Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2016

8607 - Λαυριωτικόν Εγκόλπιον. Εφαρμογή για Κινητά Android & tablet.

       Η παρούσα εφαρμογή αποσκοπεί στο να αποτελέσει βοήθημα της λατρευτικής ζωής κάθε Ορθόδοξου Χριστιανού, ιδιαιτέρως δε των ευλαβών προσκυνητών του Αγιωνύμου Όρους του Άθω, επιτρέποντάς τους να ζήσουν στους ρυθμούς της Αγιορείτικης Πολιτείας. Πιο συγκεκριμένα παρέχονται οι ακόλουθες δυνατότητες:
✓ Παρακολούθηση της ώρας των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους (Βυζαντινή Ώρα),
✓ Αναλυτικό Εορτολόγιο και Τυπικό των ακολουθιών που τελούνται στην Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, σύμφωνα με το Παλαιό (Αγιορείτικο) και το Νέο (Κοσμικό) Ημερολόγιο,

8606 - Ο δεύτερος τόμος Ομιλιών του Γέροντος Γεωργίου Καψάνη με τίτλο «Ομιλίες σε εορτές Αγίων (των ετών 1981-1991)

Κυκλοφόρησε ως έκδοση της Ιεράς Μονής Γρηγορίου ο δεύτερος τόμος Ομιλιών του Γέροντος Γεωργίου με τίτλο «Ομιλίες σε εορτές Αγίων (των ετών 1981-1991)».
Στον δεύτερο αυτόν τόμο των Ομιλιών του Γέροντος περιλαμβάνονται ομιλίες σε εορτές Αγίων. 
Όπως σημειώνει στον Πρόλογό του στον τόμο αυτό, ο Καθηγούμενος της Μονής Γρηγορίου, ο Αρχιμανδρίτης Χριστοφόρος: «Ο μακαριστός Γέροντας κυριολεκτικά εδονείτο από την «πλήρη Πνεύματος Αγίου» ζωήν των Αγίων. Γι’ αυτό και ήθελε πάντοτε να πορεύεται «συν πάσι τοις Αγίοις»και να οδηγή και τους ακροατές των λόγων του στον δρόμο αυτό. Όπως θα διαπιστώση ο αναγνώστης και του παρόντος τεύχους, ο Γέροντας λαμβάνοντας αφορμή από τον βίο του τιμωμένου Αγίου παρακινούσε με προφητικό ζήλο τους ακροατές του στην εμμονή στην ακαινοτόμητο Πίστι των Πατέρων μας, στην Χριστοκεντρική ζωή, στην εκκλησιαστική ζωή, στην μετάνοια, στην τήρησι των ευαγγελικών αρετών, και μάλιστα της προς τον Θεό και τον πλησίον αγάπης, στην καθαρότητα των λογισμών, στον θείο πόθο».

8605 - Αγρυπνία απόψε στο Πρωτάτο. Οι κελλιώτες των Καρυών γιορτάζουν την Παναγία τους

Απόψε στις 9 θα τελεσθεί αγρυπνία στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους, σε ανάμνηση του θαύματος της παραδόσεως του Αρχαγγελικού προς την Υπεραγία Θεοτόκο Ύμνου «Άξιόν Εστιν». Των λατρευτικών εκδηλώσεων θα προεξάρχει ο Μητροπολίτης Γρεβενών κ.κ. Δαβίδ.
«…Και πάλι στο προσκήνιο και στις πρωτοβουλίες οι κελλιώτες θα έχουν τον πρώτο λόγο, γιατί ολότελα δική τους θεωρούν την Θαυματουργό Εικόνα, γιατί σε κελλί έγινε το ψάλσιμο του ύμνου απ' τον Αρχάγγελο και από 'κει την μετέφεραν οι πατέρες τον ενδέκατο αιώνα στο Πρωτάτο, το κέντρο των δικαιοδοσιών και της πνευματικής αίγλης του Πρώτου, για μεγαλύτερή της τιμή και για να την προσδιορίσουν ως την πολιούχο και προστάτιδα ολοκλήρου του Αγίου Όρους. Είναι μεγάλη η εγκαύχησις της τάξεως των κελλιωτών, γιατί εκλαμβάνουν τους εαυτούς των ως εξόχως ευνοημένους απ' την Παναγία…» (Επίσκοπος Ροδοστόλου Χρυσόστομος στο βιβλίο του Πρόσωπα και Δρώμενα στον Άθωνα).

8604 - Ο Πνευματικός παπα-Ιάκωβος και ο γερο-Γαβριήλ Κοσκινάς, οι Βιγλιώτες.

Τὰ ἀσκητήρια τῶν δύο αὐτῶν Γερόντων γειτονεύουν και κατὰ τὴν κλίση τοῦ ἐδάφους, ὅταν πέφτει βροχή, τὸ νερό, μὲ τὸ ἴδιο αὐλάκι, περνάει πρῶτα ἀπὸ τὸ Καλύβι τοῦ γερο-Γαβριήλ, καὶ μὲ ἕνα χωματένιο διακόπτη, συνεχίζει πρὸς τὸ ἀσκητικὸ Καλύβι τοῦ Πνευματικοῦ Ἰακώβου.
Ὁ γερο-Γαβριήλ, ἦταν ἀπὸ τὴν Εὔβοια. Ἦταν εὐλαβής, σοβαρός, νηφάλιος, λιγόλογος, μὲ τὸ κοσμποσχοίνι στὸ χέρι καὶ τὴν εὐχὴ στὴν καρδιὰ καὶ τὰ χείλη. Ὁ λόγος του πολὺ μετρημένος καὶ ὅλο πνευματικὴ συμβουλὴ καὶ προτοπή, γιὰ τὸ καλὸ καὶ τὴν ἀρετή. Ἡ ὄψη του ἦταν σκαιὰ καὶ ἀπότομη καί, παρ’ ὅλο ποὺ ἦταν ἀγάθος καὶ γεμᾶτος καλωσύνη, νόμιζες ὅτι ἀντιμετώπιζες ἕναν τραχὺ καὶ σκληρὸ ἄνδρα, ἀλλά, ὅταν μιλοῦσε, ἦταν γλυκὺς καὶ μειλίχιος καὶ γινόταν ἀμέσως ἀγαπητός.