Τρίτη, 14 Ιουνίου 2016

8570 - Νουθεσίες πατρός Ανθίμου Αγιαννανίτη (1913-1996)

http://apantaortodoxias.blogspot.gr
ΑΠΟ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΡΑΔΙΟΣΤΑΘΜΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ (1993;)

8569 - Η γλώσσα της νέας εποχής. Σύγχυση και ψευδή διλήμματα (Ιερομόναχος Χρυσόστομος Κουτλουμουσιανός)

Ο Μπρεχτ είχε πει ότι το κακό άλλοτε ήταν ένα βουνό μέσα στην πεδιάδα, και το έβλεπες, τώρα είναι τα πάντα μια πεδιάδα. Νομίζω ότι δεν θα μπορούσε να δοθεί πιο γραφική εικόνα για την εποχή μας, τη λεγόμενη νέα εποχή. Δεν είναι νέα, γιατί τα υλικά της είναι παλαιά. Είναι νέα σε τούτο, στον τρόπο που τα χρησιμοποιεί.
Η εποχή μας έχει δύο βασικά χαρακτηριστικά: τη σύγχυση και την πόλωση. Όχημα και των δύο είναι η γλώσσα. Η γλώσσα δεν είναι απλώς εργαλείο επικοινωνίας—το γνωρίζουν καλά αυτό οι μνηστήρες της εξουσίας.

8568 - Ο Αγιορείτης Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Παντελεήμων (1902 - 14 Ιουνίου 1979)

Ο κατά κόσμο Γεώργιος Παπαγεωργίου γεννήθηκε στο Κρανίδι της Αργολίδος το 1902 από ευσεβείς γονείς. 
Νέος εκάρη μοναχός στην Καλύβη του Αγίου Γεωργίου-Καρτσωναίων στην ιερά σκήτη της Αγίας Άννης. 
Από εκεί μετεγράφη στη μονή Γρηγορίου κι εκεί χειροτονήθηκε διάκονος. 
Τελείωσε τη Θεολογική Σχολή Αθηνών αριστεύοντας. Το 1927 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος στον Πειραιά. Το 1928 μετέβη για ανώτερες σπουδές στην Αμερική. Υπηρέτησε την Εκκλησία σε διάφορες υψηλές θέσεις με ζήλο και θέρμη.
Το 1936 χειροτονήθηκε στην Αθήνα επίσκοπος με τον τίτλο Ταλαντίου. Το 1941 εξελέγη μητροπολίτης Εδέσσης. Επί μία δεκαετία εργάσθηκε με ανιδιοτέλεια και αυτοθυσία για το ποίμνιό του, ιδιαίτερα τις δύσκολες ημέρες της κατοχής, όπου έσωσε πολλούς ανθρώπους από τον θάνατο με διάφορους τρόπους.

8567 - Μοναχός Συμεών Γρηγοριάτης (†14 Ιουνίου 1901)

Γεννήθηκε στην ωραία νήσο της Ζακύνθου και νέος προσήλθε στην ιερά μονή Γρηγορίου για να μονάσει. Διετέλεσε οικονόμος του μετοχιού της μονής στη Βούλτσιστα Πιερίας. Εκεί συκοφαντήθηκε δεινώς από αυτούς που πριν ευεργετούσε. Ένας τότε φοβερός ληστής τον έδειρε ανιλεώς, τον ξύρισε, τον έβαλε πάνω σ’ έναν όνο ανάποδα να κάθεται και τον περιέφερε επί δύο ώρες στο χωριό Κολινδρό, παίζοντας όργανα, χορεύοντας και τραγουδώντας κοροϊδευτικά. Ο πνευματικός νόμος όμως, ως συνήθως, λειτούργησε άψογα, και το τέλος των συκοφαντών ήταν φοβερά οικτρό. Η σωτηρία του αποδίδεται στη συνδρομή του αγίου Νικολάου, του μεγάλου προστάτου της μονής.
Ο καθηγούμενος Συμεών († 1905) έγραφε προς αυτόν σ’ επιστολή του, όταν τον αντικαθιστούσε στη θέση του οικονόμου του μετοχιού: «Να διαπεραιωθήτε υγιώς εν τη Μετανοία σας, όπου τη θεία βοηθεία θα παρέλθη και το λυπηρόν τούτο και θα μετατραπή εις ευφροσύνην…».

8566 - Να γλυκαθεί η ψυχή, να ζεσταθεί η καρδούλα μας με την ευχή (Γέρων Θεόκλητος Διονυσιάτης)
Ο μακαριστός Γέρων Θεόκλητος Διονυσιάτης, απαντώντας σε ερωτήσεις, μιλάει για την πρακτική φιλοσοφία της ταπεινώσεως και της προσευχής, την οποία διδάσκει η Εκκλησία μας ως τρόπο ζωής που καλείται να βιώσει ο Χριστιανός, συμμετέχοντας έτσι στο θείο μυστήριο της σωτηρίας του. Συνέχεια

8565 - Ο Αγιορείτης ιεροδιδάσκαλος Ραφαήλ Ακαρνάν (1714-1804) και το έργο του

Πατάπιος μοναχός Καυσοκαλυβίτης (*)
Στό Ἅγιον Ὄρος, τό ὀρμητήριο αὐτό τῶν πνευματικῶν ἀναβάσεων, ὑπῆρξαν ἱστορικές περίοδοι, ὅπως ὁ 10ος, 14ος καί 18ος αἰώνας, ὅπου ἡ ἀκμή τῆς ἁγιορειτικῆς πνευματικῆς ζωῆς, μέ τίς ἀπροσμέτρητες διαστάσεις της, σηματοδότησε τό μέλλον τοῦ ἱεροῦ αὐτοῦ τόπου.
Εἰδικότερα, κατά τόν 18ο αἰ., πού θεωρεῑται ὡς ὁ χρονικός σύνδεσμος μεταξύ τοῦ δύοντος Βυζαντίου καί τῆς ἀνισταμένης ψυχῆς τοῦ Ἑλληνισμοῦ, γνωρίζουμε ὅτι σημειώθηκε στόν Ἄθωνα ἡ λεγομένη «Φιλοκαλική Ἀναγέννηση» μέ κύριους φορεῖς  τούς ἱεροπρεπεῖς Κολλυβάδες.

8564 - Όσιος Νήφων ο Καυσοκαλυβίτης (†1411)Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 14 Ιουνίου