Δευτέρα, 13 Ιουνίου 2016

8563 - Ο θεσμός του Πρωτεπιστάτη στο Άγιον Όρος

Ο Γέροντας Μάξιμος Ιβηρίτης, ο οποίος διετέλεσε Πρωτεπιστάτης του Αγίου Όρους ομιλεί για το θεσμό του ''Πρώτου'' στην ιστορία του Αγίου Όρους και για τα καθήκοντα του Πρωτεπιστάτη στο καθεστώς διοικήσεως του Αγίου Όρους.

8562 - Αύριο η αλλαγή της Ιεράς Επιστασίας στο Άγιο Όρος

Αύριο Τρίτη 14/1η Ιουνίου 2016 στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου θα λάβει χώρα η τελετή αλλαγής της Ιεράς Επιστασίας του Αγίου Όρους. Η Βατοπαιδινή Επιστασία θα διαδεχθεί την απερχόμενη Λαυριωτική σε μια λαμπρή αγιορειτική τελετή που συνεχίζεται αιώνες.
Νέος Πρωτεπιστάτης θα είναι ο Γέρων Βαρνάβας Βατοπαιδινός,
και Επιστάτες οι:
Γέρων ιερομόναχος Φιλόθεος Κουτλουμουσιανός
Γέρων ιερομόναχος Ιωσήφ Καρακαλληνός
Γέρων ιερομόναχος Φιλήμων Σταυρονικητιανός
Ακολουθούν φωτογραφίες από παλαιότερες Βατοπαιδινές Επιστασίες, δύο περιγραφές του τελετουργικού της αλλαγής της Ιεράς Επιστασίας, η μία από τον Γεράσιμο Σμυρνάκη (1903) και η άλλη από τον Καθηγητή Γρηγόρη Θ. Στάθη, καθώς και το Κεφάλαιο περί Ιεράς Επιστασίας από τον Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Όρους.

8561 - Θα επέμβει ο Θεός

Επειδή είναι ανθρωπίνως αδύνατο να διορθωθεί η κατάσταση, θα επέμβει ο Θεός. Θα γίνει φανερή η επέμβασή Του. Μετά ο κόσμος θα ζητά να μάθει για τον Θεό. Θα έλθουν καλές ημέρες. Εκεί θα δείτε ισότητα και δημοκρατία.
Όσιος Παΐσιος ο Αγιορείτης

8560 - Η κορυφή του Άθω

«Ἐάν δέν ἤθελέ τις γεννηθῇ εἰς τόν κόσμον τοῦτον δι᾿ ἄλλο τι, ἔπρεπε νά γεννηθῇ διά νά ἀναβῇ ἐπί τῆς κορυφῆς τοῦ Ἄθω... Ἐνταῦθα ὁ ἄνθρωπος, ἔχων ὑποπόδιον τόν τεράστιον ὄγκον τοῦ Ἄθω, καί πέριξ καί ἄνω παρατηρῶν τό μεγαλεῖον τῆς φύσεως ἐν ἁπάσῃ τῇ ἐπιβλητικότητι αὐτοῦ, ὠχρᾶν πλέον διατηρεῖ τήν ἀνάμνησιν τοῦ κόσμου...
Ἡ ποίησις τῆς φύσεως καί ἡ ποίησις τοῦ θείου κυριαρχοῦσιν ἐφ᾿ ὅλης τῆς χερσονήσου τοῦ Ἁγίου Ὄρους, καί ὁ αἰσθανόμενος εὑρίσκει ἀφορμάς ἀνά πᾶν βῆμα ὅπως διατηρήσῃ  ἐν ἑαυτῷ πάντοτε λάμπον τό φῶς τῆς ζωῆς».                       
ἱεροδιάκονος Κοσμᾶς Βλάχος Ἁγιοπαυλίτης (ἀρχές 20οῦ αἰ.)

8559 - Γέροντος Σωφρονίου Σαχάρωφ: Βίος του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου σε ηχητική απόδοση (μέρος 37ο)

Βίος του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου μέρος 37ο. 

Ανάγνωση από το ομώνυμο βιβλίο του Αρχιμανδρίτου Σωφρονίου Σαχάρωφ, εκδ. Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας.
Η ηχογράφηση έγινε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού.

Διαβάζει η κυρία Όλγα Κοκκίνου.  Περισσότερα

Προηγούμενα: