Παρασκευή, 8 Απριλίου 2016

8245 - Εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους

Του Ηλία Προύφα
Λαμπρός ο εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου που πραγματοποιήθηκε χθες στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους, σύμφωνα με το Αγιορείτικο (παλαιό) ημερολόγιο.
Την παραμονή και σύμφωνα με το Αγιορείτικο τυπικό πραγματοποιήθηκε Αγρυπνία ενώ την κυριώνυμο ημέρα της εορτής Πανηγυρική θεία λειτουργία και στη συνέχεια η Ιερά Μονή παρέθεσε εόρτιο τράπεζα.
Δείτε φωτογραφίες και βίντεο:

8244 - Παιδαγωγικός Λόγος των Αγίων Πορφυρίου και Παϊσίου για τους νέους. Ομιλία Γέροντα Παταπίου Καυσοκαλυβίτου στην Κρήτη

 
Ομιλία του γέροντα Παταπίου Καυσοκαλυβίτου της Ιεράς Καλύβης  του Αγίου Ακακίου των Καυσοκαλυβίων του Αγίου Όρους, εις το Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, την Κυριακή της Ορθοδοξίας 20-3-2016 με θέμα: «Παιδαγωγικός Λόγος των Αγίων Πορφυρίου και Παϊσίου για τους νέους». Τον γέροντα προλόγισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του Ἃγ. Όρους Ηρακλείου», Κωνσταντίνος Παγωνάκης και την ομιλία έκλεισε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. κ. Ειρηναίος.

8243 - Φωτογραφίες από το κτιτορικό μνημόσυνο στην Ιερά Μονή Φιλοθέου


8242 - Φωτογραφίες από τον εορτασμό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου


8241 - Ιερομόναχος Γεράσιμος Κουτλουμουσιανοσκητιώτης (1892 - 8 Απριλίου 1991)

Ο κατά κόσμον Γεώργιος Στόγιας γεννήθηκε στις 26.5.1892 στο χωριό Πληκάτι του όρους Γράμμου, σε υψόμετρο 1200 μέτρων, με πανύψηλα μυρωμένα έλατα και πεύκα, πηγές υδάτων πολλών και ωραίους δρυμούς. Το 1908 προσήλθε στην Καλύβη του Αγίου Γερασίμου του Νέου της ιεράς σκήτης Αγίου Παντελεήμονος – Κουτλουμουσίου προς εκμάθηση της αγιογραφίας. Γέροντας ήταν ο πρώτος υποτακτικός του Γέροντος Χατζη-Γιώργη († 1886) ενάρετος Αβράμιος († 1915) μετά της ευλαβούς συνοδείας του, που ήταν όλοι Βορειοηπειρώτες. Εκεί εκάρη μοναχός στις 9.2.1912, Κυριακή της Ορθοδοξίας.
Όπως αναφέρει σε επιστολή του της 9.6.1985 προς τον Δίκαιο Γέροντα Άνθιμο, τότε η σκήτη είχε ογδόντα πατέρες. Εδώ μαθήτευσε στην αυστηρή πνευματική ζωή, με τη γνωστή Χατζηγιωργιάτικη παράδοση, την ιεροψαλτική και την αγιογραφία. Την αγιογραφία έμαθε από τον παράδελφό του και κατόπιν δεύτερο Γέροντά του τον μοναχό Γεώργιο († 1938). Επί μία διετία έκανε κανονάρχης στο Κυριακό της σκήτης επί Δικαίου Στεφάνου.

8240 - Ο Πάτερ Μύρων στο Χιλιανδάρι, (γιαυτο κλαίω κι εγώ)