Σάββατο, 18 Ιουνίου 2016

8585 - Οι Ρώσσοι στο Άγιον Όρος

Η πρώτη γνωστή αναφορά για την παρουσία Ρώσσων μοναχών στο Άγιον Όρος θεωρείται η υπογραφή του ηγουμένου της Μονής «του Ρôς» Γερασίμου σε έγγραφο της Μεγίστης Λαύρας, του 1016: +Γερασιμος μοναχός ελεω Θεού πρεσβυτερος και ηγουμενος μονις του Ρôς μαρτυρον υπεγραψα:+
Η μονή του Ρôς ταυτίζεται με την Μονή του Ξυλουργού, δηλαδή με την σημερινή Σκήτη Βογορόδιτσα. Στην απογραφή των κειμηλίων της Μονής, το 1142, συμπεριλαμβάνονται, πέραν των άλλων, και 49 εκκλησιαστικά «βιβλία ρούσικα», χωρίς να γίνεται αναφορά σε άλλα βιβλία.

8584 - Φωτογραφίες και χαλκογραφίες που εκτίθενται στην Έκθεση «Άθως. Το Άγιον Όρος»

Συνεχίζεται με επιτυχία η Έκθεση φωτογραφιών και χαλκογραφιών «Άθως. Το Άγιον Όρος»  στην αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου της Βουλής, όπου θα φιλοξενείται έως τις 26 Ιουλίου 2016. Την Έκθεση διοργανώνει η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (δείτε ποια είναι η ΔΣΟ στο τέλος της ανάρτησης), σε συνεργασία με την Αγιορειτική Φωτοθήκη της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας
Δημοσιεύω ένα μικρό μέρος φωτογραφιών και χαλκογραφιών, από αυτές που εκτίθενται στην Έκθεση.

8583 - Ιερομόναχος Σπυρίδων Νεοσκητιώτης (1911-18 Ιουνίου 1990)

Γεννήθηκε, ο κατά κόσμον Ηλίας Δημητρίου Βίτσας ή Ξένος, στο χωριό Πέρκο Ναυπακτίας στις 10.4.1911 από φτωχή κι ευσεβή οικογένεια. Ήταν 14 αδέλφια. Ένας θείος του είχε 25 παιδιά. Νέος πηγαίνει στο Αγρίνιο να εργασθεί, για να βοηθήσει την οικογένειά του.
Εκεί γνωρίσθηκε με τον π. Βενέδικτο Πετράκη († 1961), συνδέθηκε μαζί του επί μία εικοσαετία και αργότερα έγραψε περί αυτού ότι ήταν «ένας σύγχρονος άγιος». Μαζί έκτισαν το ναό των Αγίων Αναργύρων, ίδρυσαν νοσοκομείο, ορφανοτροφείο, γηροκομείο και οικοτροφείο. Ανέπτυξαν πλούσια φιλανθρωπική και ιεροκηρυκτική δράση. Ο τότε Ηλίας Ξένος υπήρξε στοργικός πατέρας πολλών και προσωποποίηση της αρετής. Το ευεργετικό του πέρασμα από το Αγρίνιο μένει αλησμόνητο.
Το 1966 αναχωρεί μόνιμα για το Άγιον Όρος. Η Καλύβη του Αγίου Σπυρίδωνος της Νέας Σκήτης γίνεται κατοικία του. Συνέχεια

8582 - Όσιος Λεόντιος ο Μυροβλύτης (†1605)Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 18 Ιουνίου