Τετάρτη, 18 Μαΐου 2016

8420 - Η προσφορά των συγχρόνων Γερόντων στην Ορθοδοξία και τη νεολαία σήμερα.

κλικ στη φωτογραφία για μεγέθυνση


Φοιτητές διαφόρων σχολών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με την ευλογία της Ιεράς Μητροπόλεως, διοργανώνουν ημερίδα με θέμα: «Η προσφορά των συγχρόνων Γερόντων στην Ορθοδοξία και τη νεολαία σήμερα», την Δευτέρα 23 Μαΐου 2016, ώρα 6 το απόγευμα, εις τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, Πολιούχου της Θεσσαλονίκης.

8419 - Έρημος του Αγίου Νήφωνος στο Άγιο Όρος

Ἀπέναντι ἀπὸ τὶς νησίδες τοῦ Ἁγίου Χριστοφόρου καὶ Δασκαλειοῦ, εὑρίσκεται ἡ ἄνυδρος περιοχή, ὅπου καὶ τὸ σπήλαιο τοῦ Ὁσίου Νήφωνος, συνασκητοῦ τοῦ Ὁσίου Μαξίμου τοῦ Καυσοκαλύβη. Οἱ νησίδες αὐτὲς πρέπει νὰ ἦταν ἑνωμένες καὶ νὰ σχημάτιζαν λιμένα φυσικό, ποὺ ἐχρησιμοποιεῖτο στὴν ἀρχαιότητα ἀπὸ τὴν πόλη Οὐρανούπολη, ποὺ ἴσως ἦταν κτισμένη στὴν περιοχὴ τῆς σημερινῆς Κερασιᾶς. Ἀπὸ τὰ κελλιά της μέχρι τὰ Κρύα Νερά, σώζονται ἀρχαία ἐρείπια, στὰ ὁποῖα, σύμφωνα μὲ τὸν Γ. Σμυρνάκη, εὑρέθη καὶ νόμισμα μὲ τὴν ἐπιγραφή: «ΟΥΡΑΝΙΟΥΠΟΛΕΩΣ».
Σὲ λόφο πλησίον τοῦ Κελλίου τοῦ Ἁγίου Δημητρίου (Χατζηγιώργη),σώζονται ἐρείπια τοῦ ὀνομαζομένου Σιδηροκάστρου.

8418 - Παρακολουθήστε ζωντανά την εκδήλωση για την απαγωγή του Μητρ. Χαλεπίου

Παρακολουθήστε ζωντανά εδώ την Τετάρτη 18 Μαΐου ώρα 18:00, την εκδήλωση «Κόντρα στην λήθη. 3 χρόνια από την απαγωγή του Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Παύλου του Πατριαρχείου Αντιοχείας»
Στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν ομιλητές που συνδέονται με τον Μητροπολίτη Χαλεπίου κ. Παύλο του Πατριαρχείου Αντιοχείας, από την Ελλάδα και τη Συρία. Κεντρικός Ομιλητής θα είναι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος. Θα απευθύνουν Χαιρετισμό εκπρόσωποι των Μακαριωτάτων Πατριάρχου Αντιοχείας και Αρχιεπισκόπου Αθηνών καθώς και του πολιτικού κόσμου.

8417 - Πατέρες, περπατάω τα ογδόντα μου, δεν θα ξαναγιορτάσω στη γη τον άηΓιώργη μου και θέλω να τον ευαρεστήσω φέτος περισσότερο…


[…]Θα μας μείνη όμως αλησμόνητη η περίπτωσις της κατ’ έτος χαράς και λάμψεως του πολύ εναρέτου πατρός Γεωργίου (Καζάκος Δήμος εκ Σουφλίου Θράκης, γεν. 1902, προς. 1925, κουρ. 1928, κοιμ 1982), Γέροντος του κελλίου του Αγίου Γεωργίου του «Φανερωμένου», στα βορειοδυτικά των Καρυών, που, στην πανήγυρι του έτους 1982, μπαινόβγενε στην εκκλησία του φτωχού κελλιού του και παρακαλούσε τους ψάλτες «να ψάλουν πιο καλά»∙ και έκανε και ξόδεψε τα πάντα του για εκείνη την τράπεζα, για να ευχαριστηθούν οι αδελφοί περισσότερο από κάθε άλλη φορά, γιατί ο αυστηρότατος νηστευτής και προορατικός Γέροντάς του του είχε προείπει, τότε που ήταν καλογέρι ακόμα:

8416 - Ιερομόναχος Γερμανός Βατοπαιδινός (1862 - 18 Μαΐου 1932)

Γεννήθηκε, ο κατά κόσμον Γεώργιος Θεοδώρου, στο χωριό Σκουπιά της Αλώνης των Πριγκιποννήσων το 1862. Ήταν κατά σάρκα αδελφός του Γέροντος Αρκαδίου Βατοπεδινού (†1934) και θείος εξ αδελφής των μοναχών Παντελεήμονος και Νικοδήμου. Στη μονή Βατοπεδίου προσήλθε το έτος 1879. Εκάρη μοναχός το 1883. Ήταν απόφοιτος της Εκκλησιαστικής Σχολής της Οδησσού. Στο Άγιον Όρος ήλθε για προσκύνημα και για να συναντήσει τον συγχωριανό του Γέροντα Παΐσιο Βατοπεδινό, χωρίς να έχει σκοπό να μείνει στη μονή, αλλά να επιστρέψει στην Οδησσό και να έχει εκκλησιαστική σταδιοδρομία στον κόσμο. Η Παναγία όμως τον βάστηξε μόνιμα στο Περιβόλι της.