Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2016

8496 - Στη Βέροια εσπερίδα αφιερωμένη στον Γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή

Την Τετάρτη 1η Ιουνίου στο πλαίσιο των ΚΒ΄Παυλείων διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, Ναούσης  και Καμπανίας εσπερίδα στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο Βεροίας αφιερωμένη στον Γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή στη σειρά των Σύγχρονων μορφών της Εκκλησίας.
Διαβάστε εδώ:

8495 - «Ο Γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός ως υποτακτικός του Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού»

Γράφτηκε από την Romfea.gr. Τετάρτη, 01 Ιούνιος 2016
Ημερίδα με θέμα τον Γέροντα Ιωσήφ τον Ησυχαστή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των ΚΒ’ Παυλείων που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Βεροίας, σήμερα, Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016 στο Παύλειο Πολιτιστικό Κέντρο, (όπισθεν Βήματος Απ. Παύλου).
Ομιλητές της Ημερίδας ήταν ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρα Γέροντας Ελισαίος και ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου και Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Βεροίας, Χρυσόστομος Παπαδάκης.
Ο Γέροντας Εφραίμ πραγματοποιήσε σπουδαία ομιλία με θέμα: «Ο Γέροντας Ιωσήφ ο Βατοπαιδινός ως υποτακτικός του Γέροντος Ιωσήφ του Ησυχαστού»

8494 - Γέροντας Χριστόδουλος Κουτλουμουσιανός: «Αναμνήσεις από την γνωριμία μου τον Γέροντα Φιλόθεο Ζερβάκο και άλλους σύγχρονους γέροντες».

 

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου, Γέροντας Χριστόδουλος ομιλεί στην Ημερίδα με θέμα: «Η προσφορά των σύγχρονων Γερόντων στην Ορθοδοξία και στη Νεολαία σήμερα», που διοργάνωσαν φοιτητές διαφόρων σχολών του ΑΠΘ με την ευλογία της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης στον ιερό ναό του αγ. Δημητρίου Θεσσαλονίκης.

8493 - Μοναχός Αθανάσιος Λαυριώτης (1867 - 1 Ιουνίου 1940)


Γεννήθηκε, ο κατά κόσμον Σπυρίδων Καμπανάος, στο νησί της Αίγινας το 1867 από ευσεβείς γονείς. 
Σπούδασε στο πανεπιστήμιο Αθηνών ιατρική κι έλαβε το πτυχίο του ιατρού παθολόγου-χειρούργου. 
Μικρός βοηθούσε στο ψαλτήρι του ναΐσκου του Προφήτου Ελισσαίου. 
Επιθυμώντας τον βίο της ασκήσεως ήλθε στο Άγιον Όρος κι εγκατεστάθηκε στη μονή Ιβήρων. 
Κατά την κήρυξη του ελληνοτουρκικού πολέμου του 1897 έσπευσε να υπηρετήσει την πατρίδα ως ανθυπίατρος.
Μετά την απόλυσή του διήλθε τις πύλες της Μεγίστης Λαύρας. 
Κατά τον υποτακτικό του μοναχό Κουκουζέλη Λαυριώτη:

8492 - Μοναχός Αζαρίας Αγιαννανίτης (1867 - 1 Ιουνίου 1947)

