Σάββατο, 25 Ιουνίου 2016

8617 - Δυο χρόνια χωρίς τον Γέροντα Μωυσή

Του Αντώνη Μακατούνη
από την Ορθόδοξη Αλήθεια
Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν πριν από μερικές ημέρες από την κοίμηση μιας μεγάλης προσωπικότητας του Αγίου Ορους. Δύο χρόνια (1 Ιουνίου 2014) από τότε που ο λόγιος γέροντας Μωυσής πέταξε για τους ουρανούς, έπειτα από πολύχρονη και επώδυνη μάχη με σοβαρές ασθένειες.
Χωρίς υπερβολή, έκλαψε όλο το Αγιον Ορος στο άκουσμα της κοίμησής του, αφού ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στο Περιβόλι της Παναγίας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1952, ενώ μόνασε επί 35 χρόνια στην Αθωνική Πολιτεία. Παράλληλα, ασχολήθηκε με την αγιογραφία, τη συγγραφή, την ποίηση και την κριτική.

8616 - Μοναχός Εφραίμ Λαυριώτης (1926 - 25 Ιουνίου 1999)

[...]Τα λόγια του ήταν ανεπιτήδευτα, ταπεινά και χαριτωμένα. Φιλότιμος, φιλόπονος, φιλακόλουθος, φιλάγαθος και φιλάρετος. Ακτήμων, ελεήμων, συμπαθής και πάντοτε καλοσυνάτος. Συνδεόταν κι εμπνεόταν από τον συμπατριώτη του, μεγάλο νηστευτή, ανυπόδητο, και ασκητή Γέροντα Αββακούμ († 1978).
Κάποτε, το 1993, μου υπαγόρευε κι έγραφα: «Η Παναγία Θεοτόκος και Αειπάρθενος Μαρία βοήθειά μας. Έχω να σου εξιστορήσω με παράπονο για τη ζωή των παλαιών πατέρων και μοναχών, που έζησαν στο Άγιον Όρος. Όταν πρωτοήρθα το 1956 στο Άγιον Όρος, ο τόπος ήταν πράγματι όπως τον έγραφε ο εν Μικρά Αγία Άννη ασκήσας Αγάπιος ο εκ Κρήτης στο βιβλίο του Αμαρτωλών σωτηρία. Έβλεπες τους μοναχούς να περνάνε εκείνα τα αρχαία μονοπάτια με τα υποζύγια. Ξεκινώντας από τη Λαύρα, σε έξι ώρες σε έφερνε το μουλάρι στο κονάκι, λέγοντας στον δρόμο τους Χαιρετισμούς και την Παράκληση της Παναγίας, έχοντας μαζί ψωμί και τυρί, να το αφήσεις στο Αγίασμα, να φάνε οι προσκυνητές. Περισσότερα

8615 - Φωτογραφίες από την χθεσινή Πανήγυρη της θαυματουργού εικόνας του «Άξιόν εστιν»


Η Σύναξις της θαυματουργού εικόνας Παναγίας «Άξιον εστί» εορτάστηκε με ιερά αγρυπνία στο Πρωτάτο, προεξάρχοντος της πανηγύρεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γρεβενών κ. Δαυίδ.
Στην αγρυπνία συμπροσεύχήθηκαν ο Πρωτεπιστάτης Γέροντας Βαρνάβας Βατοπαιδινός και τα μέλη της Ιεράς Επιστασίας αντιπρόσωποι των Ιερών Μονών, κελλιώτες μοναχοί, και προσκυνητές.
Οι πανηγυριστές έζησαν για μια ακόμα φορά την παράδοση του ύμνου από τον Αργάγγελο Γαβριήλ, έχοντας ενώπιόν τους την θαυματουργή εικόνα του «Άξιόν εστίν».
Στην πανήγυρη (χθες, 24/11η Ιουνίου) εψάλη η ακολουθία: «Επί τη μνήμη του γεγονότος θαύματος παρά του Αρχαγγέλλου Γαβριήλ εν τω Άδειν, τω όντι πλησίον του λόφου των Καρεών».

8614 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες την 25η Ιουνίου