Τρίτη, 24 Μαΐου 2016

8446 - Στη Βουλή των Ελλήνων η Έκθεση «Άθως. Το Άγιον Όρος»

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Αθήνα, 24 Μαΐου 2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 
Την έκθεση «Άθως. Το Άγιον Όρος» θα εγκαινιάσει ο Πρόεδρος της Βουλής
Ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Νικόλαος Βούτσης, θα τελέσει τα εγκαίνια της έκθεσης με θέμα «Άθως. Το Άγιον Όρος», στην αίθουσα Ελευθερίου Βενιζέλου του Μεγάρου του Κοινοβουλίου, την ερχόμενη Πέμπτη, 26 Μαΐου 2016, στις 6 μ.μ. 
Η έκθεση διοργανώθηκε από τη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, με την ευκαιρία του αφιερωματικού έτους Ελλάδας-Ρωσίας, αλλά και της χιλιόχρονης παρουσίας Ρώσων μοναχών στο Άγιον Όρος (1016-2016).

8445 - Η βοήθεια των Ιωασαφαίων, κατά την Γερμανική Κατοχή

     Ὁ π. Ἰωάσαφ ὁ Θηβαῖος, ἀδελφὸς τῆς συνοδείας, γράφει στὸ Βιβλίο τῶν Ἐπισκεπτῶν:
Στὴν περίοδο τοῦ Πολέμου καὶ τῆς Κατοχῆς, ἀψηφώντας κάθε κίνδυνο γιὰ τὴν ζωή μας καὶ κάτω ἀπὸ τὰ ὄμματα τῶν κατακτητῶν, ἐκρύβαμε στὴν Καλύβη μας ἐδῶ στὰ Καυσοκαλύβια τοῦ Ἁγίου Ὄρους, Συμμάχους Ἀξιωματικοὺς καὶ Στρατιῶτες αἰχμαλώτους, φυγάδας. Μαρτυρία καὶ βεβαιωτικὸν τῶν πράξεων αὐτῶν εἶναι τὸ ἐπισυναπτόμενον φωτοαντίγραφο, εἰλημμένον ἐκ τοῦ πρωτοτύπου. Μεταξὺ τῶν φιλοξενηθέντων Αἰχμαλώτων, συμπεριλαμβάνονται καὶ οἱ κάτωθι:

8444 - Μιά βραδυά στην Έρημο του Αγίου Όρους

Το παρακάτω κείμενο είναι μια περιγραφή του Αγίου Όρους από το βιβλίο "ΜΙΑ ΒΡΑΔΥΑ ΣΤΗΝ ΕΡΗΜΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ" Εκδόσεις Ιεράς Μονής Γενεθλίου της Θεοτόκου Ακραίφνιου-Κοκκίνου

Το Άγιον Όρος είναι ένας τόπος μυστηρίου, που μιλάει πολύ έντονα η σιωπή, δηλ. Αυτή η ίδια η αιωνιότης, αφού η σιωπή είναι η γλώσσα του μέλλοντος αιώνος.
Όπως οι άγιοι Άγγελοι, έχουν μια μεγάλη ακατανόητη για μας νοερά δύναμη, που μεταδίδουν τα θεία νοήματα ο ένας στον άλλο (Μ. Βασίλειος), έτσι και οι επίγειοι Άγγελοι, που ζουν στο Άγιον Όρος και συναγωνίζονται τους ουρανίους και ασωμάτους στην ζωή και την προσευχή, έχουν μια άλλη δύναμη για να μεταδώσουν αυτά που ζουν.
Και αυτή είναι η σιωπή, η οποία, ιδίως στο Όρος, είναι η ευγλωτότερη ρητορεία, μια «σιωπώσα παραίνεσις». Εκεί δε μιλούν πολύ, αλλά ζουν «εν σιωπή» τα μυστήρια του Θεού, βιώνουν την αποφατική εμπειρία της Ορθοδόξου Θεολογίας.

8443 - Όταν ο Σερδάρης καμιά σχέση δεν είχε με τα παντελόνια

Κορνήλιος μοναχός Λαυριώτης
αρχιγραμματέας της Ιεράς Επιστασίας
και δύο σερδάρηδες, 
φωτογραφία 1906
[…] Σημειωτέον ότι, ο εν Δάφνη Σερδάρης της Ιεράς Κοινότητος εκείνα τα χρόνια καμμιά σχέσι δεν είχε με τα παντελόνια. Αυστηρώς επιλεγμένος για εμπιστοσύνη, ρώμη σωματικών δυνάμεων και για νυχθήμερη υπηρεσία, ετοιμότητα και επιφυλακή, δέσποζε κατά πάντα με την παρουσία και το ανάστημά του σε όλους τους χώρους του μοναδικού επινήου του Αγίου Όρους, αφού κατά παράδοσι και προνόμιο, κατά τις αφίξει επισήμων ιεραρχικώς προηγείτο των αστυνομικών και τελωνειακών οργάνων. Για τα όμματα των των το πρώτον αφικνουμένων προσκυνητών και περιηγητών, ως ευνόητο, ήταν η έκπληξις, η πρώτη εντυπωσιακή εικόνα και εν αυτώ το σύμβολο ενός άλλου κόσμου. Ο υψηλός, ευθυτενής και εύζωνος λευκοφουστανελλοφόρος εκείνων των ημερών μας, με ευδιάκριτο τον ασημένιο δικέφαλο αετό στο εμπρός της μαύρης σκούφιας του, με αχώριστο απ’ το χέρι του το «κουρμπάτσι», (κάτι μεταξύ κλόμπ, ραβδιού και σκήπτρου), δυστυχώς δν απαντάται σήμερα. Έμεινε λοιπόν, και για μας τους παλαιούς καλή ανάμνησις μόνο κι αναπόλησις παληών τυπικών, και αξέχαστων αγιορειτικών εικόνων…[…]
Από το βιβλίο Πρόσωπα και Δρώμενα στον Άθωνα του Επισκόπου Ροδοστόλου Χρυσοστόμου, σελ. 128

8442 - Εκδήλωση «Γέροντες και γυναικείος μοναχισμός» στη Θεσσαλονίκη

Παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ιερομονάχου Δημητρίου Καββαδία «Γέροντες και γυναικείος μοναχισμός», έκδοση της Ι.Μ. Μονής Βατοπαιδίου.
Η Ιερά Μητρόπολις Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και η Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου διοργανώνουν την εκδήλωση «Γέροντες και γυναικείος μοναχισμός» με αφορμή την ομώνυμη νέα έκδοση της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου του συγγραφέως Ιερομονάχου Δημητρίου Καββαδία.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Κέντρο Πολιτισμού Δυτικής Θεσσαλονίκης, Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός», Κολοκοτρώνη 25-27, Σταυρούπολη, τη Δευτέρα 30 Μαΐου 2016, ώρα 7:00 μ.μ.
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ: