Κυριακή, 28 Φεβρουαρίου 2016

8028 - Η εφαρμογή «Βηματάρισσα», από την Πεμπτουσία, τώρα και στην Αγγλική γλώσσα

Όπως έχουμε πει πολλές φορές κατά το παρελθόν οι νηπτικοί πατέρες της Εκκλησίας μιλούσαν κυρίως μέσω αποφθεμάτων. Τα αποφθέγματα (σύντομες φράσεις που με λίγες λέξεις λένε πολλά) και οι μικρές αφηγήσεις από την ορθόδοξη πνευματική ζωή διαβάζονται ευχάριστα, δεν κουράζουν και μένουν στην μνήμη. 
Η Πεμπτουσία κατανοώντας την αξία αυτής της αλήθειας για το διαδίκτυο συνέστησε την εφαρμογή «Βηματάρισσα» για i-phones και για i-pads. 
Με την εφαρμογή «Βηματάρισσα» το κοινό θα μπορεί μέσα από τις παραπάνω συσκευές που έχουν σύνδεση στο διαδίκτυο να διαβάζει καθημερινά «ρήματα ζωής» και να ωφελείται πνευματικά.

8027 - Το κάψιμο της Σολομωνικής του Χαλκιδικιώτη

Η σπηλιά που αναφέρεται στο κείμενο
(Επί τη βάσει των σημειώσεων του αειμνήστου Υμνογράφου Γέροντος Γερασίμου Μικραγιαννανίτου, 
τις οποίες έθεσαν ευγενώς στη διάθεση μου οι υποτακτικοί του).
Σε κάποιο χωριό της Χαλκιδικής, ένας οικογενειάρχης χριστιανός, συνεργεία του διαβόλου, εγκατέλειψε τον εκκλησιασμό και την μετοχή στην χάρι των μυστηρίων, και ακολούθως, από περιέργεια στην αρχή, ασχολήθηκε με τούς μάγους και την μαγεία, έως ότου κατάντησε και ό ίδιος μάγος αργότερα, ασχοληθείς συστηματικώς με την «Σολομωνική», το ομώνυμο σατανοβιβλίο της οποίας του έγινε σύμβουλος και αχώριστος φίλος.
Παραχωρήσει Θεού και προς σωτηρίαν του, τον βρήκαν μεγάλες συμφορές.

8026 - Η παραβολή του Ασώτου Υιού. Ο Θεός είναι αγάπη (Ιερομονάχου Γρηγορίου, Ιερό Κουτλουμουσιανόν Κελλίον Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Άγιον Όρος)

Ο Ιησούς Χριστός με τη διδαχή και τη σταυρική Θυσία Του μας απεκάλυψε την αλήθεια για το Θεό Πατέρα. Επειδή «ο Θεός Πατέρας είναι ορατός μόνο στον κατά φύση Υιό Του».
Έτσι μας βεβαίωσε ο ευαγγελιστής και Θεολόγος Ιωάννης: Θεόν ουδείς εώρακε πώποτε˙ Ο μονογενής Υιός, ο ων εις τον κόλπον του Πατρός, Εκείνος εξηγήσατο.
Ο Χριστός λοιπόν μας εξήγησε ότι ο Θεός Πατήρ είναι μία πατρική Αγάπη, που συνεχώς προσφέρεται στον άνθρωπο.
Και για να κατανοήσουμε την αλήθεια αυτή, ο Χριστός χρησιμοποίησε μία παραβολή, την παραβολή του σωθέντος ασώτου υιού.
Άνθρωπός τις. "Ο Κύριος ονομάζει παραβολικά τον εαυτό Του άνθρωπο, και αυτό δεν είναι καθόλου παράξενο. Διότι αν έγινε πραγματικά άνθρωπος για τη σωτηρία μας, τι το παράδοξο να προβάλει τον εαυτό Του ως έναν άνθρωπο για την ωφέλειά μας, αυτός που είναι πάντοτε προστάτης της ψυχής και του σώματός μας, ως κύριος και δημιουργός και των δύο;
Αυτός που παρουσίασε έργα υπερβολικής αγάπης και φροντίδας για μας, και πριν ακόμα δημιουργηθούμε;".
Η δημιουργία ολόκληρη είναι ένα ξεχείλισμα της θείας αγάπης.
Ο Θεολόγος Γρηγόριος λέγει σχετικά: