Τετάρτη, 30 Μαρτίου 2016

8179 - Κυριακή της Ορθοδοξίας 2016 στο Δοχειάρι. Ένα ξεχωριστό βίντεο.

Του Ηλία Προύφα
Με τη δέουσα λαμπρότητα και ιεροπρέπεια εορτάσθηκε η Κυριακή της Ορθοδοξίας στην Ιερά Μονή Δοχειαρίου Αγίου Όρους.
    Παρουσία αρκετών προσκυνητών που συνέρρευσαν στο αγαπημένο τους Δοχειάρι πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη Θεία λειτουργία  ενώ με το πέρας αυτής τελέστηκε το κτητορικό μνημόσυνο και στην συνέχεια ακολούθησε η λιτάνευσις των Ιερών Εικόνων γύρω από την Ιερά Μονή.

8178 - Το μυστικό της νοστιμιάς των φαγητών στο Άγιο Όρος

Ρωτούν οι προσκυνητές γιατί τα φαγητά στο Όρος είναι πάντα τόσο νόστιμα, ακόμη και τα αλάδωτα.
Ένας γέροντας μου είπε επειδή βάζουμε μέσα ένα απαραίτητο συστατικό, «αγάπη»!
Άλλος λέει ότι τούς αφήνουμε πρώτα να...πεινάσουν καλά!
Άλλος μιλά για την ευλογία της Παναγίας!
Νομίζω ότι το πιο σημαντικό είναι η καλή διάθεση με την οποία έρχονται οι άνθρωποι ἐδῶ και τα βλέπουν όλα άμορφα!
Τότε ο αγαθός λογισμός μας, υποχρεώνει το Θεό και τα ΚΑΝΕΙ όλα όμορφα
Και όλοι τότε είμαστε ευτυχισμένοι, ακόμη κι αν «πιάσει» λίγο το φαγητό!

8177 - Μοναχός Χριστόφορος Κουτλουμουσιανοσκητιώτης (1874 - 30 Μαρτίου 1953)

Το 1874 γεννήθηκε στο Χελυδόριο Κορινθίας. Μικρός έμεινε ορφανός. Νέος πήγε στην Αθήνα για να εργασθεί. Το Πάσχα του 1898 μετέβη στα Ιεροσόλυμα για προσκύνημα και κατόπιν ήλθε στο Άγιον ’Όρος. Το 1900 εκάρη μοναχός στη μονή Κουτλουμουσίου. Το επόμενο έτος τον κάλεσε ο Πατριάρχης Ιωακείμ ο Γ’ στα Πατριαρχεία για να βοηθήσει στη γραμματεία. Το 1911 ήλθε στη σκήτη μας, του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Παντελεήμονος του Ιαματικού, στην Καλύβη του Αγίου Αθανασίου του Μεγάλου.
Διακρίθηκε για την ολοσχερή αφοσίωσή του στον μοναχισμό και στις παραδόσεις της Εκκλησίας μας. Ήταν πάντοτε συνεπής στα μοναχικά του καθήκοντα, φιλόθεος, φιλάγιος και φιλάρετος. Αναφέρει με συγκίνηση θαύματα που του έκανε ο Θεός διά των αγίων του κι εσώθη από βέβαιο θάνατο δύο φορές και από οδυνηρές ασθένειες. Είχε αγωνία για τη σωτηρία των συνανθρώπων του. Προς τούτο είχε τακτική αλληλογραφία με πολλούς. Ήταν στο έπακρον ελεήμων. Λέγεται πως και το λουκούμι το κόβε στα τέσσερα στους επισκέπτες του. Εκούσια πτωχός.

8176 - Ομιλία του Ιερομονάχου Ανθίμου Αγιοπαυλίτη στη Θεσσαλονίκη

.
Ομιλητής στον Γ΄ Κατανυκτικό Εσπερινό την Κυριακή 27 Μαρτίου 2016, στον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων -χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ. Βαρνάβα- ήταν ο π. Άνθιμος Αγιοπαυλίτης, ο οποίος αναφέρθηκε στο ζωτικής σημασίας θέμα της προσευχής, όπως αυτό παρουσιάζεται στη ζωή   και στα έργα του Ησυχαστή Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά.

8175 - Εικόνα της Γοργοϋπηκόου, του 10ου αιώνα, επέστρεψε μετά από 70 χρόνια


 Γράφτηκε από: Romfea.gr
Στο Μουσείο «Τσάρσκογιε Σελό» επέστρεψε μετά από 70 χρόνια, η εικόνα της Παναγίας της Γοργουπηκόου. Η Εικόνα της Παναγίας είχε εξαφανιστεί από τις συλλογή του Μουσείου, κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Πατριωτικού Πολέμου και θεωρήθηκε ότι είχε χαθεί για πάντα.
Ωστόσο, όλα αυτά τα χρόνια την θαυματουργή εικόνα, διέσωσε μια οικογένεια από την Γερμανία την οποία είχε κληρονομήσει από τον πατέρα τους. «Όταν είδαμε την επιγραφή στη πίσω πλευρά, για εμάς, σημαντικό ήταν να μάθουμε από πού είναι η εικόνα, και εν τέλει να επιστρέψει εκεί που ανήκει» ανέφερε ο Γαβριήλ Ντέμινγκ από την Γερμανία.