένων, ρύστης των απελπισμένων, σημαίνει παρηγορητής των ψυχών και προπάντων μας υποδεικνύει τη σύντομη και απλανή οδό της σωτηρίας της ψυχής μας.

8707 - Ιερομόναχος Δωρόθεος Κουτλουμουσιανοσκητιώτης (1873 - 16 Ιουλίου 1966)

Ο κατά κόσμον Δημήτριος Τσιρώνης γεννήθηκε στη Δίβρη Ηλείας το 1873. Δεκαπεντάχρονος κρυφά ήλθε να μονάσει στο Άγιον Όρος. Κατευθύνθηκε στην Καλύβη του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου της Κουτλουμουσιανής σκήτης του Αγίου Παντελεήμονος. Οι Γέροντες, λόγω της απαγορεύσεως των αγενείων στο Άγιον Όρος, και επειδή ήταν μικρός, τον φύλαγαν μέσα στην Καλύβη και κρεμούσαν σκεπάσματα στην απλωταριά, για να μη φαίνεται. Εκάρη μοναχός, το 1894, με τ’ όνομα Δωρόθεος. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1898 και πρεσβύτερος το 1904.
Αργότερα απόκτησε δύο υποτακτικούς, τον ιερομόναχο Αντώνιο και τον μοναχό Σάββα. Τον δεύτερο τον πρόλαβα λίγο στη σκήτη, όταν ήλθα το 1985. Κατόπιν πήγε στη μονή Εσφιγμένου όπου και εκοιμήθη. Σε νεαρή ηλικία ψηφίσθηκε ηγούμενος ο Γέροντας Δωρόθεος στη μονή Εσφιγμένου, αλλά δεν θέλησε ν’ αναλάβει. Συνέχεια