Δευτέρα, 4 Απριλίου 2016

8220 - Φωτογραφίες από τα εγκαίνια της έκθεσης «Άθως. Άγιον Όρος». Афон, Святая Гора.


Εγκαινιάστηκε σήμερα στη Μόσχα, στο κτήριο της Κρατικής Δούμα, η έκθεση «ΑΘΩΣ. Το Άγιον Όρος», αφιέρωμα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας στη χιλιόχρονη παρουσία Ρώσων μοναχών στο Άγιον Όρος (1016-2016).
Οι φωτογραφίες είναι από τις ρωσικές σελίδες:

8219 - Γέροντας Εφραίμ Βατοπαιδινός: Ο Σταυρός η κληρονομία των χριστιανώνΟ Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου Γέροντας Εφραίμ ομιλεί στον Γ΄ Κατανυκτικό Εσπερινό στην Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, έχοντας ως θέμα το μυστήριο του Σταυρού στη ζωή της Εκκλησίας.

8218 - Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως στο Σιμωνοπετρίτικο Μετόχιο του Αγίου Χαραλάμπους Θεσσαλονίκης

 Στο ιερό μετόχιο του Αγίου Χαραλάμπους ιερούργησε ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Γέροντας Ελισαίος την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως.
   Η παρουσία του Γέροντα Ελισαίου πραγματοποιήθηκε εξ αφορμής προσκλήσεως του από τον Σεβασμιωτάτο Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνο να είναι ομιλητής στον Κατανυκτικό Εσπερινό της Γ΄Κυριακής των Νηστειών.
Δείτε φωτογραφίες εδώ: http://www.pemptousia.gr

8217 - Ο Προηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιβήρων Αρχιμ. Βασίλειος στην Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας

Κατόπιν προσκλήσεως τοῦ Σεβασμιωτάtου Μητροπολίτου Μαρωνείας καί Κομοτηνῆς κ. Παντελεήμονος ὁ Πανοσιολογιώτατος Ἀρχιμανδρίτης Βασίλειος, Προηγούμενος τῆς Ἱερᾶς Μονῆς Ἰβήρων τοῦ Ἁγίου Ὄρους, ὡμίλησε τό ἀπόγευμα τῆς Γ΄ Κυριακῆς τῶν Νηστειῶν κατά τήν διάρκειαν τοῦ Κατανυκτικοῦ ἑσπερινοῦ σημειώσας τήν δύναμιν τοῦ Τιμίου καί Ζωοποιοῦ Σταυροῦ στή ζωή τῶν Χριστιανῶν.
Τήν πρωΐαν τῆς Δευτέρας, 4ης Ἀπριλίου 2016, ὁ Πανοσιολογιώτατος Προηγούμενος ὡμίλησε κατά τήν Ἰερατικήν Σύναξιν ὅπου ἐρμήνευσε σημαντικές στιγμές τῆς Θείας Λειτουργίας καί κατόπιν ἐξῆρε τό ἔργον τῶν Ἱερέων τῆς ἀκριτικῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως, ἐν συνεχείᾳ δέ μετέβη μετά τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου στό Μουσικό Σχολεῖο ὅπου ἀνέπτυξε σύγχρονες σκέψεις γιά τήν νεολαῖα καί τή σχέση πού πρέπει νά ἔχει μέ το Θεό – Πατέρα καί τήν Ἐκκλησία, ἐνῶ εὐχήθηκε γιά τίς ἐγγίζουσες ἅγιες ἡμέρες.

8216 - Ομιλία του π. Χριστοφόρου Ιβηρίτη στο Κορδελιό

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβας χοροστάτησε, την Κυριακή 3 Απριλίου 2016,  στον Δ΄ Κατανυκτικό Εσπερινό ο οποίος τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Ελευθερίων –Κορδελιού.
Τη διακονία του λόγου είχε ο π. Χριστοφόρος από την Ιερά Μονή των Ιβήρων του Αγίου Όρους.
Ο π. Χριστοφόρος, μεταφέροντας την ασκητική παράδοση του Αγιωνύμου Όρους και την αγιασμένη μοναχική εμπειρία μίλησε για την εκούσια  άρση του Σταυρού, η οποία πραγματώνεται μέσα από τους σωματικούς κόπους και τη βίωση της ταπείνωσης στην πράξη.

