Πέμπτη, 7 Ιουλίου 2016

8664 - Εγκαινιάστηκε στην Αγιορειτική Εστία η έκθεση ζωγραφικής του παπα Αναστάση

Πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη 5 Ιουλίου 2016 στον κήπο της Αγιορειτικής Εστίας, τα εγκαίνια της Έκθεσης του Ιερομονάχου Αναστασίου με τίτλο: «Κωνσταντινούπολη. Μνήμες και Βίωμα».

8663 - Ευχαριστήρια επιστολή Πούτιν στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους

Ευχαριστήρια επιστολή στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου 'Ορους, έστειλε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, για την επίσκεψή του στο μοναστική πολιτεία του Αθω, στις 28 Μαΐου. 
Στην επιστολή, ο κ. Πούτιν ευχαριστεί την Ιερά Κοινότητα για τη φιλοξενία και τονίζει ότι το 'Αγιον 'Ορος είναι σημείο αναφοράς για την ορθόδοξη πίστη και παράδοση στη Ρωσία και το έργο των μοναχών, διαχρονικά, αποτελεί πηγή έμπνευσης για τον λαό της χώρας του.
'Ηταν η δεύτερη επίσκεψη του κ. Πούτιν στο 'Αγιον 'Ορος και έγινε με την ευκαιρία του εορτασμού για τη συμπλήρωση χιλίων χρόνων παρουσίας Ρώσων μοναχών στο Ορος. 
Τότε, στην αντιφώνησή του στον ιερό ναό του Πρωτάτου στις Καρυές, είχε πει:

8662 - Πανήγυρις των Αγιορειτών Πατέρων στα Κατουνάκια (Δανιηλαίοι)

Πανηγυρική - Αρχιερατική Θεία Λειτουργία τελέστηκε στο Ιερό Κελλίον των Οσίων Αγιορειτών Πατέρων (Δανιηλαίοι) στά Κατουνάκια, εξ αφορμής της Σύναξης πάντων των εν τω Αγιονύμω Όρει ασκήσει και αθλήσει διαλαμψάτων Αγίων.

8661 - Φόβος και τρόμοςΧρειάζεται φόβος και τρόμος, μην τυχόν και περιφρονήσω τον αδελφό μου, μην τυχόν νομίζω ότι αυτός είναι υπεύθυνος για τις συμφορές μου, διότι αυτό είναι ξεπεσμός μου από τον Θεόν.
Γέροντας Αιμιλιανός Σιμωνοπετρίτης

8660 - Η αμέλεια, ο ακοίμητος κίνδυνος του πιστού (Γέροντας Ιωσήφ Ησυχαστής)

Σε σχετικές ερωτήσεις μας, απαντούσε ότι η αμέλεια είναι η κύρια αιτία της αποτυχίας του ανθρώπου στον πνευματικό σκοπό του. Τον ρώτησα κάποτε. πώς οι Πατέρες προβάλλουν ως αφορμή την κενοδοξία; 
Και απάντησε «ναι και αυτή μας επιβουλεύεται, αλλά όχι όλους παρά μόνο όσους ξεγελάσει. και πάλι λίγους, γιατί η κενοδοξία φθείρει τους συγκεντρωμένους θησαυρούς, ενώ η αμέλεια δεν αφήνει να τους συνάξεις… 
Η αμέλεια μοιάζει με ανομβρία, που δεν αφήνει να φυτρώσει τίποτε. Η κενοδοξία βλάπτει όσους έχουν καρπό, όσους έχουν προχωρήσει, ενώ η αμέλεια ζημιώνει όλους. Εμποδίζει αυτούς που θέλουν να ξεκινήσουν και σταματά αυτούς που προχώρησαν. Δεν επιτρέπει την μάθηση σε αυτούς που αγνοούν και εμποδίζει την επιστροφή σε αυτούς που πλανήθηκαν. Δεν αφήνει να σηκωθούν όσοι έπεσαν και γενικά είναι όλεθρος για όσους αιχμαλωτίζονται από αυτήν.