Κυριακή, 21 Φεβρουαρίου 2016

7991 - Τα έμψυχα και τα άψυχα, ομονοούν στα Κατουνάκια

Ὁ Πατὴρ Δανιὴλ περνάει τ’ ἀνθίβολο στὸ ξύλο, δίπλα του ὁ Παντελεήμονας γεμίζει τ’ ἀκριβὸ τῆς Παναγίας ῥοῦχο, καὶ ὁ παπα-Γρηγόρης μὲ τὴν βαρειὰ φωνή του, διαβάζει τοὺς Χαιρετισμοὺς στὸ παρεκκλήσι.
Πιὸ πέρα ὁ Γερο-Νήφωνας, τελευταῖος ξυλογλύπτης τοῦ Ὄρους, παλεύει μὲ τὴν σμίλη καὶ τὴν σγόρπια, καὶ ὁ Πνευματικὸς Ἐφραὶμ ταΐζει τ’ ἄλλα πετεινὰ τοῦ οὐρανοῦ.
Ὥρα καλοκαιριάτικου πρωϊνοῦ, ἡλιόλουστου, γαλήνιου. Ἕνας γλάρος βγαίνει κάθε τόσο στὴν στεριά, θαῤῥεῖς γιὰ νὰ τοὺς κρατήσει συντροφιά. Ὅλα εἰρηνεύουν, ἠρεμοῦν, ἀνασαίνουν.

7990 - Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου

Το Ιερό Χιλανδαρινό Κελλί ΓΕΝΕΣΙΟΝ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ "ΜΑΡΟΥΔΑ" στο Άγιον Όρος κυκλοφόρησε το 13ο CD του ΝΕΟΥ ΣΥΝΑΞΑΡΙΣΤΗ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ σε ηχητική μορφή. Εκτός από τους 12 μήνες όπου κάθε ημέρα αναγιγνώσκεται ο βίος των εορταζόντων Αγίων, έχει ηχογραφηθεί ένα 13ο Cd-Mp3 που αφορά την ανάγνωση των εορτών του Τριωδίου-Πεντηκοσταρίου. Σε 18 ώρες αποδίδονται όλα τα σημαντικά γεγονότα μιας από τις σημαντικότερες περιόδου της Εκκλησιαστικής μας ζωής που αρχίζει την Κυριακή του Τελώνου & Φαρισαίου και τελειώνει την Κυριακή των Αγίων Πάντων.
Το σύνολο του έργου που βασίζεται στο μνημειώδες πόνημα του Ιερομονάχου Μακαρίου Σιμωνοπετρίτου, (εκδόσεις ΙΝΔΙΚΤΟΣ-Ι.Μ.Ευαγγελισμού της Θεοτόκου-ΟΡΜΥΛΙΑ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ), αποτελείται από 13 Cd-Mp3 και έχει διάρκεια μεγαλύτερη των 300 ωρών θα κυκλοφορήσει συν Θεώ την 1η Σεπτεμβρίου 2016.
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΤΕΛΩΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΑΡΙΣΑΙΟΥ

7989 - Καιρός προσευχής (Αρχιμ. Χριστόδουλος, Ηγούμενος Ιεράς Μονής Κουτλουμουσίου Αγίου Όρους)

Η προσευχή, η λειτουργική και η κατ’ ιδίαν, είναι κάτι πολύ περισσότερο από την απαγγελία μερικών ευχών ή την απαρίθμηση αιτημάτων.
Φαίνεται ίσως παράδοξο, όμως στην προσευχή πρέπει να μάθουμε λιγότερο να μιλάμε και περισσότερο να ακούμε. Εκείνο που έχει πρωταρχική σημασία είναι να σταθούμε απέναντι στον Θεό με ανεπιτήδευτη απλότητα και ειλικρινή ταπείνωση. Να γίνουμε ολόκληροι μια χρυσή πληγή που κέντησε η αγάπη Του. Έτοιμοι να δεχθούμε ό,τι μας φέρει ο λόγος ή η σιωπή Του. Εκεί, στην βαθεία καρδία, μας επισκέπτεται ο Θεός, εκεί μας λέει, Ιδού, εγώ ειμι.
Ο άγιος Ιωάννης της Κλίμακος λέει πως όταν ξεκινάς να σταθείς ενώπιον του Θεού, ας είναι ο χιτώνας της ψυχής σου υφασμένος εξ ολοκλήρου από το νήμα της αμνησικακίας. Ειδεμή τίποτε δεν πρόκειται να ωφεληθείς από την προσευχή σου. Χωρίς την διάθεση να αγαπήσουμε τους άλλους, η προσευχή μας θα είναι μια φαρισαϊκή παγίδα και θα μας περιχαρακώνει στον εγωισμό, την υπερηφάνεια, στον ατομισμό μας.

7988 - Τελώνου και Φαρισαίου (Μοναχός Μωυσής Αγιορείτης)

7987 - Γέρων Ιωακείμ Αγιορείτης: «Το Κατανυκτικό Τριώδιο»

7986 - Γέρων Ιωακείμ, Δικαίος Ι. Σκήτης Προφήτη Ηλία: «Το πνευματικό Τριώδιο»