8215 - Ηγούμενος Εσφιγμένου: «Μετάβασις από την ελπίδα εις την βεβαιότητα της Αναστάσεως»

Στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στα Χανιά, τελέστηκε ο Δ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Δαμασκηνού, συμπροσευχούμενων του Πρωτοσυγκέλλου Αρχιμ. Δαμασκηνού Λιονάκη, του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους Αρχιμ. Βαρθολομαίου, του Αρχιμ. Αποστόλου Τότσκα, του Αρχιμ. Ιερεμίου Χλιαρά, του Ιερομονάχου π. Ιωακείμ Γιακουμάκη, του οικείου Εφημερίου Πρωτ. Στυλιανού Θεοδωρογλάκη, του Συνεφημερίου Πρωτ. Ευτυχίου Πετράκη, του Πρωτ. Μιχαήλ Μπακατσάκη, του Πρωτ. Εμμανουήλ Τζατζάνη, του Πρωτ. Νικολάου Νερατζάκη, του Πρωτ. Ιωάννου Μαστοράκη, του Πρεσβ. Νικολάου Γιαννακουδάκη, του Πρεσβ. Αργυρίου Τερζή, του Πρεσβ. Ιωάννου Κουκουράκη, των διακόνων π.Ευαγγέλου Γενάρη και π. Δημητρίου Δερμιτζάκη, του Οσιωτάτου αδελφού Νικηφόρου Μοναχού και πλήθους ευσεβών προσκυνητών.

8214 - Ομιλία του Αγιορείτη γέροντα Νίκωνα στην Ι.Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλαδοράχης στη Φλώρινα (βίντεο-φωτογραφίες)

Το Σάββατο 2 Απριλίου 2016 στην ιερά μόνη Κοιμήσεως Θεοτόκου Κλαδοράχης μετά τον Εσπερινό ακολούθησε ομιλία από τον Αγιορείτη Γέροντα Νίκωνα της Νέας Σκήτης Αγίου Όρους με θέμα: «Πώς να σώσουμε αυτούς που αγαπάμε», παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτη Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας κ.κ Θεόκλητου.
Πλήθος πιστών παρευρέθηκε στον Εσπερινό και παρακολούθησε την ομιλία του Γέροντος Νίκωνα.

8213 - Νέα μουσική έκδοσις της Ιεράς Μονής Οσίου Γρηγορίου Αγίου Όρους.


να συνοπτικό, συγκροτημένο καί μπεριστατωμένο μουσικό βιβλίο, τό ποο περιέχει παντα τά ψαλλόμενα μέλη τς γιορειτικς γρυπνίας κατά τήν τάξι καί παράδοσι το ερο θωνος.
Τό βιβλίο θά εἶναι διαθέσιμο ἀπό τέλος Ἀπριλίου καί θά διατίθεται ἀποκλειστικά ἀπό τήν Ἱερά Μονή.
30% ἔκπτωση σέ βιβλιοπωλεία, Ἱερές Μονές & Ἱερούς Ναούς.
Παραγγελίες ΜΟΝΟ στό email imgekdoseis@gmail.com ἤ στο Φάξ 23770 23671.

8212 - Μοναχός Σάββας Αγιοπαντελεημονίτης (1903 - 4 Απριλίου 1992)

