Δευτέρα, 11 Ιουλίου 2016

8683 - Γέροντος Σωφρονίου Σαχάρωφ: Βίος του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου σε ηχητική απόδοση (μέρος 41ο)

Βίος του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου μέρος 41ο. 

Ανάγνωση από το ομώνυμο βιβλίο του Αρχιμανδρίτου Σωφρονίου Σαχάρωφ, εκδ. Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας.
Η ηχογράφηση έγινε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού.

Διαβάζει η κυρία Όλγα Κοκκίνου.  Περισσότερα

Προηγούμενα:

8682 - Οι τελευταίες μέρες του Αγιορείτη Γέροντα Σωφρονίου, της I.Μ. Τιμ. Προδρόμου Έσσεξ († 11/7/1993)

Τέσσερις μέρες πριν πεθάνει έκλεισε τα μάτια του και δεν ήθελε να μας μιλήσει περαιτέρω. Το πρόσωπό του ήταν φωτεινό κι όχι θλιμμένο, αλλά γεμάτο ένταση. Είχε την ίδια έκφραση, όπως όταν θα τελούσε τη λειτουργία. Δεν άνοιγε τα μάτια του, ούτε πρόφερε λέξεις αλλά σήκωνε το χέρι του ευλογώντας μας. Μας ευλογούσε χωρίς λόγια κι εγώ κατάλαβαινα ότι θα έφευγε. Έτσι δεν ήθελα να τον απασχολώ. Προηγουμένως συνήθιζα να προσεύχομαι ώστε ο Θεός να επεκτείνει το γήρας του, όπως λέμε στη λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου «το γήρας περικράτησον». Αλλά κατά τη διάρκεια εκείνων των ημερών είδα ότι έφευγε κι έτσι άρχισα να λέγω: «Κύριε δώρισε στο δούλο σου πλουσίαν είσοδον στη βασιλεία σου».

8681 - Ευχή Γέροντος Σωφρονίου για την ενότητα της Μοναστικής Αδελφότητος

    Επί τη σεπτή ημέρα της μνήμης του Γέρ. Σωφρονίου Σαχάροφ (γνωστού και ως Σωφρονίου του Έσσεξ, 22/9/1896 – 11/7/1993), δημοσιεύουμε Ευχή που συνέγραψε ο ίδιος και αφορά την ενότητα Μοναστικής Αδελφότητος.
Κύριε Ιησού Χριστέ, ο Αμνός του Θεού, ο αίρων την αμαρτίαν του κόσμου, ο τη Ση αναβάσει επί του Γολγοθά εξαγοράσας ημάς εκ της κατάρας του Νόμου και αποκαταστήσας την πεπτωκυΐαν εικόνα Σου, ο εκτείνας επί του Σταυρού τας αχράντους χείράς Σου, ίνα τα εσκορπισμένα τέκνα του Θεού επισυναγάγης εις εν, και τη επιφοιτήσει του Παναγίου Πνεύματος εις ενότητα πάντας καλέσας· Συ, ο Ων του Πατρός το απαύγασμα, προ της εξόδου Σου επί την μεγάλην ταύτην και κοσμοσωτήριον ιερουργίαν, εδεήθης του Πατρός Σου, ίνα πάντες εν ώμεν, καθώς Συ εις ει μετά του Πατρός και του Πνεύματος του Αγίου.

