Δευτέρα, 2 Μαΐου 2016

8351 - Αγιασμός και περιφορά Ιερών Λειψάνων στο Δοχειαρίτικο Μετόχι της Παναγίας Θεοσκεπάστου Σοχού Θεσσαλονίκης

Του Ηλία Προύφα
«Μάρτυρες Κυρίου, πάντα τόπον ἁγιάζετε, καὶ πᾶσαν νόσον θεραπεύετε, καὶ νῦν πρεσβεύσατε, ῥυσθῆναι τῶν παγίδων τοῦ ἐχθροῦ, τὰς ψυχὰς ἡμῶν δεόμεθα».
Μια μοναδική ευκαιρία για αγιασμό και προσκύνημα ιερών λειψάνων θα έχουν αύριο ΛαμπροΤρίτη οι πιστοί που θα βρεθούν στο Γυναικείο Μετόχι της Ι.Μ Δοχειαρίου Αγίου Όρους Παναγίας Θεοσκεπάστου στο Σοχό Θεσσαλονίκης.
Σύμφωνα με το Αγιορείτικο τυπικό που τηρείται την δεύτερη ημέρα του Πάσχα και εφαρμόζεται την ΛαμπροΤρίτη στο Μετόχι, μετά την αυριανή πρωινή θεία λειτουργία (7-10)  θα πραγματοποιηθεί Αγιασμός και στη συνέχεια θα ακολουθήσει περιφορά της Θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Θεοσκεπάστου και Ιερών λειψάνων για ασπασμό και ευλογία από τους πιστούς που θα βρεθούν στην Ιερά Μονή.

8350 - Μετά από 6 ώρες περιφοράς στα Αγιορειτικά Κελλιά των Καρυών η εικόνα της Παναγίας Άξιόν Εστιν επιστρέφει στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου (βίντεο)


Βίντεο 2 Μαΐου 2016: Ισαάκ Δήμπαλας
Σχετικά:

8349 - Έκθεση φωτογραφίας, από την Αγιορειτική Εστία, στο Σισμανόγλειο Μέγαρο της Κωνσταντινούπολης

Στο Σισμανόγλειο Μέγαρο του Γενικού Προξενείου της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη φιλοξενείται από την Παρασκευή, 6 Μαΐου έως και το Σάββατο, 28 Μαΐου 2016 η έκθεση φωτογραφίας «Άγιον Όρος: Κατ’ εικόνα του φωτογραφικού βλέμματος». 
Η έκθεση συνδιοργανώνεται από την Αγιορειτική εστία και το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη και τελεί υπό την αιγίδα της Α.Θ.Π. του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου.
Η Έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στη Θεσσαλονίκη, στους εκθεσιακούς χώρους της Αγιορειτικής Εστίας από τον Σεπτέμβριο του 2015 έως και τον Μάρτιο του 2016. 
Στην Έκθεση παρουσιάζεται το έργο που πραγματοποίησαν στο Άγιον Όρος τέσσερεις φωτογράφοι: ο Ali Borovalı από την Τουρκία, ο Zbigniew Kosc από την Пολωνία, ο Zoran Purger από την Σερβία και ο Valery Bliznyuk από την Ρωσία.

8348 - Η έξοδος της εφέστιας εικόνας του Αγίου Όρους «Άξιον Εστίν» από τον Ιερό Ναό του Πρωτάτου, για την έναρξη της μεγάλης λιτανείας (βίντεο)


Βίντεο 2 Μαΐου 2016: Elpis Patir

8347 - Καρυές, απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα (βίντεο)Βίντεο 1 Μαΐου 2016: Elpis Patir

8346 - Δευτέρα του Πάσχα στο Άγιο Όρος. Ημέρα γιορτής για τους Κελλιώτες των Καρυών.

     …Και πάλι στο προσκήνιο και στις πρωτοβουλίες οι κελλιώτες θα έχουν τον πρώτο λόγο, γιατί ολότελα δική τους θεωρούν την Θαυματουργό Εικόνα, γιατί σε κελλί έγινε το ψάλσιμο του ύμνου απ' τον Αρχάγγελο και από 'κει την μετέφεραν οι πατέρες τον ενδέκατο αιώνα στο Πρωτάτο, το κέντρο των δικαιοδοσιών και της πνευματικής αίγλης του Πρώτου, για μεγαλύτερή της τιμή και για να την προσδιορίσουν ως την πολιούχο και προστάτιδα ολοκλήρου του Αγίου Όρους.
Είναι μεγάλη η εγκαύχησις της τάξεως των κελλιωτών, γιατί εκλαμβάνουν τους εαυτούς των ως εξόχως ευνοημένους απ' την Παναγία. Κυρίως κατά την σημερινή ευκαιρία και πολύωρη λιτανεία συνεχώς θα τονίζουν και θα επαναλαμβάνουν ότι δική τους είναι η Εικόνα και ότι «δεν Την έφεραν οι Μοναστηριακοί από κανένα Μοναστήρι τους...».(Απόσπασμα από το βιβλίο Πρόσωπα και Δρώμενα στον Άθωνα του Επισκόπου Ροδοστόλου Χρυσοστόμου)


Δευτέρα του Πάσχα στο Άγιο Όρος
.

.

8345 - Όσιος Γερμανός ο Μαρούλης (†1336)
Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 2 Μαΐου