Τετάρτη, 4 Μαΐου 2016

8364 - Άθως.


Ζωγραφάκης Γιώργος, 
Άθως.
Αθήνα, χ.χ.

Πηγή Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

8363 - Η Λιτανεία. (Μοναχός Μωυσής Αγιορείτης)

Ήθελε αρκετή ώρα για να χαράξει όταν ανηφορίζαμε για τις Καρυές, όταν διασχίζαμε τον δρόμο με τα κλειστά κονάκια και καταστήματα, όταν μπαίναμε στο Πρωτάτο. Προσκυνήσαμε την Καρεώτισσα Παναγία, το Άξιον Εστι, ανάψαμε το κερί, πήραμε το στασίδι. Οι μορφές των γερόντων, με τα κεριά τους, μπερδεύονταν με τις τοιχογραφίες του Πανσέληνου. Οι ψάλτες, ο διαβαστής, ο τυπικάρης, οι παπάδες, ο διάκος, τα καντήλια, τα μανουάλια, οι πολυέλαιοι, το θυμίαμα, οι καμπάνες, το αργυρό πουκάμισο της Παναγίας έλαμπε. Προσκυνήματα, σταυροκοπήματα, ο ήλιος να βγαίνει, οι λαϊκοί να έρχονται, ο Πανσέληνος μεγαλύνεται.
Μετά από την Λειτουργία η Παράκληση, και ένας τόνος χαράς, σαν να την ψηλαφούσες κι ήθελες κι εσύ να ψάλλεις και συ να διαβάσεις. Φορεμένοι παπάδες, η σημαία, η εικόνα με το σκιάδιο, οι ψάλτες ψάλλουν τον αναστάσιμο κανόνα. Στάσεις στα κονάκια της Ιβήρων και Παντοκράτορος, στο γειτονικό αρχαίο μοναστήρι του Κουτλουμουσίου, στα κελλιά του Ρεπανά, του Ραβδούχου, του βιβλιοδέτη, του Καρπουζά, στα προσκυνητάρια της Σκήτης Αγίου Παντελεήμονος και Μονής Διονυσίου, στη Σκήτη του Αγίου Ανδρέου, στα κονάκια Αγίου Παύλου, Ξηροποτάμου, Αγίου Παντελεήμονος – Ρωσικού. Κεράσματα, ευχές, δεήσεις κι η Άνοιξη με τα στρουθία και τα άνθη να υποδέχονται τη Θεοτόκο.

8362 - Ιερομόναχος Γρηγόριος Αγιαννανίτης (1869 - 4 Μαΐου 1932)

Σταυροβουνιώτες πατέρες (1913), 
ο ιερομόναχος Γρηγόριος καθήμενος 
αριστερά του ηγουμένου Βαρνάβα
Γεννήθηκε στο Καϊμακλί Λευκωσίας Κύπρου το 1869. 
Το 1888 μετέβη στο Άγιον Όρος με τ’ αδέλφια του μοναχούς Καλλίνικο († 1943) και Βαρνάβα († 1948). Μόνασε με τον αδελφό του Καλλίνικο στην Καλύβη του Αγίου Γεωργίου Καρτσωναίων της ιεράς σκήτης Αγίας Άννης. Υπήρξε βαθύς γνώστης της εκκλησιαστικής μουσικής κι εξαιρετικά καλλίφωνος.
Το 1897 επέστρεψε με τ’ αδέλφια του στη μονή Σταυροβουνίου, μετά από πρόσκληση του ηγουμένου Διονυσίου († 1902). Το 1898 χειροτονήθηκε ιερεύς και προχειρίσθηκε Πνευματικός από τον μητροπολίτη Κιτίου Κύριλλο. Η ζωή του ήταν μεταξύ ναού, κελλιού και αγρών. Ησχολείτο με τη γεωργία. Φορούσε το πετραχήλι και τη διακονική ποδιά πάντοτε ταπεινά.

8361 - Όσιος Νικηφόρος ο Ησυχαστής
Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 4 Μαΐου