Παρασκευή, 27 Μαΐου 2016

8463 - Προσκύνημα στην Ιερά Σκήτη Κοίμησης της Θεοτόκου Μπογορόδιτσα. Ένα βίντεο του Κώστα Γκιοργκίνη από το 1998


Σχετικά:

8462 - Στο Άγιο Όρος ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος

Έφθασε το μεσημέρι της Παρασκευής στο Άγιο Όρος ο Πατριάρχης Μόσχας  και πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος με αφορμή τον εορτασμό της χιλιοστής επετείου της παρουσίας των Ρώσων μοναχών στον Άθωνα.

Οι απεσταλμένοι των εκκλησιαστικών πρακτορείων ειδήσεων μεταδίδουν:

8461 - Η προσφορά του Γέροντος Γεωργίου Καψάνη στην Εκκλησία και την Ορθοδοξία (Ιερομονάχου Λουκά Γρηγοριάτου)
Ἡμερίδα: «Ἡ προσφορὰ τῶν συγχρόνων Γερόντων στὴν Ὀρθοδοξία καὶ τὴ νεολαία σήμερα»

ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ ΛΟΥΚΑ ΓΡΗΓΟΡΙΑΤΟΥ
Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΚΑΨΑΝΗ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ
(Ἡμερίδα Φοιτητῶν τοῦ Α.Π.Θ., 23 Μαΐου 2016)


8460 - Χρονολόγιο Αγίου Όρους (άθρησκου, κατά δήλωσή του, συγγραφέα)

Η απόλυτη γαλήνη. Μονάχα τα τιτιβίσματα των πουλιών σπάζουν τη σιωπή. Μπροστά μου το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Και ολόγυρα παντού η φύση οργιάζει. Φυλλωσιές δένδρων σαν τούφες βαμβακιού σ΄όλες τις αποχρώσεις του πράσινου σκεπάζουν κάθε σπιθαμή γης. Το φως άπλετο. Η ατμόσφαιρα μοναδική. Ένας γήινος παράδεισος.
Θα μπορούσα να ήμουν σε κάποιο νησάκι της Ταϋλάνδης ή της Ινδονησίας. Όμως βρίσκομαι στον Άθω, στο Άγιο Όρος. Περιβόλι της Παναγιάς και Κιβωτό το χαρακτηρίζουν οι χριστιανοί. Και όχι άδικα, αφού η συνεχής παρουσία για δώδεκα και πλέον αιώνες της αθωνικής πολιτείας και ο τρόπος ζωής των μοναχών της ελάχιστα έχει επηρεαστεί από τις εξελίξεις.

8459 - Εγκαινιάσθηκε η έκθεση «Άθως. Το Άγιον Όρος»

     Την έκθεση «Άθως. Το Άγιον Όρος» εγκαινίασαν ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Ν. Βούτσης, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ κ. Σ. Ποπόβ και ο Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ κ. Ι. Αμανατίδης
Τους ισχυρούς ιστορικούς δεσμούς του ελληνικού και του ρωσικού λαού αλλά και τους στενούς δεσμούς του ρωσικού μοναχισμού με το Άγιο Όρος υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νικόλαος Βούτσης εγκαινιάζοντας στο Μέγαρο του Κοινοβουλίου την έκθεση φωτογραφιών και χαλκογραφιών «Άθως. Το Άγιον Όρος» την οποία διοργάνωσε η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας (ΔΣΟ) στο πλαίσιο του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας Την έκθεση εγκαινίασαν, από κοινού με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης της ΔΣΟ, Βουλευτής της Κρατικής Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Σεργκέι Ποπόβ και ο Γενικός Γραμματέας της ΔΣΟ, Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ιωάννης Αμανατίδης.