8680 - Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή ΚαρακάλλουΑπόψε στο Άγιο Όρος θα γίνει Αγρυπνία για τους Αγίους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο (29 Ιουνίου/12 Ιουλίου).
Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Καρακάλλου, το Καθολικό της οποίας είναι αφιερωμένο στους πρωτοκορυφαίους Αποστόλους Πέτρο και Παύλο. Των λατρευτικών εκδηλώσεων θα προστεί ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Θαυμακού π. Ιάκωβος, ενώ εκλήθη και θα συμπροσευχηθεί ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους Αρχιμ. Χριστοφόρος.
Φωτογραφίες: https://iconskarakallou.gr

8679 - Ταξίδι στο Άγιο Όρος (3ο μέρος)


Αιμίλιος Γάσπαρης 
(Αγιορείτικα Στοιχεία από ένα ταξίδι στη δεκαετία 70-80)

Σύντομα σήμανε το τέλος. Ο ηγούμενος χτύπησε πάλι και ο ήχος ξηρός και κοφτός σήμανε το τέλος. Μ’ ευχές  έκλεισε το λόγο ο αναγνώστης. Τελείωσε το γεύμα με μια προσευχή. Όλοι σηκωθήκαμε. Κάποιος δεν είχε τελειώσει και ξανακάθισε να συνεχίσει. Δεν ήταν σωστό και επιτρεπτό, όλοι έπρεπε να αποχωρήσουν.  Πρώτος αποχώρησε ο ηγούμενος, μετά με σκυμμένα κεφάλια οι μοναχοί.

8678 - Τρία μερόνυχτα στο Άγιο Όρος


Πριν από λίγες μέρες, με μια μικρή ομάδα φίλων, επισκεφθήκαμε το Άγιο Όρος. Ήταν η πρώτη μου επίσκεψη ύστερα από μια δεκαπενταετία και τα συναισθήματα ήταν αρκετά έντονα, καθώς είχα την τύχη να γνωρίσω για πρώτη φορά το Όρος πριν από σαράντα χρόνια, σε ένα εντελώς διαφορετικό και απόκοσμο τοπίο.
Το πρώτο που προκαλεί εντύπωση είναι το πόσο έχουν αλλάξει τα μέσα και οι ευκολίες πρόσβασης και συγκοινωνίας, σε έναν τόπο όπου ο πρώτος δρόμος χαράχθηκε μόλις το 1963, στις γιορτές της χιλιετίας του Αγίου Όρους.

8677 - Ιερομόναχος Σωφρόνιος Αγιοπαντελεημονίτης (1896 - 11 Ιουλίου 1993)

[…] Το 1925 εισέρχεται στη μονή Αγίου Παντελεήμονος – Ρωσικού του Αγίου Όρους. Εκάρη μοναχός το 1926. Πονούσε βαθιά που αδυνατούσε να ζήσει σύμφωνα με τους ευαγγελικούς κανόνες. Σταθμό στη ζωή του αποτέλεσε η γνωριμία του με τον όσιο Σιλουανό τον Αθωνίτη († 1938). Ο Γέροντας Σωφρόνιος διά του οσίου Σιλουανού δεν πίστεψε απλά στον Χριστό, αλλά τον γνώρισε εν Αγίω Πνεύματι. Η διδασκαλία του οσίου, στην οποία μαθήτεψε πρόθυμα ο Γέροντας, συμπυκνώνεται στις φράσεις: προσευχή υπέρ όλου του κόσμου, κατά Χριστόν ταπείνωση, και αγάπη προς τους εχθρούς. Εδώ είναι και η βάση της θεολογίας του Γέροντος Σωφρονίου. Μετά την κοίμηση του οσίου Σιλουανού, του οποίου ο Γέροντας υπήρξε άριστος βιογράφος, αναχώρησε για την αθωνική έρημο, στα φρικτά Καρούλια. Από τη δύση μέχρι την ανατολή του ήλιου με τα χέρια υψωμένα επαναλάμβανε το «Πάτερ ημών». Κάθε του λέξη γινόταν βρώση πνευματική και κτήμα της καρδιάς του, της λεπτουργημένης από την ευγένεια, που μπορεί να έχει μόνο ένας καλά προσευχόμενος άνθρωπος. […] Περισσότερα

8676 - Αγιορείτες Άγιοι, εορτάζοντες την 11η Ιουλίου


Αγιορείτες Άγιοι
Μνήμη 11 Ιουλίου