Παρασκευή, 1 Απριλίου 2016

8195 - Αρχιμ. Πρόδρομος Ηγούμενος Ιεράς Μονής Μεγίστης Λαύρας: «Αγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, φως στο σκοτάδι του σύγχρονου κόσμου»

 

8194 - Ιερομόναχος Φιλόθεος Γρηγοριάτης: «Η πνευματική μας ασθένεια και η αγάπη του Θεού εις την εν Χριστώ πίστιν και ζωήν»

 

8193 - Λυκόφως, απόψε, στις Καρυές του Αγίου Όρους

Ιερά Σκήτη Αγίου Ανδρέα.Φωτογραφία του Доситеј Хиландарац πριν λίγες ώρες (http://svetogorac.blogspot.gr)

8192 - Στο Περιβόλι της Παναγιάς

8191 - Ιερομόναχος Φιλήμων Σταυρoνικητιανός: «Ο άγιος Γρηγόριος Παλαμάς για την τακτική προσέλευση στη Θεία Μετάληψη»

 
Ο Ιερομόναχος Φιλήμων Σταυρoνικητιανός μιλάει στον Kατανυκτικό Εσπερινό της Β΄ Κυριακής των Νηστειών κατά την οποία η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του αγίου Γρηγορίου του Παλαμά. Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων με τίτλο «Φώτεια», που διοργάνωσε ο Ιερός Ναός Αγίου Φωτίου Θεσσαλονίκης.

8190 - Μοναχός Ηλίας Καρυώτης (1907 - 1 Απριλίου 1994)

Ο κατά κόσμον Ηλίας Αποστολίδης του Σωτηρίου και της Κωνσταντινιάς γεννήθηκε στο Γκιουρέ Κορυτσάς της Β. Ηπείρου το 1907. Προσήλθε στο Άγιον ’Όρος το 1918 κι εκάρη μοναχός στο Κουτλουμουσιανό Κελλί των Είσοδίων της Θεοτόκου στις Καρυές το 1922. Στο Κελλί αυτό έμεναν πατέρες από τη Μυτιλήνη: ο Δαμιανός († 1939), ο Κοσμάς († 1940) και ο Δαμιανός († 1946). Ήταν φιλότιμος, φίλεργος και φιλάδελφος, όπως και οι Γεροντάδες του.
Ο Γέροντας Ηλίας ήλθε στο Περιβόλι της Παναγίας μας μόλις ένδεκα ετών. Δεν βγήκε ποτέ στον κόσμο, παρά στο τέλος της ζωής του, από μεγάλη ανάγκη. Τον πήγανε οι υποτακτικοί του στο νοσοκομείο, στους θεράποντες ιατρούς. 
Είχε μεγάλη ευλάβεια στην Παναγία. Προαισθάνθηκε το τέλος του και το είπε στους συνοδούς του: «Την ημέρα της Παναγίας, του Ακαθίστου, θα φύγω». 
Έτσι κι έγινε.

8189 - Ο άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης και ο σύγχρονος άνθρωπος


Ο Καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ Συμεών Πασχαλίδης μιλάει στην Ημερίδα με τίτλο: «Ο Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης και ο σύγχρονος άνθρωπος», που διοργάνωσε το Εκκλησιαστικό Λύκειο Νεαπόλεως. Θέμα της εισηγήσεως είναι: «Περί των Αγίων του Θεού».

8188 - Η αληθινή ιστορία και η μυστική ζωή του Αγίου Όρους (Γέροντας Εφραίμ, Προηγούμενος Ι.Μ. Φιλοθέου)Ο Γέρων Εφραίμ Φιλοθείτης περιγράφει την αληθινή ιστορία και την μυστική ζωή του Αγίου Όρους, του ευλογημένου ασκητικού τόπου που σκεπάζει η χάρις της Υπεραγίας Θεοτόκου.