Τρίτη, 12 Ιουλίου 2016

8693 - Ιερομονάχου Ισαάκ: Βίος και Λόγοι Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου σε ηχητική απόδοση (μέρος 39ο)

Βίος Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου μέρος 39ο.
Ανάγνωση από το ομώνυμο βιβλίο του Ιερομονάχου Ισαάκ, εκδ. Iερό Ησυχαστήριο Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Μεταμορφώσεως Χαλκιδικής. 
Η ηχογράφηση έγινε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού. Διαβάζει η Νάταλι Αμάν. Περισσότερα

Προηγούμενα:
 1ο,  2ο,   3ο,   4ο,   5ο,  6ο,   7ο,   8ο,  9ο,  10ο
11ο12ο13ο14ο15ο16ο17ο, 18ο19ο20ό

8692 - Κτητορικά πορτρέτα και κυριλλικές επιγραφές της αθωνικής μονής Ζωγράφου

Ο Αρχαιολόγος Δρ Νίκος Μερτζιμέκης μιλάει στη Β΄ Συνάντηση Ελλήνων Σλαβολόγων (17 Μαΐου 2015), που έλαβε χώρα στην αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης. Θέμα της εισήγησης του ομιλούντος είναι: «Κτητορικά πορτρέτα και κυριλλικές επιγραφές της αθωνικής μονής Ζωγράφου: αδιάψευστα τεκμήρια της μακραίωνης ιστορίας και παράδοσής της».

8691 - Οι Μακαρισμοί όπως ψάλλονται στο Άγιο Όρος (Θωμάδες)

Η «επί του Όρους ομιλία» είναι ίσως από τις πιο σημαντικές στιγμές στη διδασκαλία του Ιησού Χριστού, η οποία παραδίδεται  από το Ευαγγέλιο του Ματθαίου, 5:3-11. Μέρος της Ομιλίας είναι οι εννέα Μακαρισμοί, οι οποίοι θα μπορούσαμε να πούμε ότι αποτελούν τον καταστατικό χάρτη της αγιοπνευματικής ζωής.  Οι Μακαρισμοί ψάλλονται στο Άγιον Όρος κατά το πρώτο μέρος της Θ. Λειτουργίας, στην πράξη των Τυπικών.

8690 - Μοναχός Βασίλειος Βιγλιώτης (1889 - 12 Ιουλίου 1980)

Υπήρξε μόνιμος νοσταλγός του Θεού. Γεννήθηκε στην ένδοξη Αδριανούπολη το 1889. Τα λίγα γράμματα που έμαθε του ήταν αρκετά για τον αγιασμό και τη σωτηρία του. Με την ευχή των γονέων του ήλθε στο Περιβόλι της Παναγίας. Μετέβη στη Λαυριώτικη Βίγλα, στο ερημικό ησυχαστήριο του Αγίου Βασιλείου, στην υπακοή του αυστηρού Γέροντος Χαρίτωνος. Μετά τριετή δοκιμασία ο Γέροντάς του τον κείρει μοναχό και από Εμμανουήλ τον ονομάζει Βασίλειο, στ’ όνομα του μεγάλου άγιου του ησυχαστηρίου τους. Ο νεαρός μοναχός δείχνει προθυμία και αντοχή στους ασκητικούς αγώνες. Μιμητής αρχαίων ασκητών στην ξενιτεία, την ακτημοσύνη, την αγρυπνία, τη νηστεία, το χαροποιό πένθος, την κατάνυξη, τη συνεχή της σαρκός βία. Συνέχεια

8689 - Οδοιπορικό στην Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου

Φωτογραφία Tomasz Mościcki
Η πρώτη γνωριμία μου με Αγιορείτικο μοναστήρι έγινε στο Κουτλουμούσι, πολύπαθο και κατακαημένο. 
Θυμάμαι εκείνες τις χτισμένες στους τοίχους εσωτερικές σόμπες, που με την παραμικρή απροσεξία ενός γέροντα μοναχού έπαιρναν γρήγορα φωτιά. Εκείνη η κόρδα, που είχε επισκευαστεί για τις γιορτές της χιλιετηρίδας, πόσες φορές ξανακάηκε. 
Έχω στο γραφείο μου ένα λάδι του συνταξιδιώτη των πρώτων επισκέψεών μου στο Άγιο Όρος, του Ι. Βασιλείου, που την εικονίζει, και τμήμα του καθολικού, της τράπεζας, της φιάλης, τον πύργο από το χαγιάτι πάνω από τον πυλώνα ιδωμένη. Στο νου μου έχω πάντα χαραγμένη τη ραγισματιά εκεί ακριβώς. Έτσι τραυματισμένο το’χω στη μνήμη μου και για αυτό ιδιαίτερα συμπαθητικό και αγαπητό.