Γεννήθηκε στην Κάλυμνο το 1903 από φτωχούς, ευσεβείς και πολύτεκνους γονείς. Από μικρός ήταν ένας παιδαριογέροντας για τη σοβαρότητα, σεμνότητα και ταπεινότητά του. Από μικρός είχε αγγελοφάνειες. Εργάσθηκε στο τσαγκαράδικο του πατέρα του και στα καράβια. Νέος εισήλθε στο εξομολογητήριο του όσιου Σάββα († 1948) στη μονή των Αγίων Πάντων. Η εξομολόγησή του αυτή αποτέλεσε σημαντικό σταθμό στη ζωή του. Προσπαθούσε να μιμηθεί τον όσιο Γέροντά του στη νηστεία και την προσευχή. Έμεινε χρόνια κοντά του και θαύμασε τη ζωή του, που τον επηρέασε βαθιά και στη δική του.
Το 1940 με την ευχή κι ευλογία του οσίου Σάββα πήγε στην ιερή Πάτμο. Ο μακάριος Γέροντας Αμφιλόχιος Μακρής († 1970) τον τοποθέτησε στην περιοχή Κουβάρι και τον έκειρε μοναχό με τ’ όνομα Νικηφόρος. Η ασκητική του ζωή εντάθηκε. Αγρυπνία, προσευχή, νηστεία, μετάνοιες, δάκρυα. Κυρίως δάκρυα ήταν γεμάτη όλη η ζωή του. Έμεινε εκεί περίπου μία εικοσαετία κι όσοι τον γνώριζαν μιλούν με τα καλύτερα λόγια για την οσιότητά του, την κατάνυξη, την υπακοή του στον Γέροντα Αμφιλόχιο.

8211 - Μοναχός Αγάπιος Καυσοκαλυβίτης (1883 - 4 Απριλίου 1962)

Στην Πέτρα των Σαράντα Εκκλησιών της Α. Θράκης γεννήθηκε το 1883, ο κατά κόσμον Γεώργιος Στάθογλου του Γεωργίου και της Δούκαινας. 
Στο Άγιον Όρος ήλθε το 1902. 
Μοναχός εκάρη στην Καλύβη του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της σκήτης των Καυσοκαλυβίων από τον ιερομόναχο Αγάπιο τον Πνευματικό († 1919) το 1906.
Επρόκειτο περί μονάχου λίαν ευλαβούς και προθύμου. Κατά παραχώρηση Θεού πειράχθηκε από δαιμόνιο και κλείσθηκε στον Πύργο της Μ. Λαύρας.

8210 - Το Άγιο Όρος στον κατάλογο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. 4 Απριλίου 1988.

«Ορθόδοξο πνευματικό κέντρο από το 1054, το Όρος Άθως απολαμβάνει καθεστώς αυτονομίας από την εποχή του Βυζαντίου. Το «Άγιο Όρος», η είσοδος στο οποίο είναι απαγορευμένη σε γυναίκες, έχει επίσης αναγνωρισθεί ως τοπίο καλλιτεχνικής αξίας. Η διαρρύθμιση των μοναστηριών (σύνολο 20, στα οποία κατοικούν περίπου 1400 μοναχούς) έχει επηρεάσει μονές πολύ μακρινές (όπως αυτές της Ρωσίας) και η σχολή αγιογραφίας τους έχει επηρεάσει σημαντικά την ιστορία της ορθόδοξης τέχνης», αυτά γράφει για το Άγιο Όρος η επίσημη ιστοσελίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ[1] με αφορμή την ένταξη, στις 4 Απριλίου 1988, του Αγίου Όρους στα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

8209 - ΑΘΩΣ. Το Άγιον Όρος. Афон, Святая Гора. Έκθεση φωτογραφιών και χαλκογραφιών στην Κρατική Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας

Ο άγιος Παντελεήμων
(χαλκογραφία, Άγιον Όρος 1836, 
χαράκτης: Θεόφιλος μοναχός)
Μονή Βατοπαιδίου.
Τα μέλη της Προκαταρκτικής
Διορθοδόξου Επιτροπής
(8-23 Ιουνίου 1930)
Σήμερα, Δευτέρα 4 Απριλίου, εγκαινιάζεται στη Μόσχα, στο κτήριο της Κρατικής Δούμα, η έκθεση «ΑΘΩΣ. Το Άγιον Όρος», αφιέρωμα της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας στη χιλιόχρονη παρουσία Ρώσων μοναχών στο Άγιον Όρος (1016-2016).
Η έκθεση αποτελεί ταυτόχρονα τη συμβολή της Κρατικής Δούμα στο παραπάνω ιωβηλαίο καθώς και στις εκδηλώσεις του έτους 2016, αφιερωμένου στις σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας.

8208 - Με επισημότητα υποδέχθηκε ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου Νέας Ιωνίας, τμήμα Τιμίου Ξύλου από την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους


8207 - Αγιορείτες Άγιοι εορτάζοντες την 4η Απριλίου