Κυριακή, 5 Ιουνίου 2016

8520 - Πανηγύρισε το Βατοπαιδινό Κελλί του Αγίου Νικολάου Αμμωνά στις Καρυές (φωτογραφίες)


Κατά τά αρμόζοντα και μοναχοπρεπώς πανηγύρισεν την Πέμπτην 2αν Ιουνίου (20ην Μαϊου Π.Η.) 2016 το Βατοπαιδινόν Κελλίον του Αγίου Νικολάου Αμμωνά εις Καρυας του Αγίου Όρους.
Να αναφερθεί ότι το Κελλίον του Αγίου Νικολάου, εορτάζει την ημέρα της ανακομιδής - προόδου των ιερών λειψάνων του Αγίου.
Πλήθος κληρικών και μοναχών παρέστησαν εις την πανήγυριν, καθώς και δεκάδες προσκυνητές από διάφορα μέρη του κόσμου, μέ προεξάρχοντας μέλη της Ιεράς Επιστασίας και Αντιπροσώπων Ιερών Μονών.

8519 - Οι διωγμοί και οι θλίψεις του Αγίου Λουκά του ιατρού, από τον Γέροντα Εφραίμ Βατοπαιδινό

Στο πλαίσιο των ΚΒ΄Παυλείων  ΣΤ΄ θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016 η Στ΄ Μοναχική Σύναξη με θέμα: «Άγιος Λουκάς: Μια πορεία στενής και τεθλιμμένης οδού» (Ιερός Ναός Αγίου Λουκά – Ιερά Μονή Παναγίας Δοβρά).
Σύμφωνα με το πρόγραμμα, που μπορείτε να δείτε εδώ, στις 12.30 ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ, θα μιλήσει με θέμα: Οι διωγμοί και οι θλίψεις του Αγίου Λουκά.

8518 - Μοναχός Γερόντιος Προδρομίτης (1901 - 5 Ιουνίου 1984)

Ο κατά κόσμον Γεώργιος Μπάτσιου γεννήθηκε το έτος 1901 στο χωριό Μπάικα του νομού Φολτιτσέν της ορθόδοξης χώρας της Ρουμανίας. 
Νέος ήλθε στο Περιβόλι της Παναγίας, όπου μόναζαν πολ­λοί συμπατριώτες του. Εγκαταβίωσε στο Παντοκρατορινό Κελλί του Ευαγγελισμου της Θεοτόκου της Κάτω Καψάλας. Εκεί εκάρη μοναχός το 1927 και ονομάσθηκε Γεδεών. 
Το επόμενο έτος προσήλθε στη ρου­μανική σκήτη του Τιμίου Προδρόμου, όπου έκάρη μεγαλόσχημος μο­ναχός και ονομάσθηκε Γερόντιος. 
Οι πατέρες της σκήτης διακρίνονταν για το ασκητικό τους φρόνημα, τα έργα της αρετής και της μετανοίας. Ανάμεσά τους ξεχώριζαν ο Δίκαιος Ματθαίος, που είχε έλθει στη σκήτη από νεαράς ηλικίας και αγωνίσθηκε σκληρά για την επιβίωση της σκήτης μέσα από πολλές αντίξοες συνθήκες.

8517 - Ο υπεραιωνόβιος Αρχιμανδρίτης Ιερεμίας συμπληρώνει σήμερα 37 χρόνια Ηγουμενίας στην Αγιορειτική Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμνονος!
Σαν σήμερα, στις 5 Ιουνίου του 1979 εκλέγεται Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος ο Αρχιμανδρίτης Ιερεμίας (γεννήθηκε την 9/22 Οκτωβρίου 1915 στο Ροστόβ της Ρωσίας)
Η σημερινή άνθιση του Ρωσικού μοναστηριού είναι χωρίς υπερβολή το αποτέλεσμα μακρών και συνεχών μόχθων, φροντίδας και προσευχών του Γέροντα Ιερεμία. Παρέλαβε ένα μοναστήρι σε πλήρη παρακμή, στα όρια της αποσύνθεσης και το μετέτρεψε σε καύχημα των Ορθοδόξων Ρώσων.

8516 - Οι Όσιοι Αγάπιος και Νικόδημος οι δοχειάριοιΑγιορείτες Άγιοι
Μνήμη 5 Ιουνίου