Ο Γέροντας Αζαρίας καθήμενος,
με την ευλογημένη συνοδεία του
Η καταγωγή του ήταν από τα Βουρλά της Σμύρνης. Υπήρξε υποτακτικός και διάδοχος του ιερομονάχου Αβερκίου Αγιαννανίτου († 1915) της Καλύβης του Τιμίου Προδρόμου.
Ήταν πάντοτε συνετός, σιωπηλός και νηστευτής. Ποτέ δεν έκανε την παραμικρή κατάλυση στις καθιερωμένες νηστείες της Εκκλησίας. Ακόμη και όταν ήταν άρρωστος. Στις καθημερινές ιερές ακολουθίες πάντα πήγαινε πρώτος και έφευγε τελευταίος. Το ίδιο και στις συχνές ολονύκτιες αγρυπνίες του Κυριακού. Το εργόχειρό του ήταν να φτιάχνει καλογερικούς σκούφους. Είχε πάντοτε αδιάλειπτη προσευχή και τα μοναχικά του καθήκοντα τηρούσε απαράβατα. Πρόσεχε πολύ τα λόγια του. Κανένας δεν τον άκουσε να πει απρεπή κουβέντα. Ήταν προσηλωμένος στη θεωρία του κάλλους του Θεού.
Αγαπούσε να μελετά τη Νέα Κλίμακα του οσίου Νικοδήμου του Αγιορείτου. Είχε μεγάλη ευλάβεια στον Τίμιο Πρόδρομο. Όταν έλεγε τους Χαιρετισμούς του, πετούσε από χαρά. Στις εορτές του Τιμίου Προδρόμου το πρόσωπό του γινόταν χαρωπό κι ευφρόσυνο. Είχε και μια μικρή βάρκα κι ένα μικρό δίχτυ κι όλοι θαύμαζαν για το πόσα πολλά ψάρια κάθε φορά έπιανε. Αν έβλεπε μοναχό ανυπάκουο και ανυπότακτο, δάκρυζε από λύπη κι έλεγε: «Τον υποτακτικό, έστω κι αν ο Γέροντάς του είναι μακράν, η ευχή του τον σκεπάζει και τον διαφυλάττει από πολλά κακά, διότι είναι υπό σκέπην πατρός. Όταν δε είναι ανυπότακτος, ομοιάζει με βάρκα, η οποία δεν έχει μέσα φορτίον, και μή έχουσα φορτίον το ένα κύμα την κτυπά, το άλλο την αφήνει, και το τέλος της είναι να την βουλιάζουν τα κύματα…».

8491 - Μοναχός Φιλάρετος Σταυρονικητιανός (1892 - 1 Ιουνίου 1975)

Στον κόσμο ονομαζόταν Ιωάννης Ντούσα του Ιωάννου και της Μαρίας. Ο αληθινός αυτός φίλος της αρετής Φιλάρετος, γεννήθηκε στην Τρανσυλβανία της Ρουμανίας το 1892. Έκανε τον γεωργό και τον βοσκό στην πατρίδα του. Το 1912 ήλθε στο Άγιον Όρος και πήγε στη σκήτη Αγίου Δημητρίου – Λάκκου. Εκάρη μοναχός στο Βατοπεδινό Κελλί του Αγίου Υπατίου. Όταν κάποτε έπαθε ένα σοβαρό έκζεμα και τον ταλαιπωρούσε, του παρουσιάσθηκε ο άγιος Υπάτιος και τον έκανε τελείως καλά. Το 1943 ήλθε στο Σταυρονικητιανό Κελλί του Αγίου Ανδρέου στην Καψάλα, στην υπακοή του Γέροντος Μοδέστου, τον οποίο γηροκόμησε και πήρε την ευχή του.

8490 - Φωτογραφίες από την Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, που τελέστηκε στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος, με συλλειτουργούς πέντε Ηγουμένους Αγιορειτικών Μονών

Πατριαρχική Θεία Λειτουργία τελέστηκε τη Κυριακή 29 Μαΐου 2016 στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος του Αγίου Όρους εξ αφορμής των εκδηλώσεων για τη χιλιετή παρουσία των Ρώσων στο Άγιον Όρος.
Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος, συμπαραστατούμενος από τον εκπρόσωπο του Οικουμενικού Πατριάρχη, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μιλήτου κ. Απόστολο, τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνα, τον Μητροπολίτη Ριαζάν κ. Μάρκο και πλειάδα Επισκόπων της Ρωσικής Εκκλησίας.

8489 - Γέροντας Μωυσής Αγιορείτης: 2 χρόνια στη θριαμβεύουσα Εκκλησία
8488 - Υποδοχή Τιμίου Ξύλου και Ιερού Λειψάνου από την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρα, στο Άργος


Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τρίτης 31 Μαΐου 2016 η υποδοχή του Ιερού Λειψάνου (Αφθάρτου Χειρός) της Αγίας Μαρίας Μαγδαληνής από την Ιερά Μονή Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους στην πόλη του Άργους και συγκεκριμένα στον καθεδρικό ναό του Αγίου Πέτρου Άργους.
Το Ιερό Λείψανο μετέφεραν πατέρες της Ιεράς Μονής, ύστερα από ευλογία του Καθηγουμένου, Πανοσιολ. Αρχιμ. Ελισαίου, με επικεφαλής τον Ιερομόναχο π. Γερβάσιο.