Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2016

8142 - Ξημερώνει διπλή γιορτή

ΕΘΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ
Ο ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ
Βημόθυρα
Ιερό Χιλιανδαρινό Κελλί Μαρουδά
Έργο Γεωργίου Μητροφάνοβιτς, 1653/4


8141 - Το Τίμιο Ξύλο από την Ιερά Μονή Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους στην Αθήνα. Ομιλίες των Ηγουμένων των Ιερών Μονών Σίμωνος Πέτρα και Κουτλουμουσίου

Η Ιερά Μητρόπολις Νέας Ιωνίας & Φιλαδελφείας Υποδέχεται το Τίμιο και Ζωοποιό Ξύλο εκ της Ιεράς Μόνης Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Καλογραίζης από 25 Μάρτιου έως 4 Απριλίου 2016
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΙΕΡΩΝ ΑΚΟΛΟΥΘΙΩΝ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 25 ΜΑΡΤΙΟΥ
  18:00: Υποδοχή του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας κ.κ. Γαβριήλ, του Ιερού Κλήρου, των Τοπικών Αρχών και του ευσεβούς Λαού στη συμβολή των οδών Βυζαντίου και Ζωοδόχου Πηγής. Πορεία προς τον Ιερό Ναό.

8140 - Υποδοχή Παναγίας Παραμυθίας στον Ι.Ν. Ευαγγελισμού ΕυόσμουΣήμερα Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016 στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Ευαγγελισμού Ευόσμου Θεσσαλονίκης, ο Καθηγούμενος της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Πανοσιολ. Αρχιμ. κ. Εφραίμ θα συνοδεύσει αντίγραφο της Ιεράς Εικόνος της Παναγίας Παραμυθίας, το οποίο θα τεθεί σε προσκύνηση του ευσεβούς πληρώματος της Εκκλησίας.
Η υποδοχή της Εικόνας θα πραγματοποιηθεί στον Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στις 18.00 και ακολούθως θα τελεστεί Πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός, προεξάρχοντος του επιχώριου Μητροπολίτου, Σεβ. κ. Βαρνάβα. Κατά τον Εσπερινό θα μιλήσει καταλλήλως ο Πανοσιολ. Καθηγούμενος με επίκαιρο θέμα.

8139 - Μαρτυρία του αγίου Παϊσίου και του αγίου Αρσενίου για το κρυφό σχολειό

Τι ξέρουν οι Κορεάτες που εμείς οι Έλληνες αγνοούμε; Ο Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης θεωρούσε ως το καλύτερο θρησκευτικό βιβλίο που γράφτηκε μετά το 1821 το έργο του Αγιορείτη μοναχού π. Παϊσίου (1924-1974) -πλέον Αγίου Παϊσίου – που πρωτοκυκλοφόρησε με τον τίτλο «Ο πατήρ Αρσένιος ο Καππαδόκης». (Μετά και τη δική του αγιοκατάταξη (1986), που βεβαίως προηγήθηκε του Αγίου Παϊσίου, κυκλοφορεί με τον τίτλο «Ο Άγιος Αρσένιος ο Καππαδόκης»). Το βιβλίο, που κυκλοφόρησε στα μέσα της δεκαετίας του ’70, αποτελεί έκδοση του Ησυχαστήριου Ευαγγελιστής Ιωάννης ο Θεολόγος, που βρίσκεται στη Σουρωτή Θεσσαλονίκης. Έχει κάνει πάρα πολλές επανεκδόσεις, ενώ έχει μεταφραστεί σε 11 ξένες γλώσσες – ανάμεσα σ’ αυτές και στην κορεατική!
Ο Πεντζίκης τόσο πολύ αγαπούσε το βιβλίο, που πάρα πολύ συχνά αναφερόταν σ’ αυτό. Πολλές φορές μάλιστα το χάριζε σε συνομιλητές του διανοούμενους, καλλιτέχνες, φοιτητές. Ένας πολύ γνωστός σκηνοθέτης μάλιστα ενδιαφέρθηκε να το μεταφέρει και στην οθόνη.

8138 - Το Άγιον Όρος και η Επανάσταση του 1821

8137 - Μοναχός Γερμανός Διονυσιάτης (1840 - 24 Μαρτίου 1924)

Γεννήθηκε στην Καρδίτσα της Θεσσαλίας το 1840. 
Διακρινόταν για τη μεγάλη του ταπείνωση. Γράφει περί αυτού ο ευλαβέστατος μο­ναχός Λάζαρος Διονυσιάτης († 1974): «Ούτος ο μακάριος Γερμανός είχεν έμφυτον εν τη καρδία του την αγίαν ταπείνωσιν και τα εξ αυτής συνακόλουθα χαρίσματα και αρετάς: πραότητα, ακακία, σεμνότητα και το παιδικόν και άπλαστον του χαρακτήρος του. Εκ νεαράς ηλικίας έπασχεν ο μακαρίτης από κήλην, η οποία τόσον είχεν εξογκωθή, ώστε όταν ήλθεν εις το νοσκομείον, ήτο ως εν καρπούζιον, δύο κιλών περί­που. Όμως δεν εμεμψιμοίρει, δεν εγόγγυζεν, αλλά διαρκώς εδόξαζε τον Θεόν και Τον ευχαριστούσε, διότι, έλεγε, δικαίως επαιδεύετο διά τας αμαρτίας του».
Μάλιστα το τέλος του ήταν θαυμαστό.

8136 - Ιερομονάχου Ισαάκ: Βίος και Λόγοι Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου σε ηχητική απόδοση (μέρος 25ο)

Βίος Γέροντος Παϊσίου του Αγιορείτου μέρος 25ο.

Ανάγνωση από το ομώνυμο βιβλίο του Ιερομονάχου Ισαάκ, εκδ. Iερό Ησυχαστήριο Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Μεταμορφώσεως Χαλκιδικής. 
Η ηχογράφηση έγινε στον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού. Διαβάζει η Νάταλι Αμάν. Περισσότερα

Προηγούμενα:
11ο12ο13ο14ο15ο16ο1718ο19ο20ό