Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016

8613 - Διονυσιάτες Γέροντες

Ὁ γερο-Βιτάλιος ὁ Διονυσιάτης.
Κάποιος ἱερέας ἀπὸ τὰ Ἰωάννινα, ὀνόματι Βησσαρίων, ἦλθε καὶ ἐμόνασε ἐν τῇ Μονῇ, τὸ 1880 περίπου, καὶ μετονομάσθη κατὰ τὴν κουρά, Βιτάλιος. Αὐτός, ἔδωσε στὴν Μονὴ 400 λίρες καὶ μὲ αὐτὲς ἐπισκευασαν τὸ Ἀρχονταρίκι. Ἐκοιμήθη τὸ 1895 καὶ κατὰ τὴν ἀνακομιδή του, ἡ κάρα του καὶ τὰ ὑπόλοιπα ὀστᾶ ἦσαν ὁλοκίτρινα, καθαρώτατα.

Ὁ γερο-Βενέδικτος ὁ Διονυσιάτης,
Ὁ γερο-Βενέδικτος, ἀπὸ τὰ Βραστά, ἔδωσε στὴν Μονὴ 100 λίρες καὶ τὸν εἶχε ἡ Μονή, Δασοφύλακα εἰς τὸν Μονοξυλίτη. Χάρη σ’ αὐτόν, ἔκτισαν τὸ μικρὸ οἴκημα, τὸ παρακείμενο δίπλα τοῦ κονακίου. Στὰ τέλει τῆς ζωῆς του, ἦλθε στὴν Μονή καὶ ἐπίδειξε μεγάλη καὶ ἀξιέπαινη μετάνοια. Ἡ κατοικία του ἦτο εἰς τὰ σκοτεινὰ κελλιὰ τῆς πρώτης κόρδας, κάτω ἀπὸ τὸ Ἡγουμενείο. Ἐκοιμήθη τὸ 1914.

8612 - Τι είναι ο Πατέρας και τι μπορεί να κάνει για τα παιδιά του; (Γέροντας Βαρθολομαίος Εσφιγμενίτης)

Όταν μιλούμε για Πατέρα, μιλούμε για μια υψηλή έννοια, η οποία αποκαλύπτεται με συγκεκριμένο πρόσωπο.

Ο Πατέρας
-είναι η σιγουριά και η ασφάλεια
-είναι το παράδειγμα
-είναι μια ζεστή αγκαλιά που ξεκουράζει

Ο Πατέρας για τα παιδιά του
-χαίρεται με την πρόοδό τους
-λυπάται με τα λάθη τους
-περιμένει την επιστροφή τους
-τα συγχωρεί
-τους διδάσκει
-θυσιάζεται γι' αυτά
-τα αγαπά μοναδικά
Όλα αυτά αποτελούν μόνο ένα μέρος της αγάπης του Πατέρα για τα παιδιά του... Μπορούμε να ταυτίσουμε όλα αυτά με τον Θεό Πατέρα;

8611 - Σαν σήμερα: Βαρυσήμαντο έγγραφο της Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους προς την Ιερά Μονή ΕσφιγμένουΒαρυσήμαντο έγγραφο της Ιεράς Κοινότητος Αγίου Όρους από 24/11 Ιουνίου 1972. Σε αυτό διαπιστώνεται από τους Αγιορείτες η θλιβερή κατάσταση των εντός της ιεράς μονής Εσφιγμένου, οι οποίοι απέκοψαν εαυτούς από την κοινωνία με το Άγιον Όρος και την Εκκλησία συνολικά, ερχόμενοι σε θρησκευτική ένωση με συγκεκριμένη μερίδα εξωεκκλησιαστικών και παρασυνάγωγων παλαιοημερολογιτών.
Το έγγραφο:

8610 - Συνέντευξη του Γέροντα Επιφάνιου Μυλοποταμινού στην «Καθημερινή»

Εικονογράφηση: TITINA XAΛMATZH
ΣΤΑΥΡΟΣ ΤΖΙΜΑΣ
Ο μοναχός Επιφάνιος o Μυλοποταμινός είναι ίσως ο πιο γνωστός μοναχός του Αγίου Όρους, μαζί με τον ηγούμενο της Βατοπεδίου Εφραίμ, αλλά πάντως για εντελώς διαφορετικούς λόγους.
«Άγιος Πρώτος» στο κρασί, με εξαγωγές από το αμπέλι του στον Άθω στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη, είναι ταυτόχρονα δεινός μάγειρας με διεθνείς περγαμηνές και ο καλύτερος πρεσβευτής της αγιορείτικης διατροφής στο εξωτερικό.
Έχει ευφράνει καρδιές και στομάχια σε Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία, Ισπανία, Γερμανία και αλλού. Μαγείρεψε σε γνωστά εστιατόρια ανά την Ευρώπη προσκεκλημένος φημισμένων σεφ, ενώ το βιβλίο του για το τι τρώνε και πώς το μαγειρεύουν στο «Περιβόλι της Παναγίας», έχει μεταφραστεί και κυκλοφορεί σε επτά γλώσσες. Μόνο στην πανήγυρη της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο στη μονή Ιβήρων, μαγειρεύει... με τα χεράκια του κάθε χρόνο για τέσσερις χιλιάδες «και» στόματα, δυόμισι τόνους ψάρια!
Ο «Επι», όπως τον αποκαλούν οι (πολλοί) φίλοι του, είναι ένας ακομπλεξάριστος άνθρωπος, πολυταξιδεμένος, κοσμοπολίτης, δοσμένος στον Θεό, ένας «λόγιος» του κρασιού και της κουζίνας και ταυτόχρονα ένας απολαυστικός συνομιλητής. Θα δείτε γιατί.

8609 - Ιερομονάχου Ισαάκ: Βίος και Λόγοι Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου σε ηχητική απόδοση (μέρος 37ο)

Βίος Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου μέρος 37ο.
Ανάγνωση από το ομώνυμο βιβλίο του Ιερομονάχου Ισαάκ, εκδ. Iερό Ησυχαστήριο Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Μεταμορφώσεως Χαλκιδικής. 
Η ηχογράφηση έγινε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού. Διαβάζει η Νάταλι Αμάν. Περισσότερα

Προηγούμενα:
  1ο,  2ο,   3ο,   4ο,   5ο,  6ο,   7ο,   8ο,  9ο,  10ο
11ο12ο13ο14ο15ο16ο17ο, 18ο19ο20ό
31ο32ο33ο34ο35ο36ο

8608 - Όσιος Αθανάσιος ο Πάριος (1721-1813)
Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 24 Ιουνίου