Τρίτη, 1 Μαρτίου 2016

8040 - Το Άγιον Όρος
Σωτηρίου Γεώργιος, 
Το Άγιον Όρος. 
Αθήνα 1915Πηγή Αγιορειτική Βιβλιοθήκη

8039 - Ταξίδι στο Όρος. Ακουαρέλλες 26 Σέρβων καλλιτεχνών με θέμα το Άγιον Όρος.Ταξίδι στο Όρος. Ακουαρέλλες 26 Σέρβων καλλιτεχνών με θέμα το Άγιον Όρος. Θεσσαλονίκη 2006
Πηγή Αγιορειτική Πινακοθήκη: http://athosartarchive.blogspot.gr

8038 - Επί τη Χιλιετηρίδι του Αγίου Όρους Ακολουθία (963-1963)

ΕΠΙ Τῌ ΧΙΛΙΕΤΗΡΙΔΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ

ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ
Εὐλογήσαντος τοῦ ἱερέως, ὁ Προοιμιακός, καὶ τό· Μακάριος ἀνήρ. Εἰς δὲ τό· Κύριε ἐκέκραξα, ἱστῶμεν στίχους στ’, καὶ ψάλλομεν Στιχηρὰ Προσόμοια. Ἦχος δ΄. Ὡς γενναῖον ἐν Μάρτυσι.

Ἐκκλησία ἡ σύμπασα, χαρμοσύνως ἑόρτασον, αἶνον χαριστήριον Θεῷ ἄδουσα· ὅτι τὸ Ὄρος τὸ Ἅγιον, Ἄθως ὁ περίβλεπτος, τῆς ὁσίας ἀρετῆς, ὁ λειμὼν ὁ πανεύοσμος, ὡς ἀείφωτος, ἐν ἑλίξεσι χρόνων καὶ αἰώνων, πυρσὸς μέγας εὐσεβείας, τοῖς ἐν τῷ κόσμῳ προβάλλεται.

8037 - Φωτογραφίες από την πανήγυρη του Οσίου Συμεών του Μυροβλύτου στην Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου.

     Η Ιερά Μονή Χιλιανδαρίου εόρτασε τη μνήμη του κτίτορά της Οσίου Συμεών του Μυροβλύτου (†1199). Μετά τις εορτές των Εισοδίων της Θεοτόκου, της Παναγίας της Τριχερούσας και του Αγίου Σάββα του Α΄ των Σέρβων, η εορτή του Οσίου Συμεών είναι η τέταρτη σημαντική πανήγυρη για τη Λαύρα των Σέρβων.

8036 - Ιερομόναχος Γυμνάσιος Κολιτσιώτης (1899 - 1 Μαρτίου 1965)

Γεννήθηκε στο Βορνιτσένι της Ρουμανίας. Κατά κόσμον ονομαζόταν Γεώργιος Ιγκνάτ και ήταν ο μεγαλύτερος από τα οκτώ αδέλφια του. Το 1922 αναχώρησε για τη σκήτη Μάγκουρα και το επόμενο έτος εκάρη μοναχός. Το 1924 χειροτονήθηκε διάκονος για τον μεγάλο ζήλο που είχε για την Εκκλησία.
Μαζί με τον μικρό αδελφό του Δημήτριο, τον μετέπειτα Ιερομόναχο Διονύσιο (1909-2004), άνδρα μεγάλης αρετής, το 1926 ήλθαν στο Κελλί του Αγίου Γεωργίου της Καψάλας, όπου εκάρη μεγαλόσχημος και χειροτονήθηκε διάκονος. Κατόπιν πήγαν στο Κελλί του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Το 1930 χειροτονήθηκε πρεσβύτερος. Ζούσε με μεγάλη πενία και ευλάβεια. Στη συνέχεια πήγαν στο Κελλί του Αγίου Τύχωνος στην ίδια περιοχή της ησυχαστικής Καψάλας. Συνέχεια

8035 - Τι θα έλεγε σήμερα ο Άγιος Παΐσιος;

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος και ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Αγίου Αρσενίου Χαλκιδικής Γέρων Θεόκλητος περιγράφουν την αγία ζωή και διδασκαλία του Αγίου Παϊσίου του Αγιορείτου, δίνοντας με τον τρόπο αυτόν απαντήσεις του Αγίου σε ερωτήματα της εποχής μας. Περισσότερα

8034 - Καισαρίου Δαπόντε, Κανών περιεκτικός πολλών εξαιρέτων πραγμάτων

Ο Κωνσταντίνος, μετέπειτα Καισάριος Δαπόντες (1713/14 - 4 Δεκεμβρίου 1784) ήταν ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες στιχουργούς και χρονογράφους του 18ου αιώνα. Η πολυκύμαντη ζωή του Δαπόντε συνοδεύεται απ΄ένα εκπληκτικά πληθωρικό, ποικίλο και ενδιαφέρον συγγραφικό έργο. 
Γεννήθηκε στη Σκόπελο, όπου και πήρε τη βασική μόρφωση. Το 1753, απογοητευμένος από τα εγκόσμια αποφάσισε να ακολουθήσει τον μοναχικό βίο.Πήρε το όνομα Καισάριος και, αφού έζησε για τρία χρόνια στη νήσο Πιπέρι, απέναντι από τη Σκόπελο, και στη μονή Ευαγγελίστριας της Σκοπέλου, το 1757 ταξίδεψε στο Άγιο Όρος και προσεχώρησε στη Μονή Ξηροποτάμου.

8033 - Όσιος Αγάπιος μετά τεσσάρων οσίων

Αγιορείτες Άγιοι
Μνήμη 1 Μαρτίου