Παρασκευή, 20 Μαΐου 2016

8428 - Μικρής Αγιάννας ιστορικό


Ἡ Μικρὴ Ἁγία Ἄννα, ἡ γνωστότερη ὡς Μικραγιάννα, ἀποτελεῖ ἐξάρτημα τῆς Μεγάλης Σκήτης τῆς Ἁγίας Ἄννας. 
Εὑρίσκεται μεταξὺ Ἁγίας Ἄννας καὶ Κατουνακίων σὲ βραχώδη κατωφέρεια καὶ μὲ λίγη πράσινη ἐπιφάνεια λόγῳ τοῦ πετρώδους ἐδάφους.
Ἀποτελεῖται ἀπὸ δέκα «Καλύβες», κατὰ τὴν Ἁγιορείτικη ὁρολογία, ἀπὸ τὶς ὁποῖες οἱ δύο δὲν ἔχουν Ναό.

8427 - Σημειώματα περί τις τοιχογραφίες του Πρωτάτου


Δὲν ξέρω ἂν εἶναι εὐρύτερα γνωστὸ ὅτι οἱ Βυζαντινοὶ θεωροῦσαν τὴν ὅραση σὰν τὴν ὑψηλότερη τῶν πέντε αἰσθήσεων, κυρίως μετὰ τὴν εἰκονομαχία (ἐν μέρει ἴσως λόγω αὐτῆς) καὶ ὅτι ἐξέχουσα θέση στὶς ἐπιστῆμες δίναν στὴ γεωμετρία καὶ στὶς τέχνες στὴ ζωγραφικὴ («Σοφίας τι χρῆμα ζωγράφου χείρ»). Ἴσως ἐπίσης νὰ μὴν εἶναι τόσο γνωστὸ ὅτι κύριο διακριτικὸ χαρακτηριστικὸ ἑνὸς ἀντικειμένου ἀπὸ ἕνα ἄλλο θεωροῦσαν τὸ χρῶμα κι ὄχι τὸ σχῆμα (1). 
Αὐτὸ ἐξηγεῖ πιθανῶς τοὺς διαφορετικοὺς προπλασμοὺς ποὺ μετεχειρίζοντο στὴ ζωγραφικὴ ἀπόδοση τῶν ἀντικειμένων, ἀντὶ τοῦ ἑνιαίου προπλασμοῦ ἄλλων ἀντιλήψεων περὶ τὴν ζωγραφικήν, ποὺ κυρίως ἐπικράτησαν μὲ τὴν Ἰταλικὴ Ἀναγέννηση.

8426 - Μοναχός Νικήτας Καρυώτης (1902 - 20 Μαΐου 1971)

Ο κατά κόσμον Ευστράτιος Γεωργιάδης του Σταύρου και της Ελισάβετ γεννήθηκε στην Προύσα της Μ. Ασίας το 1902. Το 1923 ήλθε στο Διονυσιάτικο Κελλί του Αγίου Νικολάου των Καρύων. Εκάρη μοναχός το 1925. Έμαθε την τέχνη του οδοντοτεχνίτη κοντά στον οδοντίατρο Γέροντα Παΐσιο. Κατόπιν, κάνοντας υπακοή, πήγε στον κόσμο για να τελειοποιήσει τις γνώσεις του. Επί σαράντα περίπου χρόνια εξυπηρέτησε τους πατέρες του Άγιου Όρους, που τότε δεν έβγαιναν εύκολα έξω. Διακρινόταν για την ελεημοσύνη του. Μετά την κοίμησή του, πολλοί ελεημένοι από αυτόν, μοναχοί και λαϊκοί, μίλησαν με κατάνυξη για την κρυφή αυτή του τέχνη.
Κατά την εκταφή των λειψάνων του, όπως αναφέρει ο σημερινός Γέροντας του Κελλιού παπα-Αρτέμιος, η κάρα του ευωδίαζε. «Όλοι μας όσοι βρεθήκαμε τις στιγμές εκείνες εκεί, νιώσαμε μεγάλο δέος και μεγάλη συγκίνηση. Μάλιστα ο Γέροντας Αρτέμιος από τη Μεγίστη Λαύρα, ο οποίος είχε το διακόνημα αυτό στις ανακομιδές κι έβγαζε και φρόντιζε τα λείψανα των πατέρων, είπε: “Πατέρες εγώ πρώτη φορά έχω ξεθάψει τέτοιο λείψανο! Εξήντα χρόνια στο Άγιον Όρος… Δόξα τω Θεώ”. Πέρασαν, περνούν και θα περνούν πολλοί ευλογημένοι πατέρες από το Όρος. Γνήσιοι βιασταί της επουρανίου Βασιλείας…».

8425 - Στη Ρώμη τα «χρώματα» του Αγίου Όρους με τον φακό του Στράτου Καλαφάτη

«Άθως, τα χρώματα της πίστης» είναι ο τίτλος της έκθεσης του φωτογράφου Στράτου Καλαφάτη, που παρουσιάζεται αυτές τις ημέρες στη Ρώμη με μεγάλη προσέλευση κοινού. 
Εκατόν είκοσι φωτογραφίες του Έλληνα καλλιτέχνη φιλοξενούνται, έως τις 22 Μαΐου, στις αίθουσες της Μορφωτικής Ακαδημίας της Ρουμανίας στην Αιώνια Πόλη, στην ίδια περιοχή όπου βρίσκεται και η ελληνική πρεσβεία.
«Με την έκθεση αυτή της Ρώμης, κλείνει ο κύκλος παρουσιάσεων της δουλειάς μου στην Ιταλία, αφού πριν από την ιταλική πρωτεύουσα προηγήθηκε το Τορίνο και η Τεργέστη. Το κοινό, χάρη στο αντικείμενο που επέλεξα, είναι οπωσδήποτε πολύ ευρύ και δεν περιορίζεται μόνον στους πιστούς ή στους φίλους της φωτογραφίας» δήλωσε ο γνωστός φωτογράφος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

8424 - Να υπηρετήσουμε όχι τη ματαιότητα, αλλά την αιωνιότητα (Γέροντας Αιμιλιανός, Προηγούμενος Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας)

Η ομιλία του Γέροντος Αιμιλιανού έγινε στην Κύπρο, στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσοπολίτισσας Λάρνακος, και το Γέροντα Αιμιλιανό προσεφώνησε εκ μέρους του Πανιερωτάτου Μητροπολίτου Κιτίου ο πρωτοπρεσβύτερος π. Κλεάνθης Παντελή.
Ο Γέροντας Αιμιλιανός, μιλώντας για την αξία και το μεγαλείο της ιερoσύνης αλλά και για το έργο του ιερέως, αναφέρει στους ιερείς προς τους οποίους απευθύνεται η ομιλία διδακτικά περιστατικά από την ζωή του αγιασμένου λευΐτη μακαριστού π. Δημητρίου Γκαγκαστάθη.