Σάββατο, 14 Μαΐου 2016

8405 - Φωτογραφίες από την Πανήγυρη του Αγίου Γεωργίου στην Ιερά Μονή Ζωγράφου Αγίου Όρους


       Με λαμπρότητα γιορτάσθηκε και φέτος στην Ιερά Μονή Ζωγράφου του Αγίου Όρους ο προστάτης της  Άγιος Μεγαλομάρτυς Γεώργιος. Των Ιερών Ακολουιών προεξήρχε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Λόβετς κ. Γαβριήλ.
Εκατοντάδες ήταν οι προσκυνητές, κυρίως Βούλγαροι, και ανάμεσά τους αντιπροσωπεία της Βουλγαρικής Βουλής με επικεφαλής τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό κ. Ивайло Калфин.
Μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία ακολούθησε Λιτάνευση της μιάς εκ των Θαυματουργών Εικόνων του Αγίου Γεωργίου.

8404 - Και κάτι ακόμα

ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΑΚΟΜΑ
του Β. Χαραλάμπους
______

Στ΄ αδιάβατο στρατί
αψηλά  στα Καυσοκαλύβια
το καλύβι μικρό
το κέρασμα λιτό
κι η ορμήνεια επίμονη
στον άγνωρο διαβάτη
τις περικοκλάδες της ζωής ν΄ αφήσει
γιατ΄ ίσαμε το δικό του το γρέκι μονάχα
και κατόπιν σίγουρο΄ναι
πως ολότελα θα μαραθούν.

Στης ζωής μας τ΄ άγνωρο στρατί
λογιώ λογιώ θαρρώ οι περικοκλάδες
που τόσο αλογάριαστα μαζεύουμε.

8403 - Μοναχός Ησύχιος Γρηγοριάτης (1896 - 14 Μαΐου 1999)

Ο υπεραιωνόβιος Γερο-Ήσύχιος γεννήθηκε στο χωριό Σαπρίκι Μεσσηνίας το 1896. Ο ολιγογράμματος πατέρας του, ένας φτωχός γεωργός, τον δίδαξε τον πλούτο της αμόλευτης ευσέβειας. Έκανε στρατιώτης επί μία εξαετία και υπέστη πολλές ταλαιπωρίες και κακουχίες.
Το 1924 εισέρχεται τις πύλες της μονής Γρηγορίου. Μετά τριετία κείρεται μοναχός από τον ενάρετο ηγούμενο Αθανάσιο (†1953). Διακόνησε τη μονή του πρόθυμα ως μετοχιάρης, αμπελικός, κονακτσής και κηπουρός. Πάντοτε διακονητής, φιλότιμος και μοναχός βιαστής. Για ένα διάστημα έκανε και προϊστάμενος της μονής του.
Βίωσε το «λάθε βιώσας» και την «ένδοξη αδοξία», κατά τον άγιο Γρηγόριο τον Θεολόγο. Τους λόγους του Γέροντά του Αθανασίου διατηρούσε στην καρδιά του ακέραιους ως τα βαθιά του γεράματα. Δεν ήθελε να διακρίνεται, να ξεχωρίζει, να εξαιρείται. Ήταν ένας τέλειος κοινοβιάτης. Έτσι τον γνωρίσαμε. Μας μίλαγε απλά, φυσικά, ταπεινά, αφτιασίδωτα, εγκάρδια και γι’ αυτό τόσο ωραία, καθώς προσπαθούσαμε μ ένα παλιοκασετόφωνο να καταγράψουμε κάτι από τη μακρά εμπειρία του.