Τετάρτη, 8 Ιουνίου 2016

8536 - Αγρυπνία απόψε στο Άγιο Όρος

Αγρυπνία τελείται απόψε στις Μονές και τις Σκήτες του Αγίου Όρους για την αυριανή εορτή της Αναλήψεως του Κυρίου. Πανηγυρίζει η Ιερά Μονή Εσφιγμένου καθώς Κελλιά και Καλύβες των οποίων ο Ναός είναι αφιερωμένος στην Ανάληψη.

8535 - Ο διακο-Διονύσιος ο Φιρφιρής, και το θαύμα της Παναγίας.

Στὶς 3/16 Ὀκτωβρίου τοῦ 1948 στὶς Καρυές, 800 περίπου κομμουνιστὲς ἀντάρτες, ἐπιτέθηκαν ἐναντίον τῆς Χωροφυλακῆς καὶ τοῦ Πολιτικοῦ Διοικητοῦ τοῦ Ἁγίου Ὄρους κ. Παναγιωτάκου.
Τὸ πρωΐ τῆς ἡμέρας ἐκείνης ποὺ ἄρχισε ἡ ἐπίθεση τῶν ἀνταρτῶν, στὸ Κελλὶ τοῦ Προφήτη Ἠλία, ὁ Γέροντας διακο-Διονύσιος, γιόρταζε τὴν μνήμη τοῦ Ἁγίου Διονυσίου τοῦ Ἀρεοπαγίτου καὶ εἶχε θεία λειτουργία γιὰ τὴν ὀνομαστική του ἑορτή. Στὴν Θεία Λειτουργία εἶχαν πάει περισσότεροι ἀπὸ 50 μοναχοί. Προτοῦ ὅμως τελειώσει ἡ Θεία Λειτουργία, οἱ ἀντάρτες ἄρχισαν τὴν ἐπίθεσή τους μὲ διάφορα ὅπλα, πολυβόλα καὶ βαρεῖς ὅλμους. Ἕνα ἀπὸ τὰ βλήματα τοῦ ὅλμου ἔπεσε πάνω στὴν σκεπὴ τοῦ Κελλιοῦ, ποὺ ἦταν μαζεμένοι οἱ μοναχοί, οἱ ὁποῖοι φοβήθηκαν, γιατὶ δὲν ἤξεραν τί εἶχε συμβεῖ. Ὅμως, ὅλως παραδόξως, δὲν ἐξεῤῥάγη τὸ βλῆμα τοῦ ὅλμου καὶ ἔτσι δὲν ἔπαθε κανεὶς τίποτε ἀπὸ τοὺς πατέρες, διότι, ἂν ἔσκαγε ὁ ὅλμος, ἀσφαλῶς δὲν θὰ γλύτωνε κανείς.

8534 - Σαν σήμερα, πριν 115 χρόνια, η τελευταία ημέρα του Οικουμενικού Πτριάρχη Ιωακέιμ Γ΄ στον Μυλοπόταμο. Πως κύλησε, ποιοι τον επισκέφθηκαν.


Την 25η Μαΐου (7 Ιουνίου) 1901, ο εγκαταβιών από 12ετίας στον Μυλοπόταμο, Ιωακείμ Γ΄, εκλέγεται παμψηφεί Οικουμενικός Πατριάρχης. Το γεγονός γνωστοποιήθηκε τηλεγραφικώς και διαδόθηκε  την ίδια ημέρα σ’ ολόκληρο το Άγιο Όρος.
Η επόμενη ημέρα, Σάββατο 26 Μαΐου (8 Ιουνίου), υπήρξε η τελευταία ημέρα του στον Μυλοπόταμο, αφού αργά το βράδι αναχώρησε για την Ιερά Μονή Ιβήρων, αναμένων το πλοίο που θα τον μετέφερε στην Κωνσταντινούπολη.
Τα γεγονότα του Σαββάτου περιγράφονται στο βιβλίο «Ο μεγάλος Πατριάρχης Ιωακείμ Γ΄ στον Μυλοπόταμο» και μπορείτε να τα διαβάσετε εδώ.

