Τετάρτη, 11 Μαΐου 2016

8394 - Αναμνήσεις από τον Γέροντα Σπυρίδωνα Μικραγιαννανίτη (†11 Μαΐου 2015)

Τον μακαριστό πλέον Γέροντα Σπυρίδωνα Μικραγιαννανίτη γνώρισα όταν ακόμα ήταν Δόκιμος Μοναχός κοντά στους αείμνηστους Πατέρες Γεράσιμο Υμνογράφο, Διονύσιο τον Πνευματικό και τον Ιερομόναχο Μητροφάνη που ήταν τότε νέος Μοναχός. Ο κατά κόσμος Γεώργιος και μετά Μοναχός Σπυρίδων είχε τελειώσει τις σπουδές του στην Αθωνιάδα Εκκλησιαστική Ακαδημία και είχε επιλέξει να υποταχθεί στην ευλογημένη αυτή Συνοδεία που ζούσε ασκητικά στον άνυδρο και σκληροτράχηλο αλλά αγιασμένο τόπο της Μικραγιάννας. Τα βήματα μου έφθασαν ως εκεί όταν νέο παιδί κι εγώ πήγα για πρώτη φορά στο Άγιο Όρος, μια επίσκεψη που έμελλε να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ζωή μου, όπως και η γνωριμία μου με την Αδελφότητα του Υμνογράφου.

8393 - Μοναχός Κύριλλος Ιβηρίτης (1839 - 11 Μαΐου 1908)

Ο αρχιμανδρίτης Χριστόφορος Δοχειαρίτης τον χαρακτηρίζει: «Άνδρα ευσεβέστατον, χρηστότατον, ιεροπρεπέστατον, υπεράγαν πατριώτην και θερμότατον ζηλωτήν των πατρικών ιερών παραδόσεων και πρόμαχον σθεναρόν των εθνικών ημών δικαίων εν τη ακροπόλει ταύτη του τε χριστιανισμού και του ελληνισμού».
Γεννήθηκε στο χωριό Σπαθί της Κεφαλλονιάς το 1839 από γονείς ευσεβείς και τίμιους, ο κατά κόσμον Ηλίας Σπαθής. Το 1859 ήλθε στο Άγιον Όρος και κοινοβίασε στη μονή Κουτλουμουσίου. Ήταν αυτός που ύψωσε την αγγλική σημαία, επειδή αρκετοί μοναχοί τότε ήταν Ιόνιοι-Επτανήσιοι πολίτες, κι έτσι δεν εκρωσίσθηκε η μονή, όπως η Αγίου Παντελεήμονος.

8392 - Άγιος Νικόδημος, αρχιεπίσκοπος Πεκίου (†1325)
Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 11 Μαΐου