Κυριακή, 3 Απριλίου 2016

8206 - Τριάντα φωτογραφίες-ζωή στον ιερό Άθωνα…

     Οι εκδόσεις Εν Πλω και η Αγιορειτική Εστία, με χαρά παρουσιάζουν στη Θεσσαλονίκη το βιβλίο του Αρχιμανδρίτη Πορφυρίου Μπατσαρά, Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Βεροίας, με τίτλο «γιαυτό κλαίω και εγώ…».
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
– Αρχιμανδρίτης Πορφύριος Μπατσαράς, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τιμίου Προδρόμου Βεροίας
– Βασίλειος Αργυριάδης, Επιμελητής Εκδόσεων – Θεολόγος
– Ιωάννης Παπαδόπουλος, Θεολόγος
«Μαζευτήκαμε σχεδόν όλοι. Ο παπα Σίμων στο κρεββάτι των ασθενών, στο νοσοκομείο, και του διαβάζαμε την Ακολουθία εις ψυχορραγούντα. Κύριε, Ιησού Χριστέ, ανάπαυσον τον δούλον σου Σίμωνα ιερομόναχον, σε κάθε τροπάριο, και αυτός έκαμνε τον σταυρό του. Τελείωσαν τα τροπάρια, διάβασε ο παπαΘανάσης και την ευχή και έφυγε. Δεν καταλάβαμε το πως.

8205 - Ιερομόναχος Νεόφυτος Βατοπεδινός Β’ (1876 - 3 Απριλίου 1967)

Ο κατά κόσμον Αγαθάγγελος Θεοχαρούδης του Δημητρίου και της Αναστασίας γεννήθηκε το 1876 στο Γομάτι Χαλκιδικής. Προσήλθε το 1892 στο ωραίο και αρχαίο Βατοπεδινό Κελλί του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Προκοπίου, όπου θησαυριζόταν το χέρι του. Εκάρη μοναχός το 1899 από τον Γέροντα Νεόφυτο τον Α’. Χειροτονήθηκε διάκονος το 1907 και πρεσβότερος το 1909.
Υπήρξε άριστος, διακριτικός και φημισμένος Πνευματικός. Τον καλούσαν συχνά στη Χαλκιδική προς εξομολόγηση των πιστών. Σε κανέναν άλλο Πνευματικό δεν πήγαιναν τόσοι πολλοί να εξομολογηθούν. Γράφει ο Γέροντας Γαβριήλ Διονυσιάτης στο περίφημο Λαυσαϊκόν του: «Προΐσταται ως Γέρων ο καλοκάγαθος και ευλαβής πνευματικός Νεόφυτος ιερομόναχος κατ’ έτος καλούμενος προς εξομολόγησιν εις την γείτονα Χαλκιδικήν όθεν κατάγεται, διεδέχθη εν τη διακονία ταύτη έτερον διάσημον πνευματικόν εκ των αυτών Βατοπεδινών Κελλίων τον Νεόφυτον και αυτόν καλουμενον, μνήμην δικαίου μετ’ εγκωμίων καταλιπόντα εις τα πλησιόχωρα μέρη και τοις αγιορείταις πατράσι».

8204 - Ο Πανάγιος Σταυρός

Ο πανάγαθος Θεός μας εχάρισε πολλά. Μα ένα από τα μεγαλύτερα χαρίσματά Του είναι το σημείο του Σταυρού.
Με τον Σταυρό ευλογούμε τα άχραντα μυστήρια.
Με τον Σταυρό ανοίγουμε τον Παράδεισο.
Με τον Σταυρό διώκομε τους δαίμονες. Και τους κατακαίομε.
Μα πρώτα πρέπει εμείς να έχομε το χέρι μας καθαρό από αμαρτίες και αμόλυντο. Τότες αν κάνουμε το Σταυρό, κατακαίεται ο διάβολος και φεύγει. Μα αν είμαστε μολυσμένοι με αμαρτίες, δεν πιάνεται ο σταυρός που κάνομε. Λοιπόν, αδελφοί μου, ή τρώτε ή πίνετε κρασί, ή νερό, ή περιπατείτε, ή δουλεύετε, να μην σας λείπει ο σταυρός από το χέρι σας.