Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016

8266 - Στο Κουτλουμούσι με τον φακό του Орлов Владимир

8265 - Ο Ντούσαν Μπαϊάτοβιτς στο Χιλιανδάρι

Ο Γενικός Διευθυντής της κρατικής Σερβικής εταιρείας φυσικού αερίου Srbijagas, κ. Ντούσαν Μπαϊάτοβιτς, επισκέφθηκε με συνεργάτες του την Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου στο Άγιο Όρος. Είχε εγκάρδια συνομιλία με τον Ηγούμενο της Μονής Αρχιμ. Μεθόδιο και ενημερώθηκε για την πορεία των έργων ανοικοδόμησης από τις ζημιές που προκάλεσε η πυρκαγιά της 4ης Μαρτίου 2004. 
Ο κ. Ντούσαν Μπαϊάτοβιτς συνέβαλε με προσωπική βοήθεια στην αποκατάσταση του θησαυροφυλακίου και του οινοποιείου της Μονής, ενώ δεσμεύθηκε για περαιτέρω ενίσχυση της προσπάθειας ανακαίνισης του μοναστηριού, το οποίο αποτελεί το μεγαλύτερο Προσκύνημα των Ορθοδόξων Σέρβων.

8264 - Γέροντος Σωφρονίου Σαχάρωφ: Βίος του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου σε ηχητική απόδοση (μέρος 28ο)


Βίος του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου μέρος 28ο. 
Ανάγνωση από το ομώνυμο βιβλίο του Αρχιμανδρίτου Σωφρονίου Σαχάρωφ, εκδ. Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας.
Η ηχογράφηση έγινε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού.
Διαβάζει η κυρία Όλγα Κοκκίνου. Περισσότερα    

Προηγούμενα:

8263 - Με επιτυχία διεξήχθη το Συνέδριο για τον Ευγένιο Βούλγαρη

Με επιτυχία διεξήχθη στην πρωτεύουσα της Ηπείρου το Β΄ Πανηπειρωτικό Συνέδριο με θέμα «Η πνευματική κίνηση στα Ιωάννινα τον 18o αιώνα και η παρουσία του Ευγενίου Βούλγαρη», που οργανώθηκε από την Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών και το Ίδρυμα Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου. 
Στις δύο ημέρες του Συνεδρίου μια πλειάς εκλεκτών ομιλητών (Πανεπιστημιακοί, ερευνητές, λόγιοι και ιστοριοδίφες, αλλά και «νεόφυτοι» μεταπτυχιακοί φοιτητές) τόσο από τα Ιωάννινα όσο και άλλες περιοχές της χώρας πρόσφεραν ένα πανόραμα της πολυσχιδούς δράσης του Κερκυραίου διδασκάλου του γένους Ευγενίου Βούλγαρη με αφετηρία τη δράση του στη «μητρόπολιν πάσης μαθήσεως», δηλ. τα Ιωάννινα του 18ου αιώνα.

8262 - Ο Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός στην Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς για τον Δ΄ Κατανυκτικό Εσπερινό


Μετά από πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνου ομιλητής στον Δ΄ Κατανυκτικό Εσπερινό ήταν ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ.

8261 - Πνευματικοί λόγοι από τον Καθηγούμενο της Μονής Ξενοφώντος στον Ι.Ν.Αγίας Τριάδος Ν.Ηρακλείου


8260 - Από τον άγιο Ιωάννη της Κλίμακος ως τον άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη: η Προσευχή στην ασκητική παράδοση της Εκκλησίας μας

Παταπίου μοναχού Καυσοκαλυβίτου
(…) Δ’ Κυριακή τῶν Νηστειῶν, τοῦ ἁγίου Ἰ­ω­άν­νου τῆς Κλί­μα­κος σήμερα, καί πο­ρευ­ό­με­νοι πρός τό Πά­σχα, δέν παύ­ου­με ἀ­πό τό νά συ­νει­δη­το­ποι­οῦ­με, ὅ­τι αὐ­τή ἡ πο­ρεί­α δέν εἶ­ναι πα­ρά μί­α ἀ­νε­ξά­ντλη­τη ἀ­νο­δι­κή κλί­μα­κα ἀ­πο­κτή­σε­ως τῶν ἀ­ρε­τῶν. Ὅπως ὁ Θεός εἶναι ἄπειρος ἔτσι καί ἡ δυνατότητα πού ἔχουμε ὅλοι οἱ ἄνθρωποι νά Τόν συναντήσουμε καί νά ἑνωθοῦμε μέ Αὐτόν εἶναι ἀπεριόριστη. Ἄλλωστε ἡ ἀρετή δέν ἔχει ὅρια, σύμφωνα μέ τόν ἅγιο Γρηγόριο Νύσσης, καί κάθε ἄνθρωπος μπορεῖ νά ἐπιδιώξει τήν ἀρετή.

8259 - Γέροντας Γεώργιος Καψάνης: «Ο Μοναχός πρέπει να έχει το βιβλίο της Κλίμακας κάτω από το προσκέφαλό του»

«Απευθύνεται σε κάθε Χριστιανό,
γιατί κάθε Χριστιανός πρέπει να είναι αγωνιστής και ασκητής»
Του Β. Χαραλάμπους,  θεολόγου
Ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Καψάνης, μιλώντας στην Τράπεζα της Μονής του Οσίου Γρηγορίου του Αγίου Όρους το έτος 2006, μίλησε για τον Άγιο Ιωάννη της Κλίμακος.  Ο σπουδαίος αυτός ασκητικός λόγος του Αγίου Ιωάννου της Κλίμακος «του  Ηγουμένου των εν τω Σινά όρει μοναχών, ον και απέστειλε τω αββά Ιωάννη τω ηγουμένω της Ραϊθού, προτραπείς παρ’ αυτού συντάξαι» είναι όντως μεγάλος θησαυρός για κάθε μοναχό και γενικότερα για κάθε Χριστιανό.

8258 - Δύο ομιλίες για τον Άγιο Πορφύριο τον Καυσοκαλυβίτη

Έλαβα και σας προωθώ: 
"Σεβαστοί και αγαπητοί μας φίλοι, χαίρετε πάντοτε εν Κυρίω. Συνεχίστε ακλόνητοι το πανάγιον έργο σας προς δόξαν Θεού και προς σωτηρίαν του ποιμνίου. Θέλαμε ταπεινά να σας παρακαλέσουμε να αρχίσετε το συντομότερο, προς δόξαν του προστάτου μας αγίου Πορφυρίου, να ανακοινώνετε ότι την Πέμπτη 14 Απριλίου και ώρα 6:30 το απόγευμα εις τον Ιερό Ναό του αγίου Γεωργίου Πανοράματος Θεσσαλονίκης, η κυρία Αθηνά Σιδέρη, κοινωνική λειτουργός και πνευματικοπαίδι του αγίου Πορφυρίου, θα μιλήσει για τον άγιο Πορφύριο, καλεσμένη των ιερέων του ναού και του Καθηγητή της Θεολογικής Σχολής Δημητρίου Τσελεγγίδη.
Τέλος, την Παρασκευή 15 Απριλίου και ώρα 9 το πρωί εις τον Ιερό Ναό των Παμεγγίστων Ταξιαρχών Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης, θα ξαναμιλήσει η κυρία Αθηνά Σιδέρη για τον άγιο Πορφύριο, καλεσμένη των ιερέων του ναού, με την άδεια του Παναγιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλονίκης κ.κ. Ανθίμου.

8257 - Άγιος Καλλίνικος της Τσερνίκα (†1868)
Αγιορείτης Άγιος
Μνήμη 11 Απριλίου