Κυριακή, 12 Ιουνίου 2016

8558 - Πανήγυρις της Αναλήψεως του Κυρίου στην Ιερά Μονή Εσφιγμένου με τον φακό της «Πεμπτουσίας»Με κάθε λαμπρότητα και κατά το αγιορειτικό τυπικό εορτάστηκε η πανήγυρις της Αναλήψεως του Κυρίου στην Ιερά Μονή του Εσφιγμένου, στις Καρυές του Αγίου Όρους.
Η Πανήγυρις εορτάστηκε, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Σουηδίας Κλεόπα, στο αντιπροσωπείο (κονάκι) της Ι.Μ. Εσφιγμένου στις Καρυές Αγίου Όρους, λόγω της συνεχιζόμενης καταλήψεως του κεντρικού κτηριακού συγκροτήματος της Μονής.

8557 - «Η Θεία Χάρη εντός μας κατά το Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη»

Ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Δημήτριος Τσελεγγίδης ομιλεί στην Ημερίδα με θέμα: «Η προσφορά των σύγχρονων Γερόντων στην Ορθοδοξία και στη Νεολαία σήμερα», που διοργάνωσαν φοιτητές διαφόρων σχολών του ΑΠΘ με την ευλογία της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης στον ιερό ναό του Αγ. Δημητρίου Θεσσαλονίκης. Θέμα της ομιλίας του Καθηγητή είναι: «Η Θεία Χάρη εντός μας κατά τον Γέροντα Εφραίμ Κατουνακιώτη».

8556 - Αγιορείτες διακονητές σε ώρα εργασίας (φωτογραφίες)


8555 - Μοναχός Πέτρος Αγιοπετρίτης (1891 - 12 Ιουνίου 1958)Σε όλη του τη μοναχική ζωή έζησε στα όρια της Μ. Λαύρας. Ήλθε από τη Λήμνο, όπου γεννήθηκε το 1891. Εκάρη μοναχός στο Κελλί του Αγίου Νείλου, έξω από τα Καυσοκαλύβια. Ήταν σχεδόν αγράμματος, απλός, ζωηρός και ενθουσιώδης. Κάποτε εξορίσθηκε στη Σπιναλόγκα. Κατόπιν κατοίκησε σ’ ένα απόμερο, μικρό, φτωχό καλύβι στη σκήτη της Μικράς Αγίας ’Άννης. Ήταν τόσο ταπεινός που πάντοτε έσκυβε κάτω, έβαζε μετάνοια σε όλους, σαν ένα μικρό ντροπαλό παιδί. Ήταν μικρόσωμος, κοντός και αδύνατος. Συνέχεια

8554 - Ιερομόναχος Άνθιμος Παντοκρατορινός (1909 - 12 Ιουνίου 1993)Ο κατά κόσμον Αντώνιος Κατσαλιάκης του Ζαχαρία και της Τριανταφυλλιάς γεννήθηκε στο χωριό Τζιτζιφέ Κισάμου Κρήτης το 1909. Στην ιερά μονή Παντοκράτορος προσήλθε το 1928 και εκάρη μοναχός το επόμενο έτος.
Κατά τον φιλοαθωνίτη δάσκαλο Αντώνιο Στιβακτάκη, «ο Γέροντας Άνθιμος Παντοκρατορινός είχε γενναία καρδιά, ακατάβλητο φρόνημα, και αποδείχθηκε κατά τη διάρκεια της Κατοχής γνήσιο τέκνο της λεβεντογέννας Κρήτης, συμμετέχοντας ενεργώς στην Εθνική Αντίσταση και μεταφέροντας μόνος του με μία βάρκα από τον Άθωνα στις ακτές της Μικράς Ασίας Έλληνες και συμμάχους, Συνέχεια

8553 - Μοναχός Δαμιανός Σιμωνοπετρίτης (1841 - 12 Ιουνίου 1927)


Ήταν υιός ιερέως, από την περιοχή των Σερρών, που ονομαζόταν Χριστόδουλος. Προσήλθε στην ουρανογείτονα μονή της Σίμωνος Πέτρας το 1871 κι εκάρη μεγαλόσχημος μοναχός το 1873.
Έζησε μία ζωή υπερθαύμαστη, που τη θαύμασαν οι άγγελοι κι έφριξαν οι δαίμονες, όπως διαβάζουμε σε αρχαία συναξάρια. Επί 56 έτη στο κοινόβιο δεν απόκτησε δικό του κελλί. Συνέχεια

8552 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες την 12η Ιουνίου