Τρίτη, 5 Απριλίου 2016

8226 - Υποδοχή Ιερού Τεμαχίου Τιμίου Ξύλου από την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου του Αγίου Όρους, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Μηνά Ηρακλείου


8225 - Προσκύνημα Ιερού λειψάνου της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας, από την Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους, στην Αθήνα

Ιερά Μητρόπολις Κηφισίας, Αμαρουσίου & Ωρωπού
Ιερός Ναός Αγίου Κοσμά του Αιτωλού Αμαρουσίου
Προσκύνημα Ιερού λειψάνου της Αγίας Αναστασίας της Ρωμαίας από την Ιερά Μονή Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους.
Από Σάββατο 9 Απριλίου έως και Κυριακή 17 Απριλίου τίθεται σε παλλαϊκή προσκύνηση από τις 7.00 το πρωί έως τις 9.00 το βράδυ.
Καθημερινά θα τελούνται όλες οι ακολουθίες και η παράκληση στην Αγ. Αναστασία τη Ρωμαία.

8224 - Επιστημονικό Συνέδριο για τον Ευγένιο Βούλγαρη στα Ιωάννινα


Η πνευματική κίνηση στα Ιωάννινα τον 18ο αιώνα 
με επίκεντρο το έργο του Ευγένιου Βούλγαρη

Από το Άγιον Όρος συμμετέχει στο Συνέδριο ο μοναχός Πατάπιος Καυσοκαλυβίτης με θέμα: «Ο Ευγένιος Βούλγαρης Σχολάρχης της Αθωνιάδος (1753-1759) και οι πνευματικές ζυμώσεις στο Άγιον Όρος κατά τον 18ον αιώνα».

Το Συνέδριο διοργανώνουν στα Ιωάννινα την Παρασκευή 8 και το Σάββατο 9 Απριλίου η Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών και το Ίδρυμα Μελετών Ιονίου και Αδριατικού Χώρου, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 300 χρόνων από τη γέννηση του Ευγενίου Βούλγαρη, κορυφαίου Διδασκάλου του Γένους.

8223 - Γέροντας Σωφρόνιος για την προσευχή «Πάτερ ημών»

Μία κυρία στο Παρίσι πριν από λίγα χρόνια μου έλεγε ότι δεν τολμούσε να απαγγείλει την προσευχή αυτή μετά τα λόγια «ελθέτω η Βασιλεία Σου». Φοβόταν τόσο πολύ ώστε αν έλεγε στον Θεό έντιμα, «γεννηθήτω το θέλημά Σου», τότε όφειλε να δεχθεί «όλα όσα συμβαίνουν στη ζωή» με την ετοιμότητα να τα υπομένει χωρίς γογγυσμό, χωρίς μικροψυχία και τα παρόμοια.
Πρόσφατα ένα άλλο πλάσμα μου έλεγε ακριβώς τα ίδια λόγια με σένα, σχετικά με το «και άφες ημίν... ως και ημείς αφίεμεν τοις οφειλέταις ημών».
Ο ίδιος όμως θεωρώ ότι, αν εμείς λέγαμε μόνο τις δύο πρώτες λέξεις της προσευχής αυτής, δηλαδή Πάτερ ημών, αντιλαμβανόμενοι το βαθύ τους νόημα, τότε όλη μας η ζωή σε όλα τα επίπεδα και τις εκδηλώσεις της θα άλλαζε ριζικά. Αν εγώ είμαι υιός τον άναρχου Πατρός, σημαίνει ότι βρίσκομαι έξω από την εξουσία του θανάτου, σημαίνει ότι δεν είμαι δούλος αλλά κύριος, κατ’ εικόνα της κυριότητος του ίδιου του Θεού, σημαίνει ότι αυθεντικά είμαι ελεύθερος με τη μοναδικά αληθινή έννοια της ελευθερίας.

8222 - Γέροντος Σωφρονίου Σαχάρωφ: Βίος του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου σε ηχητική απόδοση (μέρος 27ο)


Βίος του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου μέρος 27ο. 
Ανάγνωση από το ομώνυμο βιβλίο του Αρχιμανδρίτου Σωφρονίου Σαχάρωφ, εκδ. Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Έσσεξ Αγγλίας.
Η ηχογράφηση έγινε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού.
Διαβάζει η κυρία Όλγα Κοκκίνου. Περισσότερα
     
Προηγούμενα:

8221 - «Η ζωή μου κοντά στον Γέροντα Ιωσήφ». Ομιλία Αρχιμ. Εφραίμ

 
Εκδήλωση με Ομιλητή τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντα Εφραίμ, διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φίλων του Αγίου Όρους.
Η ομιλία του Γέροντα Εφραίμ πραγματοποιήθηκε στην στην Αίθουσα της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αθηνών, και είχε θέμα: «Η ζωή μου κοντά στον Γέροντα Ιωσήφ τον Βατοπαιδινό».