Κυριακή, 22 Μαΐου 2016

8435 - Ο αρχοντάρης

[…]Μεγάλη τούτη η αρετή της φιλοξενίας των Ιερών Μονών του Όρους μας, πολύ επίπονο το διακόνημα του αρχοντάρη και επί εικοσιτετραώρου βάσεως η εγρήγορσίς του, καθώς τα καραβάνια των προσκυνητών και των επισκεπτών τελειωμό ποτέ δεν έχουν και όλο πολυπληθέστερα αποβαίνουν. Λησμονάει, πολλές φορές, το ότι είναι προσευχόμενος μοναχός, αφού και στην εκκλησία ακόμη τον ακολουθεί και η υπευθυνότης του καμαριέρη και του τραπεζοκόμου.
Πώς να μη σκουντουφλίση στη Λιτή, πώς να μη νυστάξη στη νυκτερινή ακολουθία, όταν αποκάμνη από τους κόπους της μπουγάδας, του τραπεζώματος και του πλυσίματος των τεντζερέδων και της χιλιάδας των πιάτων; Και όλα αυτά αυτοβουλήτως, προθύμως, ευχαρίστως και αδιακρίτως προσώπων∙ και μάλιστα εν γνώσει και βεβαιότητι, ότι πολλοί των φιλοξενουμένων, μόλις απομακρηνθούν απ’ τα αρχονταρίκια και τα σύνορά μας, μικρόψυχοι, κρύοι, λιθοκάρδιοι και ασυγκίνητοι απ’ όσα φτωχά ή πλούσια απήλαυσαν, άγγιξαν και  είδαν, δεν θα χρησιμοποιήσουν γλώσσα επαινετική, αλλά καυστική και πικρόχολη για τον μοναχισμό και για όλους τους μοναχούς συλλήββδην∙ και τούτη είναι η μεγάλη απογοήτευσις του Άθωνά μας. Ο Θεός ας τους συγχωρή και ελεή.[…]

Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο του Επισκόπου Ροδοστόλου Χρυσοστόμου Γράμματα και Άρματα στον Άθωνα σελ. 30-31

8434 - Ιερομόναχος Ιωάσαφ Καυσοκαλυβίτης (1870 - 22 Μαΐου 1938)

Ιωάσαφ ιερομόναχος Καυσοκαλυβίτης
 (1870-1938) (Φωτογραφία: Αυτοπορτρέτο)
Γεννήθηκε, ο κατά κόσμον Λάζαρος Παναρίνης του Σπυρίδωνος και της Αγγελίνας, το 1870 στην Κορυτσά της Β. Ηπείρου. Ήταν απόφοιτος του Σχολαρχείου. 
Μόλις το τελείωσε, ακολούθησε τον πατέρα του στο Άγιον Όρος, όπου εργαζόταν από ετών με άλλους συμπατριώτες του. Πήγανε στη μονή Γρηγορίου, όπου φόρεσε τα μοναχικά ενδύματα. Μουσικά έμαθε από ένα Γέροντα ιεροψάλτη της Νέας Σκήτης, τον Ιωάσαφ.
Το 1888 προσήλθε στην πολυμελή αγιογραφική αδελφότητα των Ιωσαφαίων, στην Καλύβη του Αγίου Γεωργίου της σκήτης των Καυσοκαλυβίων. 
Το 1889 εκάρη μοναχός κι έλαβε τ’ όνομα του ιδρυτού της συνοδείας εναρέτου Γέροντος Ιωάσαφ του Καππαδόκη († 1880), από τον Γέροντα ιεροδιάκονο Χρυσόστομο († 1897). 
Το 1891 χειροτονήθηκε διάκονος και το 1893 πρεσβύτερος και κατεστάθη Πνευματικός από τον Οικουμενικό Πατριάρχη Ιωακείμ τον Γ΄ († 1912). Το 1931 ανέλαβε καθήκοντα Γέροντος στην Καλύβη τους έως του θανάτου του.

8433 - Ο Άγιος Νεομάρτυς Παύλος ο Πελοποννήσιος (†1818)
Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 22 Μαΐου