8533 - Ο καλός ποιμήν πατήρ Γεώργιος Καψάνης († 8.6.2014)

Πρωτοπρεσβύτερος Ιωάννης Ζόζουλακ, 
Καθηγητής του Πανεπιστημίου «Κωνσταντίνος ο Φιλόσοφος», Νίτρας Σλοβακίας
[1] Τόν πατέρα Γεώργιο Καψάνη, τον εξαίρετο ποιμένα, γνώρισα πριν από είκοσι τρία χρόνια, όταν ήμουν διευθυντής του Χριστιανικού Ιδρύματος Νεολαίας «Παντοκράτωρ» στο Παλαιό Φάληρο, το οποίο ίδρυσε ο ίδιος, όταν ήταν ακόμα νέος. Αυτό το Ίδρυμα με οικοτροφείο, αίθουσα ομιλιών, γήπεδο καλαθόσφαιρας και παρεκκλήσι αφιερωμένο στην Ανάληψη του Κυρίου, λειτουργούσε ως κέντρο για την ποιμαντική και κατηχητική δράση.
Ο πατήρ Γεώργιος, πνευματικός πατέρας χιλιάδων ψυχών, κατέβαινε τακτικά σε αυτό το Ίδρυμα και εξομολογούσε πολύ κόσμο.

8532 - Μοναχός Σάββας Φιλοθεΐτης (1882 - 8 Ιουνίου 1970)


Ο κατά κόσμον Στέφανος Κυριαννής του Στυλιανού και της Παγώνας γεννήθηκε στο Aρδαμέρι της Χαλκιδικής την ημέρα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου το 1882. Προσήλθε στην ιερά μονή Φιλοθέου το 1906, στην όποια έζησαν πολλοί όσιοι και ζούσαν ενάρετοι πατέρες. Το 1908 εκάρη μοναχός και ονομάσθηκε Σάββας. Διετέλεσε γραμματεύς της Ιεράς Κοινότητος. Ανεπαύθη στις 8.6.1970.
Μέσα στα λίγα αυτά βιογραφικά στοιχεία κρύβεται η ζωή ενός αληθινά φιλόθεου Φιλοθεΐτη μοναχού. Με αγάπη, απλότητα, αμεσότητα και ταπείνωση έγραφε για ωφέλεια του πλησίον πάντοτε υμνογραφήματα, διηγήματα, άρθρα, ρητά, επιστολές και νουθεσίες.
Έγραφε: «Τρία τα τελειωτικά μέσα διά των όποιων ο άνθρωπος γίνεται τέλειος χριστιανός και εικών Θεού, α) Μόρφωσις του νου. Συνέχεια

8531 - Μοναχός Θεόκτιστος Διονυσιάτης (1926 - 8 Ιουνίου 1995)

Ο κατά κόσμον Θεόδωρος Σαχρόνης του Αθανασίου και της Σύρμως γεννήθηκε στην ωραία Λάιστα Ζαγορίου της εύανδρης Ηπείρου το 1926. Αποφοίτησε του οκτατάξιου ρουμανικού Γυμνασίου των Ιωαννίνων.
Έμενε στο κελλί του αγίου Νήφωνα († 1508), που ήταν γεμάτο εικόνες, ακολουθίες, Συναξάρια και Γεροντικά. Ήλθε στη μονή Διονυσίου το 1957 και εκάρη μοναχός το 1959. Οι γονείς του ήταν ευσεβείς, και εκοιμήθησαν όταν ήταν παιδί. Μετά την απόλυσή του από τον στρατό ταλαιπωρήθηκε επί μία πενταετία από την ασθένεια της φυματιώσεως. Οι ιατροί τον είχαν καταδικασμένο σε θάνατο. Ένα βράδυ είδε στον ύπνο του τον άγιο Νικόλαο. Την άλλη ημέρα πήγε να εξομολογηθεί. Στο ναό που μπήκε ήταν του αγίου Νικολάου. Νέες εξετάσεις έδειξαν ότι δεν είχε πλέον τίποτε. Ευχαρίστησε εγκάρδια τον άγιο.
Πριν φύγει για μοναχός πήγε να προσκυνήσει τη Μεγαλόχαρη της Τήνου. Διηγείται ο ίδιος με συγκίνηση:

8530 - Οσιομάρτυς Θεοφάνης (†1588)Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 8 Ιουνίου