8688 - Το αγιασμένο κελί της Παναγούδας

Ένας από τους σημαντικούς σταθμούς της επίγειας μοναχικής ζωής του Οσίου Παϊσίου ήταν το κελί της Παναγούδας. Εκεί εγκαταστάθηκε μετά το 1979 ως εξαρτηματικός μοναχός της κυρίαρχης Μονής Κουτλουμουσίου στην οποία ανήκει το συγκεκριμένο κελί.

8687 - Σήμερα εορτάζει ο όσιος Παΐσιος ο Νέος, ο Αθωνίτης. Πολλά θα λεχθούν και θα γραφτούν για το πρόσωπό του.

Σήμερα εορτάζει ο όσιος Παΐσιος ο Νέος, ο Αθωνίτης. Πολλά θα λεχθούν και θα γραφτούν για το πρόσωπό του.
Προσωπικά από όλες τις όμορφες ιστορίες σας προτρέπω να κρατήσετε μόνο ένα πράγμα. Το εκκλησιαστικό του φρόνημα. Ο όσιος Παΐσιος έμεινε πιστός και συνεπής στον αγώνα της μετανοίας. Έμεινε πάντοτε υπό τις πτέρυγες της Εκκλησίας. Έμεινε σταθερός στην πίστη και δεν παρέκλινε ούτε αριστερά ούτε δεξιά.
Σήμερα αυτό το υπόδειγμα ευσεβείας και χριστιανικής βιωτής το χρειαζόμαστε όσο ποτέ άλλοτε. Περισσεύουν οι κραυγές και της αμαρτίας και του στείρου ευσεβισμού. Ο Παΐσιος δεν δείλιασε μπροστά στις θλίψεις και τα εμπόδια. Δεν παράτησε τον πνευματικό αγώνα. Αλλά έδειξε υπομονή και εγκαρτέρηση. 
Όπως λέγει κι ο Απόστολος Παύλος: τα παθήματα φέρνουν την υπομονή, η υπομονή την δοκιμή, και η δοκιμή την ελπίδα!

8686 - Ο Άγιος Παΐσιος ως θείο δώρο στην Εκκλησία και στην Οικουμένη

Ιερομόναχος Αρτέμιος Γρηγοριάτης

      Πάλιν και πολλάκις προ πάντων εμείς οι Ορθόδοξοι οφείλουμε να ευγνωμονούμε τον δωρεοδότη Τριαδικό Θεό μας για τις αναρίθμητες ευλογίες που καθημερινώς και αφειδώς μας χαρίζει. Είναι βέβαια τόσο μεγάλες και τόσες πολλές οι αφανείς και φανερές θείες δωρεές, όπου κανείς ανθρώπινος νους ή και αγγελικός δεν μπορεί ούτε να τις συλλάβη, ούτε να τις διηγηθή. Πάλιν και πολλάκις αρμόζει να Τον ευχαριστούμε κυρίως για τη μεγαλύτερη και ανώτερη απ’ όλες τις δωρεές Του, για τη ροπή και την εξοικείωσι προς Αυτόν, δηλαδή για τη θέωσι του ανθρώπου, το καθ’ ομοίωσιν. Πάλιν και πολλάκις χρειάζεται να προσευχόμαστε και να Τον δοξολογούμε αδιαλείπτως και για όλα, αν θέλουμε να ονομαζόμαστε ευγνώμονες δούλοι και αληθινοί χριστιανοί.

8685 - Όσιος Παΐσιος ο ΑγιορείτηςΑγιορείτης Άγιος
Μνήμη 12 Ιουλίου

Διαβάστε τον βίο του Αγίου:

8684 - Σύναξη της Υπεραγίας Θεοτόκου της Τριχερούσας


12 Ιουλίου
Εορτάζει η Παναγία η Τριχερούσα

Την θείαν Εικόνα σου, εκ Παλαιστίνης ημίν, ο Σάββας ο ένθεος, ην Τριχερούσαν Αγνή, καλούμεν μετήνεγκεν, ήνπερ Χιλανδαρίου, η Μονή κεκτημένη, ύμνον σοι Θεοτόκε, αναμέλπει βοώσα.
Χαίρε Κεχαριτωμένη, ο Κύριος μετά σου.

Σχετικά: